Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Iecavas alejā plānota koku kopšana

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) Latvijas aizsargājamo aleju sarakstā ietvērusi arī 19. gadsimtā stādīto Iecavas aleju, kuras saglabāšanai nepieciešami lieli sakopšanas darbi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Iecavas aleja Upes ielā, to galvenokārt veido 120 – 140 gadus vecas Holandes liepas.
Foto: Ivars Bogdanovs

DAP projekta «Biotopu un sugu dzīvotņu atjaunošana» biotopu kopšanas pasākumu vadītāja Ērika Kļaviņa informēja, ka Iecavas alejas atrodas gan Upes ielā, ko galvenokārt veido 120 – 140 gadus vecas Holandes liepas, gan Ozolu ielā, kur pat ielas nosaukums norāda uz alejā augošiem kokiem.

«Šīs alejas izcelsme ir saistīta ar muižas laiku, tā savieno Iecavas muižas parku ar sarga namiņu un meža parku,» skaidro Ē. Kļaviņa, «alejai ir ne vien bioloģiska un ainaviska, bet arī kultūrvēsturiska vērtība, jo šajā alejā aug gan 200 – 250 gadus, gan 120 – 140 gadus veci ozoli.»

Eksperte skaidro, ka alejas, pateicoties vecu koku (sevišķi liepu un ozolu) klātbūtnei, ir svarīgas vairāku īpaši aizsargājamu un retu sugu saglabāšanā Latvijā, piemēram, vaboles – lapkoka praulgrauži – spēj dzīvot tikai trupēt sākušu vecu koku stumbros, jo to kāpuri nespēj baroties ar svaigu koksni. Viņa pastāsta, ka vaboļu dzīvesveids cilvēka acīm ir slēpts, un tikai pēc ekskrementiem koku dobumos eksperti spēj noteikt sugas klātbūtni.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Eksperte zina teikt, ka alejās dzīvo arī citi reti kukaiņi (spožā skudra, marmora rožvabole un citi), kuru dzīvesveids ir saistīts ar dobumainajiem kokiem. «Lieli dobumaini zari un alejas koku dobumi ir priekšnoteikums arī dobumperētāju (dažādu sugu dzeņu) dzīves nodrošināšanai,» stāsta Ē. Kļaviņa, «savukārt uz alejas lapu koku stumbriem aug aizsargājamie ķērpji – kausveida pleurostikta, blāvā sklerofora, brūngalvainā henotēka, kas konstatētas uz vairākiem desmitiem koku Iecavas alejās, un to atradnes ir atzīmētas DAP datu pārvaldības sistēmā «Ozols».»

DAP eksperte akcentē – lai ilgāk saglabātu alejas kokus, kas vienlaikus nodrošinātu gan reto sugu dzīvotnes, gan alejas ainavisko un kultūrvēsturisko vērtību, kā arī ne mazāk svarīgu cilvēka un infrastruktūras drošības aspektu, nepieciešams dažādu pasākumu kopums.

«Pārvaldes realizētajā Kohēzijas fonda projektā, kur kā sadarbības partnere ir arī valsts SIA «Latvijas Valsts ceļi» un Bauskas pašvaldība, sertificēti arboristi ir veikuši aizsargājamo aleju inventarizāciju un noteikuši prioritāri nepieciešamos koku kopšanas pasākumus,» stāsta Ē. Kļaviņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Inventarizācijas gaitā koki alejās ir numurēti pēc vienotas sistēmas, veikta to fotofiksācija.

Iecavas dārzkopības speciāliste Sarmīte Avota atzina, ka kopšanas darbu datums Iecavas alejā vēl nav zināms. «Esmu saņēmusi atļaujas koku zāģēšanai un citus dokumentus, kas saistīti ar kopšanu,» viņa teic, «konkrēts datums vēl nav izziņots, bet praktiskā izpilde plānota līdz 2023. gadam.»

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.