Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Populārākie amerikāņu automobiļi Latvijā

https://bauskasdzive.lv/wp-admin/edit.php?post_type=post

FORD – populārākā ASV automašīna Latvijā

FORD automašīnas Latvijā ir populārākie ASV ražotie braucamie, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas statistika un uzziņu kompānijas carVertical dati.

Tomēr, papētot statistiku, jāsecina, ka ASV ražotās automašīnas Latvijā nav sevišķi populāras, salīdzinot ar citu valstu automobiļiem.

Lielā statistika un ASV automašīnas

Šā gada sākumā Latvijā kopumā bija reģistrēti 739 tūkstoši automobiļu, no kuriem tikai maza daļa ir tā saucamās amerikāņu automašīnas. Uzreiz jāpiebilst, ka, rūpīgāk papētot, nosaukums “amerikāņu auto” ir mazliet par skaļu, jo daudzas amerikāņu automašīnas nemaz nav ražotas ASV, bet gan autorūpnīcās citās valstīs un  kontinentos.

Statistika liecina, ka pirms pieciem gadiem Latvijā bija reģistrēti 679 tūkstoši auto.

FORD, kā izrādās, pašlaik ir populārākā amerikāņu automašīna, jo  reģistrācijas listē ieņem godpilno 7.vietuar vairāk nekā 30 tūkstošiem automašīnu. Salīdzinājumam: pirmajā vietā esošie visādu veidu Volkswagen mūsu valstī ir 131,6 tūkstoši.

Procentuāli vislielākais Fordu skaits, proti, 4663, ir ražoti tālajā 2000.gadā un vēl agrāk. Laikposmā pēc 2015.gada ražoto FORD automašīnu skaits Latvijā ir simtos, nevis tūkstošos mērāms.

Chrysler – otra populārākā amerikāņu automašīna

Nākamais populārākais amerikāņu auto ir Chrysler – 9484 braucamie, ieņemot 17.vietu Latvijas reģistrēto automašīnu kvantitatīvajā sarakstā.

Runājot par citiem amerikāņu auto, tie Latvijā ir gandrīz retums – statistikā figurē 3888 Jeep, 2777 Chevrolet, 1347 Dodge, 195 Cadillac, 127 Tesla, 23 Oldsmobile un 24 Mercury.

Kur īsti tiek ražoti amerikāņu auto?

FORD, General Motors, Fiat Chrysler ir t.s. “īstās” amerikāņu firmas ar gadu desmitiem ilgām tradīcijām un pieredzi, kā arī lielu tirgus daļu pašā ASV.

Tomēr globalizācijas laikmetā arī daudzi citzemju uzņēmumi ražo automašīnas Amerikas Savienotajās Valstīs, tai skaitā, Acura, Honda, Toyota, BMW un Subaru.

Tā, piemēram, Latvijā otrais populārākais braucamais Chrysler (bāze Mičiganā) jau  nemaz nav īsta amerikāņu kompānija, jo  pēc bankrota 2009.gadā pakāpeniski  saplūda ar itāļu Fiat.

Vidējais auto vecums Latvijā

Vidējais auto vecums Latvijā ir 13,63 gadi. Tātad, ļoti daudzi auto ir pat vecāki par 14 gadiem. Tomēr, salīdzinot, piemēram, ar 2006.gadu, kad auto vidējais vecums mūsu valstī bija 16,3 gadi, autoparks ir mazliet atjaunojies.

Bet kopumā visbiežāk Latvijā tiek pārdoti tieši  laikposmā no 2005. – 2010.ražoti auto. Cenas ir augstākas nekā citās valstīs, jo auto pārdevēji arī grib kaut ko nopelnīt, ja reiz ir pacentušies un atveduši auto pie mums. Tāpēc pat šie ne visai jaunie, jau krietni pabraukātie auto maksā, sākot no 3000 līdz 6000 eiro.

Pērkot lietotu auto, ir ļoti ieteicams noskaidrot braucamā priekšvēsturi pēc VIN numura. To iespējams izdarīt VIN uzziņu mājas lapās.

Ar ko brauc paši amerikāņi

Kļūdaini domāt, ka viņu kontinentā vispopulārākie ir ārkārtīgi lieli apvidus auto vai pikapi. Vietējie iedzīvotāji ir iecienījuši arī mazos sedanus, kompaktos hečbekus, ģimenes minivenus un universālus. Ņemot vērā pašreizējo pārdošanas statistiku, kā arī pašu autobraucēju atsauksmes, ir sastādīts ASV  labo un populāro pasažieru automašīnu modeļu saraksts.

Tā prieksģalā ir Chevrolet Onix, tad seko Tesla Model Y un Chevrolet Volt.

Nākamās populārākās ir  Ford S-Max, Tesla Model 3, Chrysler Pacifica un Ford Focus.

Bezceļu automašīnu un krossoveru saimes populārākie Amerikā  ir Jeep Compass, Jeep Wrangler, Cadillac XT6, Cadillac Escalade, Chevrolet Tahoe,

Pikapi, kurus visvairāk iecienījuši amerikāni – Chevrolet Colorado, Ford Ranger, RAM 1500, Chevrolet Silverado un Ford F-150.

Jā, amerikāņi ir lielu, jaudīgu automašīnu fani. Bet tajā pašā laikā ASV aktīvi tiek ražoti parastie sedani, mazie hečbeki un miniveni.

Secinājumi

Noslēdzot šo mazo apcerējumu par  ASV automašīnu īpatsvaru Latvijā, jāsecina, ka importēšanas attālums, tehniskie parametri (lielas, ēdelīgas automašīnas) un augstā muita ir faktori, kas samazina amerikāņu auto īpatsvaru mūsu valstī.

Starp citu, amerikāņu pašu lietoto auto vidējais vecums ir 12,1 gads…

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.