Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Bauskas novadā uzsākta padomju okupācijas pieminekļu demontāža

Bauskas novada pašvaldība uzsākusi ar apbedījumiem nesaistītu padomju okupācijas laikā veidoto pieminekļu demontāžu, aģentūrai LETA apliecināja Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis (NA).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pēc Otrā pasaules kara Padomju Savienības okupētajās valstīs, t.sk. Latvijā, tika uzstādīti pieminekļi par godu Padomju armijas karavīriem kā atbrīvotājiem no vācu fašisma un glorificējot Padomju Savienības un tās militāro spēku izšķirošo lomu karā, kā arī vēstot par komunistiskās ideoloģijas pozīciju nostiprināšanos okupētajās valstīs.

Pagājušajā nedēļā Bauskā tika demontēta piemiņas plāksne uz laukakmens, kas novietots, iebraucot pilsētā netālu no Mēmeles tilta.

Pašvaldībā skaidroja, ka objekts novietots uz pašvaldībai piederošās zemes un tam  nav noteikts kultūras mantojuma statuss. Plāksni pēc paša iniciatīvas demontēja privātpersona, un demontāžas darbi bijuši praktiski bez izmaksām, izņemot ceļa izdevumus. Bauskas pašvaldībā norādīja, ka noņemtā plāksne tiks nodota Bauskas muzejam. Akmens, vismaz pagaidām, paliks turpat.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Arī citās novada teritorijās notiek pieminekļu demontāža, kur apbedījumu vietas nav. Pašvaldība saskaņo plānus ar privātīpašniekiem, lūdz atļauju novākt pieminekli vai arī aicina pašu privātīpašnieku to darīt.  Ar zemes īpašniekiem visas šādas darbības ir jāsaskaņo, vienviet demontāžu veic zemes īpašnieks, citviet to izdara pašvaldība.

Visi okupāciju slavinošie pieminekļi, kas atrodas ārpus kapu teritorijas, Bauskas novadā vēl nav likvidēti, bet process turpinās. Konkrētu informāciju par plānotajām demontāžām nav paredzēts sniegt, lai sabiedrībā neradītu papildu ažiotāžu, «Bauskas Dzīvi» informēja novada domē.

Bauskas novada domes deputāts Raitis Ābelnieks. FOTO:Uldis Varnevičs

Bauskas novada domes deputāts, vēsturnieks Raitis Ābelnieks pastāstīja, ka par konkrētā akmens Bauskas pievārtē uzstādīšanu viņa rīcībā informācijas nav.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

 «Kādreiz, ja nemaldos – 2007. gadā, mēs Bauskas pilsētā aizvācām vienu akmeni no Karpa dārza, pēc tam sekoja pamatīgi Krievijas propagandas uzbrukumi, Krievijas TV rādīja sižetus par «fašistu pilsētu Bausku» utt. Toreiz būtu novākuši arī to pieminekli aiz Mēmeles tilta, ja vien tas nebūtu atradies ārpus pilsētas jurisdikcijas – Codes pagasta teritorijā,» teic R. Ābelnieks un piebilst, ka Bauskas dome arī no Latvijas Ārlietu ministrijas tolaik saņēma aizrādījumu un norādījumu, ka šādas lietas nepieciešams ar ministriju saskaņot.

R. Ābelnieks norādīja, ka apkopojuma par šāda veida okupāciju slavinošiem pieminekļiem viņa rīcībā nav. Viņš izpētījis 1984. gadā izdotu LPSR pieminekļu sarakstu, tajā no visa Bauskas rajona  iekļauti tikai divi, abi tagadējā Iecavas pagasta teritorijā. Tagad viens no tiem ir novākts pilnībā, otram demontēta piemiņas plāksne. Novākts ir arī piemineklis Uzvaras centrā.

Gailīšu pagasta Uzvarā demontēts okupācijas laika piemineklis. FOTO:Uldis Varnevičs

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (29)

  1. “Mēs uzskatām, ka karš pret pieminekļiem – tā ir nepieļaujama necieņa pret lielu daļu Latvijas iedzīvotāju, kuriem ir svarīgi godināt savu cīņā pret nacismu kritušo tuvinieku piemiņu. Tas tikai padziļina Latvijas sabiedrības sašķeltību pašreizējos sarežģītajos apstākļos. Tā ir tuvredzīga un bīstama politika,”- norāda “Saskaņas” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

    20
    44
  2. Bauskas domei viss aiz slepenības plīvura. Kāda privātpersona demontēja, jo pati dome neuzdrošinājās. Tagad arī pārējos pa kluso čubinās, lai tik lieki traci nesaceltu. Kaut kā citās pašvaldībās tās lietas caurspīdīgākas. Vai tad tiešām mūsu Okmanis ir tik bailīgs?

