Lietainie laika apstākļi kaislīgākos sēņotājus tā vien mudina doties mežā un lūkot, kur sūnās ir noslēpušās košās gailenes.
Lietainie laika apstākļi kaislīgākos sēņotājus tā vien mudina doties mežā un lūkot, kur sūnās ir noslēpušās košās gailenes. Ja groziņš ir pilns, var sākt gudrot, kā viegli un ātri pagatavot maltīti, turklāt tā, lai sēnes saglabātu meža aromātu. Lūk, dažas receptes ierosmei.
Gaileņu zupa
Burkānus sagriež smalki, gareniskos stienīšos, un mazliet pavāra. Liek buljonā veselus (nelielus) jaunos kartupelīšus, brokoļus un veselas gailenes (jāatlasa vienāda izmēra sēnes). Zupai pievieno garšvielas. Gaileņu zupu var ēst ar vai bez krējuma.
Gaileņu sacepums ar bekona šķēlēm
Cepamā traukā (vai veidnē), ko var likt cepeškrāsnī, liek svaigus puķkāpostus (var arī mazliet apvārītus), saldos zirņus (ar visām pākstīm, kamēr tās vēl jaunas un sulīgas), svaigos tomātus (sagrieztus lielos gabalos) un gailenes. Pa vidu liek kūpinātas bekona šķēles (sarullē). Sakuļ saldo un skābo krējumu (attiecība 1:1), pievieno garšvielas un pārlej kārtojumam. Cep cepeškrāsnī, kamēr veidojas zeltaini brūna kārtiņa.
Liellopu gaļas ragū ar gailenēm
Liellopu gaļu griež lielos kubikos, sacep ar sīpoliem un sautē. Pievieno gailenes, ķiplociņu, mazliet sarkano, sauso vīnu. Tā nav šķidrā mērce, jo ēdiens sautējas savā sulā un ļoti nelielā vīna daudzumā. No garšvielām var pievienot – piparus, sāli, arī soju.
Klāt ēd kartupeļu plācenīšus vai kartupeļu pankūkas (uz rupjās rīves sarīvē kartupeļus, pievieno olu, miltus un ļoti smalki piegriež papriku). Salāti – pēc izvēles.
Sautēta menca gaileņu mērcē
Cepamajā traukā liek mencu filejas gabalus, pāri liek gailenes, sagrieztus sīpolus. Sakuļ saldo krējumu ar skābo krējumu un pārlej kārtojumam, pievieno nedaudz dārzeņu buljona (vai balto vīnu). No garšvielām – citronpipari, sāls. Liek cepeškrāsnī. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un dārzeņu salātiem.