Angļi Ziemassvētkiem cep kēksu un plūmju pudiņu, amerikāņi galdā ceļ pildītu ceptu tītaru, skandināvi – zosi ar sautētiem stipri skābiem kāpostiem, čehi mielojas ar treknām karpām.
Angļi Ziemassvētkiem cep kēksu un plūmju pudiņu, amerikāņi galdā ceļ pildītu ceptu tītaru, skandināvi – zosi ar sautētiem stipri skābiem kāpostiem, čehi mielojas ar treknām karpām. Mūsu svētku galdam baušķeniece Valija Krankale piedāvā pagatavot mielastu, izmantojot viņas receptes.
Biskvīts no mannas
4 olu dzeltenumus un pusglāzi cukura saputo, pieber 2/3 glāzes mannas putraimu, vanilīnu (pēc garšas). Saputo olas baltumu, to uzmanīgi ar koka karoti iecilā (klapēt nedrīkst) mīklā. Masu ielej formā un cep 40 minūšu. Tad gatavajam biskvītam pārlej pusotru glāzi piena, liek atkal cepeškrāsnī uz 5 – 7 minūtēm, lai piens iesūcas biskvītā. Izņem no formas, atdzesē un rotā ar želeju vai konservētām ogām, ābolu šķēlītēm.
Mājās gatavotas «sardīnes»
Svaigas reņģes rūpīgi nomazgā, nogriež galvas, izņem iekšas, vēlreiz noskalo. Uz 15 – 20 minūtēm tās ieliek stiprā sālsūdenī, tad izņem un ļauj šķidrumam notecēt. Apžuvušās zivis cieši sakārto nelielā katliņā, pārlej ar augu eļļu, lai visas būtu pārklātas. Cep cepeškrāsnī, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.