Bauskā ceptās un glazētās piparkūkas šoziem priecēs ne tikai mūsu rajona iedzīvotājus. Rajona Patērētāju biedrības Maizes kombināta produkciju pieprasa arī kaimiņos – Jelgavas un Aizkraukles rajonā.
Bauskā ceptās un glazētās piparkūkas šoziem priecēs ne tikai mūsu rajona iedzīvotājus. Rajona Patērētāju biedrības Maizes kombināta produkciju pieprasa arī kaimiņos – Jelgavas un Aizkraukles rajonā.
Kombināta ražošanas daļas vadītāja Janīna Arsmeniece stāsta, ka piparkūku mīklu meistares sākušas gatavot jau novembra beigās. Pirms cepšanas tai vismaz nedēļu jānostāvas. Tādēļ arī Ziemsvētkiem un Jaungadam raksturīgo saldumu gatavošana ir īpašs process. Baušķenieces nevēlas atklāt mīklas receptes noslēpumus, tā uzzināta Saldū no kādas gados vecas piparkūku cepējas.
Jau trešo gadu Maizes kombinātā cep piparkūku figūras. Pircēji izvēlas savai gaumei atbilstošākās. Brūnās sirsniņas rotā uzraksts «1999» un baltas sniegpārsliņas, eglīte «tērpta» svētku rotā, pīles un zaķi arī koši izkrāsoti. Tuvojoties gadu mijai, pieprasījums veikalos palielinās, un tad pat sestdienās, svētdienās strādnieces nāk uz darbu, lai pagūtu izcept un apglazēt saldos kārumus.
Laboratorijas vadītāja Ināra Labecka skaidro, ka piparkūku realizācijas laiks ir divi mēneši. Nosūtīšanai uz tirgotavām jau sagatavots 400 saldo figūru. Pērn tika izcepts ap 2000 figūriņu un ap divām tonnām sveramo piparkūku. Šogad saražotā daudzums būs atkarīgs no pieprasījuma.
Vēl viens neparasts izstrādājums top Maizes kombinātā. Tā autore no sākuma līdz beigām ir Ludmila Šorohova. Viņa mīklā izspiež piparkūku mājiņu sastāvdaļas, pēc izcepšanas pati «būvē» namiņus. Detaļu sastiprināšanai izmanto dažādu krāsu glazūras. Kad kompozīcijai «uzliktas» sniega cepures, tad vēl mājiņas priekšā atrod vietu zaķēnam un mazai eglītei. Pāri visam nobirdina ziemas baltumu – pūdercukura sniedziņu.
Ludmilai decembris ir saldais zīmēšanas laiks. Viņa jūtas gandarīta, ja piparkūku namiņi rada svētku noskaņu.