Uz grila gatavots vidēji izcepts steiks – ar šādu pamatēdienu lutināja Latvijas Televīzijas raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībniece Alma Bērziņa, kura saimnieko Bauskas novada Vecsaules pagastā. Saimniece gaļu cepa savu viešņu acu priekšā un pamācīja, ka pirms pasniegšanas ir būtiski tai ļaut atpūsties, ziņo portāls lsm.lv.
Zemnieku saimniecības “Jundas” saimniece Alma Bērziņa gan savā ikdienas darbā, gan brīvajā laikā nodarbojas ar liellopa gaļas popularizēšanu Latvijas gardēžu vidē, tāpēc uzkodai un pamatēdienam izvēlējās pašai iecienītas un vienkāršas liellopa gaļas maltītes.
Nepieciešams:
(Septiņām personām)
1,75 kg – 2 kg nogatavināta liellopa antrekota steika.
Pagatavošana:
Sagriež liellopa gaļu 250-300 gramu steiku šķēlēs, ierīvē olīveļļā. Cep uz grila, līdz steika gabala iekšējā temperatūra sasniegusi 45-50 grādus pēc Celsija – tad tas ir vidēji cepts. Pārkaisa ar sāli un pipariem, atļauj atpūsties.
Ja steiku neatpūtina un uzreiz sagriež, tad sula uzreiz iztek ārā, lai gan tas ir, kā sacīja saimniece, “pats labumiņš”.
Pasniedz ar salātiem – gurķus, tomātus, salātlapas, sāli, piparus un olīveļļu sajauc kopā.
Ja vēlas, porciju var papildināt ar krāsnī ceptiem kartupeļiem. Tos gatavo šādi: sagriež kartupeļus uz pusēm, apviļā olīveļļā un garšvielās, liek cepeškrāsnī cepties uz 30-50 min, kamēr brūni un gatavi.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.Porciju pārkaisa ar zaļumiem. Pasniedz kopā ar sarkanvīnu.
Saldajā ēdienā var mēģināt pagatavot Almas Bērziņas gatavoto desertu – drumstalkūku ar saldējumu.
Nepieciešams:
- 200 grami kviešu miltu
- 150 grami sviesta istabas temperatūrā
- 100 grami brūnā cukura
- šķipsna sāls
- Ogas un/vai augļi pēc gaumes un izvēles
- Saldējums pasniegšanai
Pagatavošana:
Trauka apakšu noklāj ar mellenēm, sagrieztām aprikozēm un persikiem. Sajauc kopā drumstalu veidošanai paredzētās sastāvdaļas –miltus, sviestu un cukuru. Mīca, kamēr izveidojas drumstalas, ber pāri augļiem. Cep 180 grādu cepeškrāsnī līdz gatavs (apmēram 30-45 minūtes). Pasniedz kopā ar saldējumu.
Reklāma