    31
    10
  3. Atbilde Saskaņai- vai ir aizmirsies, ko visu darīja okupanti pēc 1945.gada ar Latvijas pieminekļiem un kapiem ?Nonesa visu,kas saistījās ar brīvu Latviju un katra ciema skaistākajā un vēsturiskajā vietā iecēla savu vai ierīkoja padomju kapus.Pat Rundāles pils viducī pamanījās..Brīnums,kā Brīvības pieminekli nenojauca..
    Pašvaldībai- nevajag lepoties ar to,ko jūs nedariet un pierakstīt sev citu nopelnus. atšķirībā no Ogres pašvaldības ,arī nacionāļiem,kuri nebaidījās jau pasen paust skaidru nostāju. Nojauc paši iedzīvotāji ,novada atbalstu negaidot ,jo nebūs ,labākajā gadījumā tikai vārdi..

    45
    9
  4. Sen bija laiks tos okupekļus aizvākt! Atbalstu pašvaldības rīcību – novākt bez liekas ažiotāžas. Nav svarīgi, kas to izdarīja – domes priekšsēdētājs, vai privātpersona, tāpat tas tika darīts saziņā ar domi. Galvenais ir rezultāts, un tas priecē.

    40
    7
  5. 8. un 9. maijs-
    8. – Vācijas bezierunu kapitulācija. Tiek arī saukts kā 2. Pasaules kara beigas.
    9. – PSRS Tēvijas kara beigas.
    Ir milzīga ideoloģiska atšķirība šajos datumos, kas vēstures līkločos ir izšķīdusi un neskaidra.
    Tomēr, skatot šos divus datumus pēc būtības, jāņem vērā, ka 2. pasaules karš sākās ar nacistiskās Vācijas un komunistiskās PSRS ciešu kā draudzīgu sabiedroto sadarbību, kas pēc pāris gadiem pārauga pretstāvē, to augošu ambīciju iespaidā.
    Dažas attīstītās pasaules valstis lēma karot un iznīcināt vismaz vienu no ļaunumiem- Hitlera režīmu, palīdzot Staļina režīmam.
    Tādējādi tika likvidēti tikai 50% ļaunuma, kas tomēr bija labāk kā eksistējošie 100%.
    Un šeit ir būtiska atšķirība- Tēvijas karš (1941.-1945.), kas ir tikai PSRS zīmolots simbols, tiešām beidzās.
    Bet 2. Pasaules karš (1939.-1945….) joprojām nav beidzies, jo tie atlikušie 50% ļaunuma turpināja eksistēt dažādās formās un tiesību pārņēmējos.
    Viss pārējais ir tikai lirika, nianses un neskaitāmi upuri ar zaudētām vai salauztām dzīvēm.

    34
    3
  6. V.Čerčils ir teicis, ka nākamie fašisti sevi sauks par antifašistiem. Vieds politiķis,kura vārdi diemžēl ir piepildījušies. Vai mums vajag saglabāt fašistu pieminekļus kā atgādinājumu tautai par viņu nodarīto?

    28
    5
  7. Tad pie reizes arī jānojauc, kas celts Padomju Savienībā.. mājās, skolas, slimnīcas..!!

    19
    41
  8. Tev laikam nav pilns rublis, ja nespēj atšķirt noderīgas būves no okupantus slavinošiem akmeņiem bez praktiska pielietojuma.

    38
    10
  9. Bet varbūt tiešām ir pienācis laiks pretnostatījumu eskalēt, lai naidīgie orki izlien no alām, lai var identificēt viņus, un, kas zin, aizsūtīt uz savu sapņu zemi!?

    34
    7
  10. Vai kāds zin kur Bauskā ir “Karpa dārzs”, kā minēts rakstā? Es zinu Korfa dārzu…:)

    11
    11
  11. Karpa dārzs ilgus gadus nepareizi tika saukts par Korfa dārzu, lai gan tas īpašums ir piederējis muižniekiem Karpiem.

    24
    5
  12. Korfa dārzs – skan labāk un elegantāk, nekā kaut kādu karpu dārzs, jo ar to pagātni kā ir tā ir, var jau tulkot visādi, bet vārds – KORFS dod citu skaņu, un arī tautā tas tā iegājies, tas karpu dārziņš tā necili skan.

    12
    9
  13. Atbilde SASKAŅAI: Kritušos karavīrus godina un ziedus noliek kapsētās,nevis pie kādreiz uzceltiem uzceltiem betona akmeņiem vai stabiem.Diezin vai kāds no tiem,kuri it kā godina un piemin mirušos pie pieminekļiem,aiziet uz brāļu kapiem un noliek tur kādu puķīti.! Cilvēcīgāk būtu,ja savus kritušos karavīrus atcerētos un godinātu kapos!

    28
    7
  14. Un ko tu darīji pēdējos 30.gadus?Piedzeries gulēji?Kapec tagad esi palicis tik aktīvs,ko?Izskatas ,ka esi prasts provokators.

