Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Ērces jau modušās un apdraud ne tikai cilvēkus 

Pēc garās un salīdzinoši siltās ziemas līdz ar pumpuriem un dažādām radībām mostas arī ērces. Ģimenes ārsti aicina vakcinēties pret ērču encefalītu, bet veterinārārsti lūdz vairāk uzmanīt savus četrkājainos draugus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) oficiālajā mājaslapā ievietota informācija, ka ērču pārziemošanas apstākļi šogad bijuši labvēlīgi infekciozo kukaiņu aktivitātei. Tas nozīmē, ka varētu prognozēt salīdzinoši augstāku ērču aktivitātes līmeni nekā iepriekšējos gados. SPKC mājaslapā ziņots, ka Latvijā ērču aktivitātes sezona parasti ilgst no aprīļa līdz oktobra beigām, un tās kļūst aktīvas brīdī, kad sniegs nokūst un gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz +5 grādus pēc Celsija.

SPKC aicina ikvienu, kurš dodas brīvā dabā, būt piesardzīgiem un izvēlēties atbilstošu apģērbu. Ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem 10 – 15 centimetru augstumā no zemes, tāpēc, dodoties mežā vai staigājot pa krūmainām vietām, jāģērbjas tā, lai ērces nevarētu pakļūt zem apģērba, – bikšu gali jāliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei vēlams būt cieši pieguļošām, kā arī krekls jāieliek biksēs.

«Uz Bauskas slimnīcas uzņemšanas nodaļu regulāri nāk cilvēki ar piesūkušos ērci, precīzu skaitu nefiksējam, bet nāk gan bērni, gan pieaugušie,» pastāsta medmāsa Larisa Lebeiko, «visvairāk gadījumu parasti ir skolēnu brīvlaikā, kad vairāk laika tiek pavadīts dārzos, un arī tad, kad sākas sēņošanas laiks.»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

«Ērču izvilkšana manā praksē vēl nevienam nav bijusi, jo pārsvarā cilvēki ar ērci dodas uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu,» teic ģimenes ārste Bauskā Aija Tērauda, «viennozīmīgi cilvēkiem iesaku vakcinēties.» A. Tērauda pastāsta, ka revakcinēties ierodas daudzi, jo liela daļa jau ir vakcinējusies pret ērču encefalītu, tāpēc visbiežāk ierodas revakcinēties, kas pieaugušajiem jādara ik pēc pieciem gadiem.

«Mēs piedāvājam arī bērniem no viena līdz divu gadu vecumam vakcinēties pret ērču encefalītu ar 50% maksas atlaidi, kad ir sākumposma vakcinēšanās,» informē A. Tērauda. SPKC mājaslapā minēts, ka 2022. gadā bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu tiek nodrošināta teritorijās ar visaugstāko saslimstības līmeni – Kuldīgas, Ventspils, Talsu un Dienvidkurzemes novadā.

«Maniem mājdzīvniekiem regulāri piesūcas ērces, jo tie dzīvojas pa āru,» stāsta Ingars Jēkabsons, «ērces izņemu pats, necenšos vest pie vetārsta.» I. Jēkabsons atzīst, ka šādi ērces atrašanas gadījumā rīkojies vienmēr, un saviem mājdzīvniekiem nekad nav novērojis problēmas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tomēr veterinārārste Līga Truntika skaidro iespējamos riskus: «Ērces jau sāka parādīties janvāra beigās, un pie mums katru nedēļu ierodas pacienti, kuri no ērcēm ir dabūjuši slimību – babeziozi jeb babēziju. Tā ir nāvējoša slimība, kas izpaužas tā, ka dzīvniekam pēc ērces koduma apmēram piecu dienu laikā parādās sagurums un apātija, tas atsakās no ēšanas, kā arī ir augsta temperatūra un novērojamas izmaiņas urīna krāsā – tas paliek tumši brūns, iespējama arī klibošana.»

