Klāt gada spocīgākā nakts, kurā neiztikt arī bez piemērotiem ēdieniem, tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divu radošu, šausminošu un arī veselīgu ēdienu receptes, kas nodrošinās sātīgu maltīti. Šo ēdienu pagatavošanu var pārvērst par radošu darbošanos kopā ar tuviniekiem, ko sevišķi izbaudīs bērni.
Siera “ķirbīši”
(8-10 nelieliem ķirbīšiem, gatavošanas laiks 30 min)
“Ķirbīšu” gatavošana ir lielisks process, ko izbaudīt kopā ar bērniem. Tā ir forša darbošanās kopā, turklāt bumbiņu rullēšana ar rokām un darbošanās ar diegu, piešķirot bumbiņai ķirbīšu formu, palīdz trenēt bērna sīko motoriku un ieinteresēt bērnu sāļo uzkodu gatavošanā. “Ķirbīšiem” ir laba uzturvērtība – siers ir izcils kalcija un olbaltumvielu avots.
Sastāvdaļas
200 g Čedaras siera
200 g krēmsiera
2 ēdamk. sakapātu zaļumu (lociņu vai pētersīļu)
1/2 tējk. saldās paprikas pulvera
nedaudz melno piparu
krekeri, maize vai galetes pasniegšanai
Dekorēšanai
sālsstandziņas
sarkanās saldās paprikas pulveris
melnā sezama sēklas
cepumu standziņas rotājumam
Ķirbju formas veidošanai
diegs
cimdi
Pagatavošana
- Uz smalkas rīves bļodā sarīvē Čedaras sieru. Pievieno krēmsieru, smalki sakapātus zaļumus, saldās paprikas pulveri un melnos piparus. Samaisi viendabīgā maisā.
- No iegūtās masas izveido 8-10 bumbiņas, ieliec tās ledusskapī uz 10 minūtēm.
- Virtuves kombainā vai blenderī samal sālsstandziņas ķirbīšu apviļāšanai. Malšanas procesā pievieno 1-2 ēdamk. saldās paprikas pulvera. Lai ķirbīšus ērtāk apviļāt, samal vizmas 80g cepumu.
- Vienā trauciņā izber samaltās sālsstandziņas, citā – melnā sezama sēklas.
- Atdzesētās bumbiņas apviļā vienā vai otrā maisījumā.
- Ar diedziņu piešķir bumbiņām ķirbīšu formu, viducī ieliec sālstandziņas gabalu, kas veidos “ķirbīša kātiņu”.
- Baudi uzreiz kopā ar krekeriem, maizi vai galetēm, vai uzglabā ledusskapī līdz pasniegšanas brīdim.
Spageti “acu ābolu” mērcē
(4~6 personām, gatavošanas laiks 30 min)
Šai receptei ir šausminošs ārējais izskats un ļoti laba uzturvērtība! Mērces sastāvā ir ķirbja biezenis kam ir neitrāla garša, bet laba pievienotā vērtība, jo tas satur A, C, E, K, B6 vitamīnus, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi un šķīstošās šķiedrvielas. Mocarellas siers un prošuto, savukārt, ir izcils pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, bet spageti satur “lēnos” ogļhidrātus, B grupas vitamīnus un šķiedrvielas. Ja šim ēdienam klāt baudīsiet arī dārzeņu salātus, maltīte būs vēl pilnvērtīgāka.
Sastāvdaļas
1 smalki sagriezts sīpols
1 smalki sagriezta ķiploka daiviņa
2 ēdamk. olīveļļas
5-6 saulē kaltēti tomāti
2 ēdamk. tomātu pastas
150 g ķirbju biezeņa
150 ml buljona
2 ēdamk. krēmsiera
1 tējk. kaltēta timiāna
125-150 g mini mocarellas bumbiņu (var izmantot sieru ar samazinātu tauku saturu)
100 g Prosciutto crudo vai citas smalki sagrieztas gaļas
dažas melnās olīvas
300 g spageti
rīvēts cietais siers pasniegšanai
Pagatavošana
- Pagatavo “acis” – sagriez olīvas plānās ripiņās, no kā veidot acs zīlīti. Mocarellas bumbiņām nogriez nelielu gabaliņu, lai izveidojas līdzena virsma, uz kuras vēlāk likt olīvas gabaliņu. Katru mocarellas bumbiņu aptin ar prošuto šķēli, liec virsū olīvas ripiņu, lai sanāk “izrautas acs” efekts.
- Olīveļļā apcep sīpolus, ķiplokus un nelielos gabalos sagrieztus saulē kaltētus tomātus, gatavo līdz sīpoli ir zeltaini.
- Pievieno tomātu pastu un timiānu, apmaisot cep aptuveni minūti.
- Pievieno ķirbju biezeni un buljonu, visu uzvāri un gatavo vēl minūti.
- Pievieno krēmsieru, sāli un piparus pēc garšas.
- Spageti novāri t sālsūdenī tik ilgi, cik norādīts uz iepakojuma (al dente).
- Nolej glāzē ūdens no spageti vārīšanas, noliec to mērcei.
- Nokās pārējo ūdeni un pārliec spageti pannā ar mērcīti.
- Visu samaisi kopā. Ja vēlies šķidrāku mērci – pievieno tai nedaudz ūdens, ko atliki no spageti vārīšanas.
- Kārto spageti uz šķīvja “ligzdiņās” – ņem makaronus un ar dakšiņu uz ēdamkarotes sarullē tos nelielos apļos, lai katrā aplī vidū var ielikt “aci”.
- Pasniedz, pārkaisot ar rīvētu sieru.
Reklāma