Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Sestdien aicina uz Sējas svētkiem Ausekļu dzirnavās

Brīvdabas muzejā „Ausekļu dzirnavas” Bārbeles pagastā sestdien, 14. maijā, tiks svinēti jau vienpadsmitie Sējas svētki. „Ausekļu dzirnavu” saimnieki – Mediņu ģimene ikvienu interesentu aicina izjust Ulmaņlaika sadzīvi un lauku darbus klātienē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pasākuma rīkotāji pavēstīja, ka svētku sarīkojums tiks atklāts ar Latvijas valsts karoga pacelšanu mastā un tvaika dampja svilpi. “Svētki ir īpaši ar to, ka pavasarī apstrādātā zeme – iesētie graudi un sēklas, kā arī iestādītie kartupeļi – nesīs augļus, lai Pļaujas  svētkos rudenī varētu rīkot ražas novākšanas talku. Šogad demonstrējuma laukā kopīgi sēsim saulespuķes, kā simbolisku atbalstu Ukrainas tautai,” pastāstīja Mārtiņš Mediņš.

Sējas svētkos, kā ierasts, tvaika dampja ‘Ruston Proctor’ spēks tiks izmantots seno laiku gatera darbināšanā. Tvaika lokomotīve ir viens no iespaidīgākajiem Ausekļu dzirnavu eksponātiem, kam pielietojumu rod gan Sējas, gan Pļaujas svētkos. Dzirnavās ar ūdens spēku tiks malti graudi, gatavotas grūbas un putraimi.

Svētku apmeklētāji varēs iepazīt pavasara lauku un Zemgales sētas darbus gan demonstrējumu laukā, gan muzeja plašajā teritorijā. Dažādu amatu meistari no Latvijas un Lietuvas, izmantojot savus un muzeja darbarīkus, ļaus ielūkoties  daudzveidīgajos mājsaimniecības un lauksaimniecības darbos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lielajā putras katlā saimnieces no Ukrainas vārīs un cienās apmeklētājus ar ukraiņu tradicionālo boršču. Ienākumi no zupas tiks ziedoti Ukrainas atbalstam.

14. maijā visas dienas garumā varēs aplūkot lauku sētas darba instrumentus, gan vērot amatniecības darbus, gan arī pašiem piedalīties amatniecības darbu procesā, kā arī būs līdz šim neredzētu amatu demonstrējumi.

Svētkus ieskandinās un savu prasmi rādīs Livenhofas muzikanti no Līvāniem,  Neretas kultūras centra deju kolektīvs “Sēļi”, muzikants Albīns Baļčūns ar draugiem un Dobeles amatu mājas amatnieces.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pasākuma rīkotāji aicina ikvienu seno amatu pratēju, amatnieku un citus interesentus 14.maijā svētku dalībnieku pulkā. Interesenti var pieteikties pa tālr. 29197412 vai vietnē www.ausekludzirnavas.lv.

Foto: Publicitātes

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.