Katrs pavasarī zaļojošs asniņš un lapa bagāti ar zemes spēku un vitamīniem. Tieši tagad ir īstais laiks ēst jauno nātru, pieneņu, virzu un gārsīšu salātus un zupas.
Katrs pavasarī zaļojošs asniņš un lapa bagāti ar zemes spēku un vitamīniem.
Tieši tagad ir īstais laiks ēst jauno nātru, pieneņu, virzu un gārsīšu salātus un zupas. Triju bērnu māmiņa baušķeniece Laimdota Neikšāne joko, ka pavasarī viņas ģimene noēdot pliku pagalmu.
– Ticiet man, pavasara zālīte ir ļoti mīksta, garšīga, nav rūgta un galvenais – veselīga. Zaļumu salātiem izmantoju gārsi, pieneņu mazās lapiņas, virzu, nātres. Visu sagriežu, pievienoju lociņus, lapu salātus, svaigo gurķi, var arī piegriezt redīsus, puķkāpostu vai papriku. Pārleju ar krējumu, ko atšķaidu ar kefīru, par sāli labāka ir «Uzvara-Berholc» veikalā pērkamā piedeva svaigu dārzeņu salātiem. Parasti saplūcu zaļumiem pilnu bļodu. Vēsā ūdenī labi nomazgāju, ļauju notecēt liekajam ūdenim. Ledusskapī šādi sagatavotus zaļumus var glabāt vismaz nedēļu plastmasas maisiņā. Nātres pievienoju arī skābeņu zupai, bet daudz biežāk tās lieku pie sakņu zupas, ko parasti vāru bez gaļas. Kad burkāni un kartupeļi mīksti, iemetu zupā kādu «Galina Blanca» vai «Maggi» kubiciņu un nātres. Tās var likt krietni daudz, jo virumā lapiņas ātri saplok. Ēdot var pievienot krējumu, piebērt lociņus, pētersīļus, dillītes, un virtuvē smaržo pēc pavasara.