Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Meistari Bauskā rosina neaizmirst senču amatus – grāmatsiešanu un aušanu

Bauskas muzeja tautas lietišķās mākslas studijas «Bauska» mācību klasē pagājušās nedēļas nogalē, 8. un 9. aprīlī, tika rīkota meistarklase akcijā «Satiec savu meistaru!». Gan piektdienā, gan sestdienā bija pieteicies maksimāli iespējamais «mācekļu» daudzums – ik dienu astoņi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Bauskas muzeja speciāliste Ieva Bronko-Pastore pastāstīja, ka varēja iepazīt divu amatu pašus pamatus: prievītes aušanu un grāmatu iesiešanu ādas vākos. «Bauskas Dzīve» nodarbību apmeklēja piektdien, darbs bija sadalīts tā, ka četras dalībnieces pirmo stundu gatavoja un iesēja ādas vākos piezīmju grāmatiņu, tikmēr otras četras – senā ziedainās jostas aušanas tehnikā darināja prievīti, ar ko pēc tam aizsienams blociņš. Pēc stundas dāmas mainījās – tās, kuras auda, sēdās pie grāmatiņas iesiešanas, bet tās, kurām blociņi jau izgatavoti, darināja ziedainās jostiņas.

Piezīmju grāmatiņas izgatavošanai tika izmantots manuskripta iesējuma veids, par to meistarklases apmeklētājām pastāstīja un praktisko darbu vadīja Ieva Bronko-Pastore, kas ir Latvijas Amatniecības kameras grāmatsējēja amata zellis un ādas priekšmetu izgatavošanas amata meistare. Savukārt prievītes ziedainās jostas aušanas tehnikā mācīja darināt tautas lietišķās mākslas studijas «Bauska» vadītāja Aiva Linkeviča. Viņas pašas liela aizraušanās ir jostu aušana. Aivu pazīst daudzi, jo viņa ilgi bijusi Bauskas Valsts ģimnāzijas vizuālās mākslas skolotāja, arī laba akvareliste, kurai bijušas izstādes ne vien Bauskas novadā.

Meistares iepriekš bija veikušas lielu sagatavošanas darbu – Aiva salikusi un iesējusi vajadzīgos diegus, iesākusi jau katrai ziedainās jostiņas aušanu; savukārt Ieva sagriezusi blociņam vajadzīgajā izmērā un daudzumā rakstāmpapīru un arī ādas taisnstūra gabalus vāciņiem. Kā skaidro nodarbības vadītājas, tas viss paveikts, lai «mācekles» varētu iekļauties divās stundās, lai darbi nepaliek pusratā un lai viņas varētu doties mājup gandarītas par savu veikumu, ar ko varētu palepoties arī tuviniekiem un draugiem. Jo citādi… divas stundas visam ir krietni par maz.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Meistarklases dalībnieces Sandra Jansone un Jolanta Kalinka, piemēram, iestājušās lietišķās mākslas studijā, lai iemācītos aust, viņas atklāj «Bauskas Dzīvei», ka tas esot viņu sapnis un mērķis. Bet šos nodomus pārtraucis ilgais «Covid-19» ierobežojumu laiks, līdz aušanai tā arī neesot tikušas. Jebkura darbošanās ar rokām un tas, ko vari pats iemācīties paveikt, būtu augstu vērtējams. Vasarā dārzs un citas nodarbes, ziemā labi pavadīts laiks plānots studijā «Bauska». Savukārt Lolita Vaivare un Evija Šveca nebūt nav iesācējas aušanā, tomēr ziedainās jostiņas darināšana bez stellēm arī viņām ir jaunums, kaut kas līdz šim nedarīts.

«Satiec savu meistaru!» pasākuma būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par cilvēku, par viņa zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē.

Pasākumu «Satiec savu meistaru!» rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar novadu pašvaldībām un meistariem visā Latvijā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.