Lai arī Halovīnam Latvijā vēl arvien ir pietiekoši daudz pretinieku, saldumu pārdošanas dati veikalu tīklā “Elvi” liecina – šos svētkus svinam pietiekoši plaši, tāpēc pārtikas mazumtirdzniecības tīkls “Elvi” kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina izmēģināt divus ēdienus gada spocīgākās un jocīgākās nakts noskaņās
Ņoki ķirbju formā
Sastāvdaļas
250 g ķirbju biezeņa
125 g kviešu miltu + milti darba virsmas apbēršanai
125 g mannas putraimu
150 g rikotas siera
1 ola
30 g rīvēta cietā siera
sāls, pipari
lociņi rotāšanai
60 g sviesta
1/2 tējk. melno piparu (svaigi sadrupinātu)
1/4 tējk. maltā muskatrieksta
rīvēts parmezāna tipa siera pasniegšanai
Pagatavošana
1) Sajauc ķirbju biezeni, rikotas sieru, olu un rīvēto sieru.
2) Pieber klāt miltus, sāli un piparus, un visu samaisi.
3) Pievieno mannas putraimus un visu sajauc viendabīgā maisījumā. Atstāj mīklu ievilkties uz 10-15 minūtēm.
4) Pārkaisi nedaudz miltu darba virsmai, lai pie tās neliptu mīkla. Liec virsū sagatavoto mīklu un sadali to astoņās aptuveni vienādās daļās. Katru daļu savel apaļā bumbiņā.
5) Ar naža vai diega palīdzību piešķir katrai bumbiņai ķirbīša formu.
6) Lielā katlā uzvāri ūdeni, pievieno sāli.
7) Liec “ķirbīšus” verdošajā ūdenī pa vienam, vāri 10 minūtes, tad izņem no ūdens un ļauj nedaudz nosusināties.
8) Pannā karamelizē sviestu – uz vidēji lielās uguns izkausē sviestu un turpini karsēt vēl dažas minūtes, konstanti maisot, kamēr sviests burbuļo un parādās patīkama riekstu smarža.
9) Pārlej iegūto sviesta masu trauciņā, dažas ēdamkarotes atstāj pannā un liec tajā apcepties ķirbīšus.
10) Cep uz vidēji lēnas uguns aptuveni piecas minūtes, nedaudz apsmērējot katru ķirbīti ar sviestu.
11) Pasniedz, rotājot ar lociņiem – no lociņa gala izveido katram ķirbītim “kātiņu”. Baudi karstu.
Ķirbju siera kūka
Sastāvdaļas
300 g šokolādes cepumu
150 g sviesta
600 g krēmsiera istabas temperatūrā
100 g saldā krējuma 35%
2 olas
180 g ķirbju biezeņa
80 g cukura
1 ēdamk. kukurūzas vai kartupeļu cietes
1 ēdamk. malta kanēļa
Bezē “spociņi” dekorēšanai
4 lielu olu baltumi (120 g)
200 g cukura
šķipsniņa sāls
vaniļas pasta vai cukurs
melnā pārtikas krāsviela vai tumšā šokolāde
otiņa (ja tā nepieciešama pārtikas krāsvielas lietošanai)
Pagatavošana
1) No sākuma pagatavo bezē “spociņus” – lielā tīrā metāla bļodā bez taukvielu atlikumiem sajauc olas baltumus ar cukuru un sāli.
2) Katlā, kura diametrs ir nedaudz mazāks par bļodas diametru, uzvāri ūdeni. Metāla bļodu ar olas baltumu masu liec virsū katliņam (ūdens peldē).
3) Karsē maisījumu uz mazas uguns, kamēr viss cukurs ir pilnībā izkusis un masa ir karsta (tai ir jābūt ~70 grādu karstai. Precīzi grādi gan nav ļoti būtiski – masu var pārbaudīt arī ar roku – tai ir jābūt ļoti, ļoti siltai, praktiski karstai, tomēr tādai, kas neapdedzina).
4) Noņem bļodu no ūdens peldes un uzreiz sāc kult olas baltumus ar mikseri.
5) Puto olbaltumus, līdz masa ir stingra, balta un atdzisusi līdz istabas temperatūrai.
6) Uzkarsē cepeškrāsni līdz 100 grādiem. Ar karotes palīdzību vai konditorejas maisu izspiež “spociņu” uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru.
7) Cep “spociņus” cepeškrāsnī 1,5-2 stundas, pēc tam izslēdz cepeškrāsni un ļauj “spociņiem” atdzist cepeškrāsnī vēl stundu.
8) Dekorē spociņus. Ar pārtikas krāsvielu vai izkausētu melno šokolādi katram “spociņam” uzzīmē acis un muti. “Spociņus” uzglabā traukā ar vāku, lai tam nepiekļūst mitrums.
9) Gatavo siera kūku. Virtuves kombainā vai blenderī sasmalcini cepumus līdz smalkām drupačām un sajauc tos ar izkausētu sviestu.
10) Iegūto cepumu masu vienmērīgi izklāj kūkas formas pamatnē, izveidojot arī “sieniņas”.
11) Lielā bļodā sajauc krēmsieru ar ķirbju biezeni un cukuru.
12) Pievieno olas, saldo krējumu un kanēli, sajauc.
13) Iegūto masu lej uz cepumu pamatnes.
14) Cep 150 grādos iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 1 stundu.
15) Izcepto kūku turpat, cepeškrāsnī, atdzesē līdz istabas temperatūrai. Tad pārliec ledusskapī un atdzesē kūku ledusskapī vismaz 8 stundas.
16) Rotā ar bezē “spociņiem” un pasniedz.
Foto: Publicitātes foto
Reklāma