Līgosvētku galda klājumu piedāvā Kandavas lauksaimniecības tehnikuma Saulaines teritoriālās struktūrvienības pasniedzējas un audzēkņi
Saulaines skolas jaunietes ar pasniedzēju palīdzību sagatavojušas galdu Līgo noskaņās, tā klājumā liekot četras dažādas uzkodas katrai gaumei. «Es ļoti lepojos ar pasniedzējām – Evitu Zviedri un Adriju Sovāni – par radošumu un spēju ieinteresēt topošos pavārus un viesmīļus,» atzīst struktūrvienības vadītāja Iveta Leitnante, «jaunieši šeit iemācās un pašu spēkiem pagatavo gan zināmas lietas jaunā izpildījumā, gan arī tradicionālus ēdienus un uzkodas.» I. Leitnante ir lepna par jauniešu apķērību un spējām, jo teorētiskās un praktiskās nodarbības sniedz profesionālas zināšanas un pieredzi katrā no tehnikumā apgūstamajām jomām.
Tradīcijas jauniešu mājās
Svētku galda tapšanā piedalījās trīs pirmā kursa audzēknes un viena ceturtā kursa studente. Nadīna un Janīna Šumeiko ir māsas dvīnes, kuru pienākums bija pagatavot grauzdiņus, siļķu salātus un sieru panējumā. «Mājās Līgo mēs svinam dažādi, kā kuru reizi – reizēm gatavojam sieru, parasti pinam vainagus, uzturamies nomodā līdz rītausmai,» pastāsta māsas, «ugunskurs mūsu ģimenei parasti sanāk pārāk liels, lai tam lēktu pāri, taču vakarā pie tā nosēžamies, spēlējam ģitāru un dziedam dziesmas.» Viņu mājās Līgo galdā vienmēr tiek celts Jāņu siers, siļķe kažokā, rasols, pīrāgi ar speķi un citas tradicionālas svētku maltītes.
Amanda Čanajeva arī mācās pirmajā kursā un atzīst, ka vislabāk viņai patīk tieši praktiskās nodarbības, jo iespējams uzzināt vairāk par ēdiena gatavošanu un pasniegšanu. Viņas pienākumos bija taisīt Jāņu siera rausīšus no kārtainās mīklas, kā arī siera uzkodas. «Parasti Līgosvētkos sagatavojam galdu ar dažādiem Jāņu sieriem, cepam gaļu, un tad jau svinam,» stāsta Amanda.
«Bez Jāņu siera nekādīgi, esmu to gatavojusi kopā ar vecmammu,» par savām Līgo tradīcijām stāsta ceturtā kursa studente Sintija Jansone, «vienmēr tiek cepti arī speķa pīrādziņi, protams, arī gaļa.» Sintijas ģimenē svētkus svin dejojot, lecot pāri ugunskuram un tā, kā «pienākas». Meitene atzīst, ka sagaidīt Jāņu rītu viņai līdz šim vēl nav izdevies, taču, iespējams, to izdarīs šogad. Sintijai skolā visvairāk patikušas tieši praktiskās nodarbības.
Latviešus raksturojoši elementi
Pasniedzējas Evita Zviedre un Adrija Sovāne rūpējas par galda noformējumu, uz kura tiek izkārtotas kompozīcijas no uzkodām. «Klasiski izmantojam baltu galdautu un klāt kaut ko tautisku, piemēram, lina galdauta «celiņu», kā tas ir mūsu gadījumā,» saulgriežu svētku galda noformējuma ieteikumos dalās A. Sovāne, «protams, vajadzīgs kārtīgs zāļu pušķis, kurā ir ozols, paparde, pīpene, rudzupuķes un pārējie augi, kas raksturo mūs kā latviešus. Jābūt arī raksturīgajiem māla traukiem, kuros tiek liets kvass un galdā celts arī Jāņu siers.»
E. Zviedre pastāsta par vienu no uzkodu dekorācijām – sīpolu ziedu, kas ir ēdams un arī vizuāli pievilcīgs. Tā garša ir gluži kā sīpolam, taču ne visi izvēlas baudīt šo dekorāciju kopā ar uzkodu.
Saulainiešu receptes svētku galdam
Grauzdiņš ar siļķes-ābolu masu
Izejvielas:
• siļķes fileja (eļļā) – 250 g;
• ābols (vidēja izmēra) – 1 gab.;
• sarkanais sīpols (vidēja izmēra) – 1 gab.;
• dilles – 20 g;
• majonēze – 50 g;
• rupjmaize ar sēkliņām – 1 gab.
