Paju sabiedrības «Bauska» mehanizators Elvis Turāns un viņa kolēģis Jānis Smiltenieks siena sagatavošanu ziemai uzsāka jau 31. maijā, izmantojot īpašu tehnoloģiju.
Paju sabiedrības «Bauska» mehanizators Elvis Turāns un viņa kolēģis Jānis Smiltenieks siena sagatavošanu ziemai uzsāka jau 31. maijā, izmantojot īpašu tehnoloģiju.
Nopļauto zāli sapresē lielajos ruļļos un tad ietin īpašā, baltā, pašlīpošā plēvē. Šādi iepakotu siena ruļļu glabāšanai nav nepieciešams šķūnis vai kāda cita telpa. Svarīgi, lai ruļļos neiekļūtu gaiss, jo tad iepakotais siens sabojāsies. Četrās kārtās ietītais siens ruļļos nezaudē savas garšas īpašības un vitamīnus līdz pat pavasarim. Vispirms p/s «Bauska» mehanizatori strādāja pašu pļavās, pēc tam brigāde devusies palīgā siena sagatavošanā arī p/s «Ceraukste», p/s «Mežotne», zemniekiem Grenctālē. Pagājušajā nedēļā vīri strādāja paju sabiedrībā «Svitene».
Paju sabiedrība «Bauska» pērn iegādājās poļu firmas «Sipma» zāles presi un ruļļu ietinēju plēvē. Tā bija pirmā un joprojām ir vienīgā šāda veida tehnika mūsu rajonā. Ar to iespējams apstrādāt arī tikai nedaudz apžuvušu sienu.
E. Turāns, kurš strādā pie siena ruļļu ietinēja, stāstīja, ka dienā, ja labi sokas, var ietīt līdz 200 ruļļu. Pērn tehnoloģija tika vēl izmēģināta, tāpēc darba nebija daudz. Šogad darāmā pietiks visai vasarai.
Jau pagājušajā vasarā paju sabiedrības «Bauska» pakalpojumus izmantoja arī p/s «Ceraukste», plēvē tika ietīts 180 siena ķīpu.
Par to, cik tas ir ērti un arī izdevīgi, stāsta fermas «Ārce» brigadiere Valda Līcīte: «Šogad pie mūsu fermas iepakoti stāv jau 695 siena ruloni. Šādi sagatavotam sienam ir vairākas priekšrocības. Ziemā, noņemot plēvi, siens ir kā tikko pļauta zāle. Esam ievērojuši, ka, pārejot no ganībām uz govju turēšanu un barošanu kūtīs un dodot rulonos glabāto sienu, nesamazinās izslaukums. Tāpat arī pavasarī lopiņam ir vienmērīgāka pāreja uz ganību zāli. Nav vajadzības govīm dot lopbarības saknes, arī strādājošo skaitu fermā varējām samazināt. Var likties, ka šāda siena sagatavošanas tehnoloģija ir dārga, taču, visu aprēķinot, tas izrādās ekonomiski izdevīgi, pie tam – ne tikai lielfermām. Arī zemniekiem, kuriem ir trīs četras gotiņas, šādi sagatavot barību ziemai ir ērtāk, un tas arī atmaksājas.»