    5
    8
  15. Varbūt Jums, ja esat Bērziņš, labāk patiktu, ka Jūs sauktu par Ozolu, taču gan cilvēki, gan vietas jāsauc to īstajos vārdos. Vai, tiešām, to tik grūti saprast?

    9
    2
  16. Godīgi sakot to akmeni pie Mēmeles tilta nekad nebiju ievērojis. Tā turpināt! Ko nu vairs mīzt. Tagad tas viss vismaz notiek operatīvi. Novāc un nav vairs veco diskusiju – vai tā vajag? Vai kādu tas neaizvainos utt.

    9
    4
  17. Šitie nav cēlāji,šitie ir jaucēji!Tas nu ir skaidri redzams.Sekas arī bus drīz vien redzamas.Ja durakus laiž pie teikšanas tad tik turieties,būs jautri!

    8
    9
  18. Korfa dārzu vajaga pārdēvēt par Karpa dārzu,jo tas skan latviskāk!Ja gribam piedot nosaukumam kādu jēgu tad vēl varētu nosaukt par Kurpju dārzu.Bet ja gribam,tā teikt,pietuvoties kodolam,tad pēdējo variantu varētu ņemt -Zābaku dārzs.Pretī esošās hruščovkas noteikti likvidēt jo bojā peizāžu un kopskatu uz Mūsas upi un Saulaino tāli.Ja Tumsas Spēku pretestības rezultāta to neizdodas izdarīt,tad vismaz nomainīt stāvu nosaukumus.Pirmo stāvu pārdēvēt par piekto un piekto par pirmo.Izveidot speciālu komisiju.Vēl tajā stūrī kur ir dīķis,dīki aizbērt un uzcelt Mini Rimi ar paplašinātu maksas stāvvietu Bauzes tirgus iekšpagalma.Punkts!

    5
    3
  19. Pag,tev uzvārds,piemēram,Šiškins ,bet visi visur sāk rakstīt un saukt tevi par Siskinu..Patiks? Latvisks piemērs ātrumā neienāca prātā,tāpēc paņēmu to, kas reāls gadījums.. Ja bija muižnieki Karpi,kuri nez kā kļuva par Korfiem,tad kāpēc reiz neatjaunot vēsturisko versiju?

    8
    3
  20. PSRS okupācijas laikā neviens Mildu neaizstika, pēc tā var spriest kurš tad ir no mums tas neadekvāts un necienīgs pret citu viedokli, vnk vārdu sakot necilvēcīgs, tie nav parasti akmeņi, tā ir neliela pateicība un atmiņa par kritušajiem bez kuriem latvietis kā tautība varētu pazust uz visiem laikiem! Kauns par šādu necienīgu rīcību!

    5
    14
  21. Un kā vēl aiztikta.
    Bija vairāki mēģinājumi nojaukt un degradēt tā simbolisko nozīmi,piemēram.māte Krievija tur trīs Baltijas republikas. Tā stāsta,ka pieminekli pirmo reizi izglāba krievu izcelsmes tēlniece Vera Muhina, kura dzimusi Rīgā.Palasi kaut ko citu,ne tikai krievu propogandu,nu kaut vai vikipēdiju.
    Un cik Latvijasbrīvībai svarīgus pieminekļus okupācijas laikā novāca,iemeta upē,sasprindzināja.

    11
    2
  22. Nojauksim pieminekļus un iestāsies vispārēja labklājība . Tas nekas ka nevarēsim samaksāt par gāzi vai elektrību . Varbūt gāzes vispār nebūs …..

    4
    14
  23. Nevajag jaukt dažādas lietas.Krieviski to var pateikt kodolīgāk,bet tad jāpaliek rupjam.
    Pirmkārt,ne par jūsu naudu jauc un arī ne par nodokļu maksātāju.
    Otrkārt,krīze enerģētikā ir tāpēc,ka okupanti turpina okupēt un šoreiz iebruka Ukrainā.
    Lielai daļai,izņemot laikam jūs un vēl dažus,tas tomēr nav pieņemami.

    14
    2
  24. tie visdažādākajās vietās savulaik no PSRS puses okupētajās valstīs uzslietie “pieminekļi” drīzāk atgādina “mēs te bijām”, “lietas” ko aiz sevis mēdz atstāt dzīvnieki, lai iezīmētu teritoriju. Vien aizmirsies, ka šī teritorija jau vairāk kā 30 gadus nav jūsu, arī “smaku” laiks izvēdināt….

    13
    1
  25. Daudziem akmeniem piemit tikai vesturiskais info saturs un to iegraveta teksta nav neka slavinosa. Piemeram pie Mezotnes pils. Piekritu par Rigas monstra nojauksanu un ta aizsutisanu atpakal uz rus, bet krist virsu, katram padomju laika akmenim, atvainojiet, nu tas nav pareizi un nevairo ari sapratni par savu vesturi…..ceru, ka pie Mezotnes pils akmens paliks, ka vestures liecinieks tam, kas seit noticis 1944 g….

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.