Pagatavošana:
• Sarkano sīpolu nomizo, ābolam izņem serdi (mizu var atstāt), siļķes fileju izņem no eļļas un nosusina uz papīra salvetes. Visas izejvielas sagriež smalkos kubiņos un samaisa ar smalki sakapātām dillēm un majonēzi.
• No rupjmaizes šķēlēm veido aplīšus vai citu sev vēlamu formu (trijstūrīšus, četrstūrīšus utt.). Tad apgrauzdē cepeškrāsnī vai uz pannas, atdzesē.
• Uz apgrauzdētajām maizītēm liek siļķu masu un dekorē ar dillēm, sīpolu ziedu, smalkām paprikas šķēlītēm u. c.
Siera rausīši
Izejvielas:
• kārtainā rauga mīkla, saldēta – 500 g;
• Jāņu siers ar ķimenēm – 200 g;
• Čedaras siers – 150 g;
• ola, M – 1 gab.
Pagatavošana:
• Sarīvē uz smalkās rīves gan Holandes (paredzēts pārkaisīšanai), gan Jāņu (paredzēts pildīšanai) sieru. Sakuļ olu.
• Atlaidina mīklu. Izrullē kārtaino mīklu, lai tā būtu 15 x 15 centimetru izmērā.
• Izrullētajā kārtainajā mīklā vienmērīgi liek sarīvētu Jāņu sieru. Atstāj brīvu 3 cm maliņu, lai var nosmērēt ar olu un, sarullējot mīklu, tā turētos kopā. Sāk no vienas malas un sarullē garu «desu», un pārsmērē ar olu. Sagriež to 2 – 2,5 cm platos gabaliņos un liek uz pannas.
• Cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 10 minūtes, līdz tie ir zeltaini brūni. Tad pārkaisa ar Holandes sieru un cep vēl 5 minūtes, līdz siers ir apbrūnējis.
Cepts Jāņu siers ar zemeņu-piparmētru mērci
Izejvielas:
• Jāņu siers ar ķimenēm – 500 g;
• rīvmaize (baltmaizes) – 100 g;
• ola, M – 2 gab.;
• augu eļļa – cepšanai.
Mērcei
• svaigas zemenes – 200 g;
• svaigas piparmētru lapiņas – 60 g;
• pūdercukurs – 20 g.
Pagatavošana:
• Sieru sagriež 1 – 2 centimetru lielos gabalos.
• Katru siera gabalu apviļā sakultā olā un rīvmaizē.
• Cep sakarsētā eļļā uz vidējas uguns 1 minūti no katras puses, kamēr izveidojas brūngana garoziņa.
• Zemenes un piparmētru lapiņas noskalo, saber bļodā, pievieno pūdercukuru un visu sablendē līdz viendabīgai masai.
• Cepto sieru var pasniegt gan karstu, gan aukstu ar zemeņu-piparmētru mērci.
Rabarberu kraukšķis ar svaigā siera krēmu un zemenēm
Izejvielas:
Mīklas pamatnei
• griķi – 50 g;
• sviests – 125 g;
• brūnais cukurs – 140 g;
• auzu pārslas – 80 g;
• kviešu milti – 90 g.
Pildījums
• rabarberi – 500 g;
• citrona sula – 15 ml;
• kartupeļu ciete – 12 g.
Krēms
• saldais krējums, 35% – 50 ml;
• svaigais siers (bez piedevām) – 50 g;
• pūdercukurs – 30 g.
Pagatavošana:
• Noregulē cepeškrāsns temperatūru uz 150 grādiem.
• Griķus uz karstas pannas pāris minūtes apgrauzdē, līdz iegūst popkornu.
• Sviestu izkausē, pievieno brūno cukuru, maisa līdz cukurs izkusis. Pievieno auzu pārslas un miltus. Visu samaisa vienmērīgā masā.
• Rabarberus noskalo, nomizo un sagriež gabaliņos. Kopā ar citrona sulu mazliet apvāra, līdz mīksti, bet ne izšķīduši.
• Ietauko cepamformu 12 x 35 centimetru izmērā. Pamatnē kārto apvārītos rabarberus, pārkaisa ar kartupeļu cieti un viegli apmaisa. Pāri klāj mīklu un pārkaisa ar griķu popkornu. Cep krāsns centrālā daļā apmēram 30 minūtes.
• Saldo krējumu, svaigo sieru un pūdercukuru saputo noturīgā krēmā.
• Pasniedz ar svaigā siera krēmu un zemenēm.
Reklāma