Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

FOTO: Vecumnieku tautas namā apskatāma izstāde «Mūsu mīļās pasakas»

Astoņu latviešu mākslinieku darbi kopš sestdienas, 12. marta, apskatāmi Vecumnieku tautas namā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izstādē «Mūsu mīļās pasakas» ar savām mīļākajām latviešu tautas pasakām iepazīstina Aleksejs Naumovs, Andris Bērziņš, Raimonda Strode, Maira Veisbārde, Sarmīte Caune, Lauma Palmbaha, Laine Kainaize un Tonijs Strods, ilustrācijās atklājot to neatkārtojamo sajūtu, kas viņus valdzina un aizrauj pasaku pasaulē.

Darbi ir iekļauti grāmatā «Sunītis un kaķītis. 24 skaistākās latviešu tautas pasakas», ko pagājušā gada nogalē izdevis apgāds «Jumava». Krājumā ietvertas katra mākslinieka trīs mīļākās latviešu tautas pasakas, komentārs, kas pamato izvēli, un divi zīmējumi – pavisam 16 ilustrāciju.

Izstādes atklāšanā savos piedzīvojumos «par un ap pasakām» dalījās mākslinieces Raimonda Strode un Laine Kainaize, bibliogrāfe Ilze Lecinska; varēja iegādāties arī krāšņo pasaku grāmatu un iegūt autoru autogrāfus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Prezentējot ekspozīciju, Dantes Aligjēri biedrības māksliniece, izstādes kuratore Raimonda Strode, uzsvēra, ka pavisam atšķirīgi ir raudzīties uz grāmatā nodrukātu ilustrāciju un «dzīvu mākslas darbu tuvplānā, kur daudz dziļāk atklājas – kas autoru pasakas stāstā ir uzrunājis». «Pasakas ir liels gudrības avots! Katrā ir kāds problēmstāsts, neiedomājamas situācijas, kam jārod risinājums. Ja esam bijuši vērīgi lasītāji un gudri pret savu tautas mantojumu, pasaka daudz ko iekodē mūsu zemapziņā un var glābt kritiskos brīžos, ļaujot saprast, kā rīkoties bezizejā,» viņa sacīja. Māksliniece citēja Kārļa Skalbes dzejas pantiņu, kas nodrukāts kādā pēckara bēgļu izdevumā Vācijā, un raisījis viņā gaišas izjūtas: «Bet pasakās – tik labi,/ Nekas nav viņās liegts,/ Un brīnišķīgā gaismā/ Mirdz viss, kas neaizsniegts.»

Izstādi «Mūsu mīļās pasakas» organizēja Vecumnieku pagasta novadpētniecības centra krājuma glabātāja Rita Kovala sadarbībā ar Dantes Aligjēri biedrību un Vecumnieku tautas namu.

Vecumnieki ir pirmā pieturvieta izteiksmīgajai ekspozīcijai, kas pēc 5. aprīļa ceļos tālāk uz citiem Latvijas pagastiem un pilsētām, lai nestu vēsti par latviešu tautas pasaku skaistumu un nebeidzamo gudrību.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.