Akciju sabiedrībā (a/s) «Bauskas piens» tiek ražots krējuma, šokolādes, zemeņu, citronu saldējums.
Akciju sabiedrībā (a/s) «Bauskas piens» tiek ražots krējuma, šokolādes, zemeņu, citronu saldējums. To fasē vafeļu glāzītēs (120 ml), plastmasas kārbās (1 litrs) un arī plastmasas maisiņos (1 kg). Jūnijā saldējumu ražoja desmit dienu, kopā izgatavojot 5500 kilogramu, jūlijā deviņās dienās saražots 7000 kilogramu saltā garduma.
Pieprasījums ir mainīgs
Karstā vasaras dienā saldējums daudziem kļuvis par atvēsinošu spirdzinājumu, arī svinību galdā no tā nereti tiek gatavots kokteilis, dažādi saldie ēdieni. Bauskas veikalos ir ļoti plašs šīs produkcijas klāsts. Tīkamāks šķiet pašu mājās, Bauskā, ražotais aukstais gardums. Par saldējuma ražošanu a/s «Bauskas piens» stāsta ražošanas direktore Ilze Jākobsone:
– Saldējumu negatavojam katru dienu. Ritmu nosaka pircēju pieprasījums. Mūsu jaudas ļautu dienā saražot pat līdz trim tonnām šī kāruma. Šogad Bauskas saldējumu pērk samērā labi. Pieprasījums pēc tā atkarīgs arī no laika apstākļiem.
Kas nosaka saldējuma kvalitāti?
Saldējuma pamatkomponenti ir piens, krējums. Tās ir vietējās izejvielas, un piena piegādātāji jau zina, cik augstas ir prasības viņu produkcijai. Saldējuma garšu veido
arī dabiskās aromātvielas, kuras piegādā no Vācijas. Arī to kvalitātei ir augstas prasības. Latvijā ir ļoti stingri noteikta pārtikas piedevu lietošanas kārtība, devas tiek normētas, arī aromātiskās emulsijas, kas ražotas Vācijā, izvēlamies atbilstoši visstingrākajiem kritērijiem. Tomēr uzskatu, ka saldējuma garšas veidošana ar emulsijām Latvijā vairāk nav aktuāla. Strādājam, lai tās aizstātu ar augļu un ogu piedevām džema veidā, kas ievērojami uzlabos garšu un kvalitāti.
Tirgotāju viedoklis
Biruta Grīnberga, veikala «Rātslaukums» vadītāja: «Mēs tirgojam ap 90 šķirņu saldējumu. Piedāvājam Rīgas piena kombināta un Rūjienā ražoto produkciju. Dažādu Latvijas un Lietuvas uzņēmumu ražoto saldējumu piegādā firma «Margota».
Veikalā regulāri nopērkams arī a/s «Bauskas piens» saldējums. Labi pērk auksto gardumu kilograma fasējumā, tāpat vafeļu glāzītēs pildīto par 11 santīmiem gabalā. Daudzi pircēji izvēlas tikai vietējo – Bauskas – saldējumu.
Būtu arī daži ieteikumi. Daudzi ražotāji vafeļu glāzītes «ietērpj» košā iesaiņojumā. Kādēļ tā nevarētu darīt arī baušķenieki? Uz citu firmu ražotā saldējuma fona mūsējais izskatās pieticīgi.»
Gunta Šūmane, firmas veikala «Bauskas piens», Pasta ielā 1, vadītāja: «Mūsu veikalā ir arī Rūjienā ražotais saldējums. Tas tāpēc, ka pircēji vēlas dažādību, bet vietējais piedāvājums nav tik plašs. Citādi par Bauskas saldējumu varu teikt tikai to labāko. Vafeļu glāzīte firmas veikalos maksā tikai 10 santīmu. Tas ir ļoti lēti un pircē- jiem tīkami. Mājas svinībām labprāt pērk saldējumu kilograma iesaiņojumā. Vēlētos, lai mūsu ražotais kārums būtu plašākā sortimentā.»
Problēmas ar produkcijas dažādošanu
«Saldējuma ražošana nav mūsu pamatnozare,» skaidro I. Jākobsone. «Tāpēc nevar atļauties tajā ieguldīt tik daudz līdzekļu, cik būtu nepieciešams. Grūti sacensties ar lielajām saldējuma ražotājfirmām. Piemēram, varētu ražot arī rozīņu un riekstu saldējumu, bet mūsdienīgs dozators ir ļoti dārgs. Tādēļ būs jāizdomā kāds vienkāršāks paņēmiens, kā šīs sastāvdaļas «iemānīt» saldējumā. Sortimenta bagātināšanai šogad sākām ražot apelsīnu un citronu saldējumu. Firmas veikalos, kur bērni iecienījuši mīksto saldējumu, piedāvājam vēl vairāk šķirņu nekā uzņēmumā ražotajam, jo mazā daudzumā sagatavotai masai iespējamas plašākas piedevu variācijas.
Nākamsezon varam solīt nesalīdzināmi glītāku iesaiņojumu. Jau šovasar izstrādājām krāsainākas, pircējus piesaistošākas etiķetes.»