Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Aicina uz ģimeņu pasākumu Dzimtmisas muižas ābeļdārzā

Sestdien, 14. maijā, Dzimtmisas muižas ābeļdārzā ikviens gaidīts uz Ģimeņu pasākumu, kurā varēs darboties daudzveidīgās mākslas darbnīcās un piedalīties tradicionālo tautas Vasarassvētku svinībās.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pasākumu rīko tradicionālās kultrūras, izglītības un amatniecības biedrība “Jumala” sadarbībā ar biedrību “Dzimtmisas muiža”, piesaistot SIF Valsts ģimeņu atbalsta programmas līdzekļus.

Projekta vadītāja Gunta Saule pastāstīja, ka sestdien no pulksten 12 līdz 15 varēs klausīties stāstus, zīmēt, gleznot un izrakstīt. “Ieraudzīt plaukstošo dabu – lapas, ziedus, to krāsas un veidus – pavasaris ir laiks, kad tas visspilgtāk pamanāms. Ieraudzīt dabas brīnumainību un mācīties pašiem savus talantus atvērt – uzplaukt pašiem kā puķēm un ziedošiem kokiem, būt šai laikā kopā ar vistuvākajiem – ģimeni,” paziņo G. Saule.

Darboties ar akrilkrāsām varēs kopā ar Aivu Linkeviču, uzzīmēto dabūt uz papīra vai auduma mācīs Anda Sproģe, gleznot ar augu sulām un radīt dzīvu augu nospiedumu mākslu būs iespējams kopā ar Intu Paulsoni. Ieraudzīt latviešu tradicionālo rakstu krāsainību palīdzēs Iveta Seimanova, savukārt to, kā krāsainos ziedus un zāles iepīt vainagos un vītnēs, ar ko rotāties pašiem un pušķot māju, ierādīs Elīna Kūla-Braže. Vizualizāciju – acu skata lomu pasaulskata veidojumā – ierādīs dizainers Andrejs Broks.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Savukārt sestdienas pēcpusdienā tiks atzīmēti tradicionālie tautas Vasarassvētki kopā ar folkloras kopām “Laukam pāri” no Ceraukstes un “Skandinieki” no Rīgas. G. Saule norāda, ka Vasarassvētki ir īpaši svarīgi jaunajām meitām, kuras šai laikā saņem dzimtas sievu un visas kopienas svētību, zināšanas un atbalstu, jo sākas viņu patstāvīgais dzīves ceļš. Senajā sabiedrībā tas bija laiks, kad meitenes lika galvā vainagus un deva zīmi pārējai sabiedrībai, ka gatavas iziet tautās.

“Mūsdienu sabiedrībā, lai arī esam mazliet citādi, Vasarassvētki ar savu jaunās dzīves dvesmu dod daudz prieka un vēlmes svinēt. Tas ir izlaidumu laiks. Pilngadības svētki. Dabā tuvojas pilnzieds. Ar mums kopā varēsiet šos svētkus nosvinēt, – mēs daudzināsim labo likteņlēmēju Laimu un Saules gaismu, pušķosim un apdziedāsim vienu no tradicionālajiem sievišķajiem kokiem, bērziņu. Kursim guni un gatavosim pantāgu, ko šajos svētkos, atšķirībā no vīrišķajiem Ūsiņiem, cep tikai sievas un pieaugušās meitas. Būs daudz skanīgu pavasara dziesmu – rotāšanu un gavilēšanu, būs greznas un arī jautras dejas, ko ikkatra varēs apgūt un dejot ar visiem kopā,” pasākuma esenci atklāj G. Saule.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.