Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Sākas oficiālā peldsezona; Bauskas novadā nav nevienas oficiālas peldvietas

Šodien Latvijā oficiāli sākas peldsezona, kas ilgs četrus mēnešus – līdz 15.septembrim, portālu informēja Veselības inspekcijā (VI).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai peldēšanās būtu droša, VI mājaslapā ir pieejama informācija par oficiālajām peldvietām, kas šajā sezonā ir 58. Šogad oficiālajam peldvietu sarakstam pievienojusies jauna vieta – Daugavas peldvieta “Ķīpsala” Rīgā.  Oficiālas peldvietas statuss normatīvajos aktos izvirza noteiktas prasības un kvalitātes kritērijus – pašvaldībai regulāri jāveic tās kopšana, jāizpēta un jātīra gultne, jānodrošina glābēju klātbūtne, jāsakārto infrastruktūra utt.

Bauskas novadā nav neviena oficiāla peldvieta, taču pašvaldība par saviem līdzekļiem peldsezonas laikā organizē ūdens kvalitātes pārbaudes vairākās neoficiālās peldvietās.

Par peldūdens monitoringu atbild apvienību pārvaldes, skaidro Marta Augucēviča, Veselības un sabiedrības labklājības nodaļas vadītāja.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Šogad Bauskas apvienības teritorijā vienu reizi analīzes tiks ņemtas peldsezonas sākumā (pirmajā karstuma vilnī vasarā) Bauskā neoficiālajās peldvietās Mūsā pie stadiona un Mēmelē pie gājēju tiltiņa. Vienu reizi sezonā peldūdens analīzes tiks ņemtas Iecavas apvienības teritorijā neoficiālajā peldvietā pie dambja, kā arī Vecumnieku apvienības teritorijā neoficiālajās peldvietās Vecajā ezerā, Jaunajā ezerā un Valles pagasta dīķī. M. Augucēviča norādīja, ja būs nepieciešamība, analīzes varētu tikt atkārtotas.

Rundāles apvienības teritorijā peldūdeni analizēs tikai nepieciešamības gadījumā, ja tiks novērotas ūdens kvalitātes izmaiņas.

Laboratorijā tiek noteikti tādi mikrobioloģiskie rādītāji kā fekālā piesārņojuma indikatori zarnu nūjiņas un zarnu enterokoki, savukārt vizuāli, ūdens paraugu ņemšanas laikā, tiek novērtēta ūdens krāsa, pievērsta īpaša uzmanība peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī un zilaļģu savairošanās procesam.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pēc analīžu rezultātu veikšanas informācija tiks publicēta Bauskas novada pašvaldības mājaslapā www.bauska.lv.

Gadījumā, ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām,Veselības inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus – ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties, un attiecīgā informācija tiks izvietota pie konkrētās peldvietas. Ieteikums nepeldēties būtu ievērojams jutīgām iedzīvotāju grupām – maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, kuru imūnā sistēma ir novājināta.

Patlaban, ņemot vērā, ka ūdens temperatūra peldvietās ir zema, Veselības inspekcija iesaka nogaidīt un doties peldēties, kad ūdens temperatūra būs sasniegusi vismaz 18 grādu atzīmi.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (8)

  1. Nav un nekad arī nebūs ar šādu saimniekošanu. Bedres lāpīsim un dzīvi te kārpīsim!

    3
    1
  2. ja nemaldos, tad vēl pagājušogad BDZ rakstīja par mūsu triju upju piesārņojumu un kāds no speciālistiem ieteica iedzīvotājiem ziņot dabas aizsardzības speciālistiem par noturīgu putu klātbūtni šajās upēs. Šogad nav tādu putu “kupenu” ar kādām bija pilni upju līči un Ķirbaksalas krūmi vēl pirms dažiem gadiem, bet jau nedēļām šogad upju līčos redzamas dzeltenas, biezas putas, kas par peldūdens tīrību mūsu upēs neliecina. Bet diez vai kāds speciālists, speciāliste pacels savu pēcpusi no siltā krēsla kaut vai savas veselības veicināšanai un dosies nelielā pastaigā uz upēm lai kaut vai paņemtu ūdens un šo putu paraugus, lai zinātu kāda ķīmija tās veido, tie nav ziedputekšņi.

    1
    1
  3. Zaļajā nākotne peldvietas vispār nav paredzētas!Tie peldētāji piesārņo visus dabiskos ūdens baseinus un iznīcina ekosistēmu.Sasmērējas ar visādiem sauļošanās krēmiem un tad lien ūdeni,kur vēl ņem un pačurā!Krasta dabai arī tiek nodarīts neizsakāms posts!Saksim taču vienreiz domāt zaļi,sasper jods tos peldētājus!Bauska taču ir baseins,ejiet un peldiet kamēr vairs nevarat papeldēt!

  4. Atradīs piesārņojumu un būs kaut kas jādara. Kam to vajag, piecos jābūt mājās.

  5. peldam taču pārpilnībā ,kājas tirinot demokrātiski un ar rokām vēzējoties pretkrieviski – pagaidām vēl pa ūdens virsmu un par to zemais pateicības nolieciens ES, NATO, ASV un tā tālāk un tā joprojām ….

    3
    3
  6. Kremlin! Pat, runājot par peldvietām, tev ES, NATO un ASV kaut ko atņēmuši. Mērkaķis!

  7. Apbrinojami. Ir divas upes, bet nav nevienas normalas peldvietas. Lai vietejie vadoni aizbrauc uz Jelgavu un pamacas, ka tas lietas ir jakarto…apsveicami, ka vismaz Rundales udensdzirnavas ar Sup deli var vel palaist..nesapratu to jocinu par udens analiz. Ja nav peldvietu, tad, kam tas ir vajadzigas…

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.