Kas tas ir – ne logu, ne durvju, bet cilvēku pilns?
Kas tas ir – ne logu, ne durvju, bet cilvēku pilns? Mīklas atminējums ir ķirbis. Ķirbju laikā dzelteno dārzeņu receptes piedāvā baušķeniece LILIJA ŠŅICKOVSKA.
Ķirbju karbonāde
400 g ķirbju, sāls, kviešu milti, augu eļļa.
Ķirbi sagriež 3 mm plānās šķēlēs, pārkaisa ar sāli un ļauj stundu ievilkties. Pēc tam šķēles apviļā miltos un sakarsētā eļļā cep no abām pusēm brūnas. Šādi cepts ķirbis garšo pēc zivīm. Var pasniegt ar kartupeļu biezeni un sēņu mērci.
Ķirbju pankūkas
150 g miltu, 150 g piena, 150 g notīrītu ķirbju, 2 olas, cukurs, sāls, eļļa, citrona miziņa.
Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, sāli, sarīvētu citrona miziņu (ķirbjos ir maz aromātisko vielu, tāpēc, gatavojot ēdienus, vēlams pievienot kādu garšvielu – svaigas vai iecukurotas apelsīnu un citronu miziņas, kanēli, vaniļu u. c.), pielej pienu. Šķidrumu lej miltos, veido viendabīgu masu, kurai pusstundu ļauj uzbriest. Pirms cepšanas pievieno sarīvētas ķirbju skaidiņas, kas pārkaisītas ar cukuru, un saputotus olu baltumus. Mīklu liek sakarsētos taukos un cep pankūkas. Pasniedz ar cukuru vai medu.
Ķirbju un ābolu deserts
400 g ķirbju, 200 g saldskābu ābolu, 2 ēdamkarotes cukura, 200 g salda krējuma, 30 g pūdercukura, rieksti.
Ķirbi un ābolus sasmalcina uz sakņu rīves, pievieno cukuru, liek saldēdiena traukā, pārklāj ar pūdercukuru saputotu putukrējumu, rotā ar riekstiem. Ābolu vietā var pievienot glāzi samaltu dzērveņu.
veselīgie Ķirbju salāti
Ķirbja gabalam nogriež cieto mizu, izņem mīksto sēklotni un sarīvē skaidiņās. Masai pievieno sasmalcinātu saldskābu ābolu (ābola vietā var pievienot samaltas dzērvenes), sajauc ar medu (pēc garšas) un piepilina mazliet citrona sulas.