L. Truntika pastāsta, ka slimības noteikšana ir pavisam vienkārša, jo tiek izmantoti eksprestesti, tāpēc simptomu gadījumos ir svarīgi veikt izmeklēšanu, jo slimības iznākums var būt arī letāls. «Šogad letāli gadījumi nevienam nav bijuši, bet cilvēki ir diezgan bezatbildīgi un joprojām neseko līdzi tam, ka ir jālieto pretērču medikamenti,» stāsta veterinārārste, «arī vakar pie mums klīnikā ieradās sunītis, kurš trīs dienas bija saguris, un viņam apstiprinājām babēziju. Šodien viņš jau ir tīri priecīgs, bet vakar viņu ienesa uz rokām.»

L. Truntika atgādina, ka ērces piesūcas gan pieaugušā formā, gan arī kā kāpuri, tāpēc ir svarīgi savu mīluli kārtīgi apskatīt. «Cilvēkiem liekas – ja uz mežu neeju, tad kādas tur ērces, bet pilsēta ir pilna ar ērcēm, tās ir visos apstādījumos,» informē veterinārārste, «ērces izņemt var arī mājas apstākļos ar speciāliem palīglīdzekļiem, kas nopērkami gan dzīvnieku, gan cilvēku aptiekās, lai ērci izņemtu, neatstājot pusi no tās organismā.» 

UZZIŅAI

  • Latvijā sastopamas trīs epidemioloģiski nozīmīgas ērču sugas – ganību ērce, taigas ērce, ornamentētā pļavu ērce.
  • Ērču encefalīts – slimība sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem. Aptuveni vienai trešdaļai slimojušo ir dažādi veselības traucējumi: sākot ar galvassāpēm un koncentrēšanās spēju samazināšanos un beidzot ar paralīzi. Pārslimojot encefalītu, izveidojas imunitāte visam mūžam.
  • Laimas slimība – ar šo infekciju cilvēks var saslimt pēc inficētās ērces piesūkšanās, īpaši, ja ērce bijusi piesūkusies ilgāk par 12 stundām. Var izpausties kā nervu sistēmas traucējumi, nogurums, galvassāpes, nelaba dūša, svara zudums, neliela temperatūra vai sāpes roku un kāju locītavās, pakausī un mugurā.  Pēc pārslimotas boreliozes cilvēkam neveidojas imunitāte un iespējama atkārtota inficēšanās. 
  • Ērlihioze parasti sākas kā jebkura infekcija – ar drudzi, drebuļiem, galvassāpēm un sāpēm muskuļos. Parasti infekcija beidzas bez speciālas ārstēšanas. Uzskata, ka vairumā gadījumu infekcija norit salīdzinoši vieglā formā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (1)

  1. izskatās, lai kāda būtu propaganda, ne tikai tā, no Krievijas nākušā, bet arī vietējā, Eiropas rietumu daļas, tā vienalga ir visai iedarbīga. Šeit gan varu vien oponēt to iedzīvotāju teiktajam, kuri ir piedzīvojuši t.s, padomju laikus. Pagājušā gadsimta 60.,70. un 80. gadus, kad mums, vietējiem zēniem un arī dažām meitenēm bija “svēta lieta” nodedzināt veco kūlu gan toreiz par komjaunatnes parku sauktajā Pilskalna parkā, gan upmalā, gan arī citās ar kūlu bagātās vietās. Tad šādu kūlas dedzināšanu neviens par ugunsgrēku neuzskatīja un pat tādu kūlas dedzināšanu uzskatīja par normu. Tajos laikos neviens nekādas “ērču vakcīnas” nesaņēma un mēs, sīkie visu vasaru nodzīvodami pie upes un Pilskalnā nekad nebijām pat dzirdējuši ka kādam būtu piesūkusies ērce. Tieši kūlas dedzināšana ir vislabākā profilakse pret ērcēm, jo pote palīdz vien pret encefalītu, bet nepalīdz pret citām ērču pārnēsātām slimībām. Tad, ja runājam par sadegušajiem zaķiem un ežiem, jājautā, vai ziniet cik ātri tas ezis skrien, pamēģini noķert skrejošu ezi? Arī tolaik, kad upmalā un pilskalnā dedzināja zāli, tajās vietās vēlāk bija pilns ar sienāžiem un citām cilvēkiem nekaitīgām radībām, bet nebija ērču, tādas tās lietas, ja atmet vakcīnu ražotāju propagandu

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.