Šie nebūs stingri diētas norādījumi, bet gan dažas idejas, kas varbūt pamudinās kaut nedaudz mainīt savu uzturu vai ēšanas ieradumus.
Šie nebūs stingri diētas norādījumi, bet gan dažas idejas, kas varbūt pamudinās kaut nedaudz mainīt savu uzturu vai ēšanas ieradumus.
Tie var noderēt pacientiem ar 2. tipa diabētu un, protams, arī veseliem cilvēkiem.
Pacientiem ar 2. tipa diabētu vēlams ievērot dažus vienkāršus noteikumus. Tas samazinās cukura daudzumu asinīs un attālinās vēlīnās diabēta komplikācijas.
Ikdienas uzturu sadaliet vismaz trīs galvenajās ēdienreizēs un divās trīs uzkodu reizēs. Tad neradīsies izsalkuma sajūta un pēc ēšanas cukura daudzums asinīs pārlieku nepalielināsies.
Daudz var ēst dārzeņus (tomātus, gurķus, kāpostus, spinātus, salātus, burkānus u. c.), kā arī dzert tēju, kafiju, ūdeni, tomātu sulu un dzērienus, kuros nav cukura. Šie pārtikas produkti satur tikai dažas kalorijas. Dārzeņos ir daudz šķiedrvielu, tie pazemina cukura daudzumu asinīs un satur visus nepieciešamos vitamīnus.
Ja nolemts, ka nepieciešams samazināt svaru, jāatturas no taukvielu lietošanas – sviesta, margarīna, eļļas, cīsiņiem, trekna siera, treknas gaļas, treknām mērcēm, žāvējumiem, riekstiem, taukos ceptiem produktiem. Jāatceras, ka daudz kaloriju satur arī alkohols. Diabēta slimniekiem liegts cukurs un cukuru saturoši produkti, piemēram, šokolāde, kūkas, medus, saldumi, limonādes. Augļu cukurs ir arī svaigu augļu sulā, tāpēc to nevar lietot slāpju remdēšanai. Šo produktu ierobežošana derīga arī veselajiem.
Jācenšas samazināt sāls daudzumu uzturā, īpaši, ja asinsspiediens ir paaugstināts. Ēdiena garšu var uzlabot, pievienojot garšvielas, garšaugus, citrona sulu.
No Pasaules Diabēta dienas informatīvajiem materiāliem