Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Bauskas raksti ieadīti Latvijas šallē

Uz nedēļu Bauskā piestājis koprades projekts – adīšanas stafete «Šalle Latvijai». Tā  iesākta novembrī Rīgā ar Lielvārdes jostas fragmentu, ceļojusi pa Vidzemi un Latgali, tagad kārta Zemgalei, pēc tam Kurzemei. Rudenī tā atgriezīsies galvaspilsētā, ar Lielvārdes jostas rakstu kā gudrības un spēka avotu mūžīgam Latvijas amatniecības prasmju turpinājumam šalle tiks pabeigta, to attīs pie Brīvības pieminekļa valsts dzimšanas dienā, pēcāk kā unikāls meistardarbs tiks nodots Latvijas Nacionālajai bibliotēkai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Adījuma tapšanā piedalās arī Baiba Šulce ( no kreisās) un Evija Šveca. Foto: Ivars Bogdanovs

Tautas lietišķās mākslas studijas «Bauska» vadītāja Aiva Linkeviča atzina, ka tas ir pietiekami interesants, radošs un pozitīvas emocijas nesošs projekts. Bauskā šalli vajadzējis atgādāt no Ogres, bet iestarpinājusies arī Birzagle, no kuras tad arī garais adījums atvests.

«Pagājušās piektdienas vakarā milzīgais šalles baķis nonāca manās mājās, jo muzejs jau bija slēgts. Tā ir tāda neaprakstāma aura, kas izstaro no šī adījuma. Pati vareno mākslas darbu attīt vaļā nemaz neuzdrošinājos, vien nākamajā dienā vienā no muzeja zālēm atritinājām nelielu fragmentu. Šalle ir koša, krāsu un toņu bagātība ir ļoti liela. Zaļi, dzelteni, sarkani, rozā toņi, arī baltā krāsa ieadīta, te ir tā mūsu Latvija – visā savā godībā,» teic A. Linkeviča.

Viņa paskaidro, ka šalle top, izmantojot gan rokadīšanas, gan mašīnas adīšanas tehniku,  radot unikālu adījumu, kas atspoguļotu visas Latvijas adītāju prasmes, katra novada individuālo krāsu un rakstu izpratni. Studijas dalībnieces jau ieadījušas iniciāļus TLMS un Bauskas brunču strīpas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

«Šallē katrs var ieadīt, ko vēlas, – rakstus, dabas gleznas, vienkāršas krāsu līnijas – šallē viss iederas. Mēs nolēmām pieturēties pie tradicionālajām vērtībām. Mūsu adījumā vēl tiks iekļauti Vecumnieku rakstaino cimdu, kā arī Bauskas sirsniņbrunču fragmenti,» stāsta A. Linkeviča. Viņa atklāja, ka pie adīšanas ķērušās pārsvarā studijas dalībnieces, izmantotas ceturtā numura adāmadatas un atbilstošas krāsas dzijas krājumi, kas bijuši pašu rīcībā, nekas speciāli šim koprades projektam nav iegādāts.

Latvijas šallē ieadīti jau Bauskas raksti. Foto: Ivars Bogdanovs

«Man patiess prieks, redzot šo kvalitatīvo izpildījumu, ar baudu vēroju skaistās maliņas, kas apliecina, ka tas tomēr nav amatieru līmenis, bet latiņa ir daudz, daudz augstāka. Studijas dalībnieces ar lielu centību un pietāti savu darbu veikušas,» vērtē A. Linkeviča. Viņa pieļauj, ka pārāk īsais laiks un informācijas trūkums, iespējams, ir kavējis plašāku novada rokdarbnieču iesaisti šajā projektā.

Kopā ar šalli pa Latviju ceļo arī albums, kurā katrs adītājs atstāj savu vēlējumu Latvijai, dzejas rindas, var arī ierakstīt, kādas krāsas dzija un ar kādu nozīmi tā ieadīta kopīgi veidotajā šallē, kad un kur notikusi adīšana un veikts ieraksts. Baušķeniecēm ieraksts vēl nav veikts. A. Linkeviča apliecināja, ka vēlējums noteikti taps, kad viss būs pabeigts. «Skatoties uz mūsu devumu šallē, īstie vārdi noteikti atnāks,» pārliecināta A. Linkeviča.

Viņa piebilda, ka jau rīt, 11. maijā, grandiozais adījums tiks nogādāts uz Bauskas Centrālo bibliotēku (BCB). Te bibliotēkas darbinieces pašas ieadīs nosaukumu un piektdien adījumu tālāk nodos Bērnu un jauniešu centram, kur sava artava tiks pielikta, atzīmējot Ģimeņu dienu, sestdien šalle ceļos uz Iecavu, bet pirmdien uz Jelgavu, precizēja BCB vadītāja Māra Kuļikauska.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.