Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Emirātu siltums nonāk “Derpelē”

«Anckaišos» Mežotnes pagasta Garozas ciemā, kur biedrība «Latvijas Sarkanais Krusts» iekārto telpas sociālās aprūpes centra «Derpele» klientiem, 25. februārī bija ieradušies pārstāvji no «Emirātu sarkanā pusmēness» organizācijas un Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecības Rīgā, lai klātienē nodotu ziedojumu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kopš 2020. gada Bauskas novada pašvaldība biedrībai «Latvijas Sarkanais Krusts» (LSK) ir deleģējusi ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu novada iedzīvotājiem, kuriem atbilstoši pašvaldības normatīvajiem aktiem ir tiesības saņemt šo pakalpojumu. Lēmums bija saistīts ar plānu izveidot aprūpes iestādes mītnes «Anckaišos» Mežotnes pagasta Garozas ciemā, bijušās arodvidusskolas telpās. Lēmums paredz pakāpeniski uz Garozas ciemu pārvietot pansionāta klientus no visām trim sociālajām mītnēm – gan Bauskas, gan Īslīces pagasta un «Derpeles» Codes pagastā.

Pārcelšanās – tuvāko nedēļu laikā

Pašlaik «Anckaišos» renovācijas un pārbūves darbi pabeigti daļā bijušās kopmītnes ēkas, un LSK sociālās aprūpes centra (SAC) «Derpele» darbinieki iekārto telpas klientu uzņemšanai jau tuvāko nedēļu laikā. 25. februārī šeit gaidīja ierodamies īpašus viesus – piecu cilvēku delegāciju no «Emirātu sarkanā pusmēness» organizācijas (ESP) un pārstāvjus no Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecības Rīgā. Viņi devās uz Garozas ciemu, lai klātienē nodotu ESP ziedojumu SAC «Derpele». Par ziedotāju līdzekļiem SAC «Derpele» ir sagādājis matračus, spilvenus, segas un gultas veļu, ar to varēs aprīkot vairāk nekā 200 gultas. 

“Esmu patiesi priecīga, ka Ziemas Projekts ir kļuvis par ikgadēju tradīciju Latvijā un esmu pagodināta, ka šogad mums ir pievienojusies komanda no Emirātu Sarkanā Pusmēness. Es ticu, ka kopā varam izdarīt daudz laba. Paldies Latvijas Labklājības ministrijai un Latvijas Sarkanajam Krustam par palīdzību projekta īstenošanā un ceru, ka Emirātu siltums sasildīs latviešu sirdis.”
 

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
H.E. Hanan Al Aleeli, Apvienoto Arābu Emirātu vēstniece Latvijā

Kamēr viesi bija vēl ceļā, SAC «Derpele» vadītājas vietniece Ina Krūmiņa un darbiniece Līga Jaungaile «Bauskas Dzīvei» izrādīja jauno mītni. I. Krūmiņa pastāstīja, ka jaunajās telpās paredzēts uzņemt 70 klientus, bet kā pirmie jurģiem gatavojas aprūpējamie un personāls no tagadējām pansionāta telpām Slimnīcas ielā 4 Bauskā. Tur liela daļa pārvietojamās mantas jau sakravāta, un cilvēki ļoti gaida pārcelšanos un jauno dzīvesvietu.

Daudz lielāks komforts

I. Krūmiņa skaidroja, ka bijušo kopmītņu pārveidošana par mūsdienīgam pansionātam atbilstīgām telpām prasījusi būtiskus pārbūves darbus, īpašs izaicinājums bijis lifta ierīkošana. Izmēģinot ar liftu nokļūt no viena stāva uz otru, varēja pārliecināties, ka tas ir ērts un mūsdienīgs, lifts arī «runā» – brīdina par durvju kustību. To var lietot neredzīgi cilvēki un stāva numura norādīšanai izmantot arī taktilās zīmes – ar rokām iztaustāmi burti un cipari. Katrā no stāviem gaiteņa interjeriem piešķirts atšķirīgu krāsu tonis – bēšs, gaiši zils, bet trešajā stāvā – gaiši zaļš. «Trešais stāvs pirms remonta bija vissliktākajā stāvoklī, bet tagad iznācis visskaistākais,» ar gandarījumu atzina I. Krūmiņa.Gaiteņi visā garumā aprīkoti ar roku balstiem, bet ugunsdrošā materiāla durvis uz istabām ir 1,2 metru platas, lai varētu brīvi pārvietot gultas ar guļošiem cilvēkiem. Ugunsdrošās durvis gādātas, lai ugunsnelaimes gadījumā iemītnieki varētu gaidīt palīdzību, neatstājot savu istabu līdz pat pusstundai ilgi. Katrā stāvā ir izbūvētas divas dušas telpas, viena no tām paredzēta klientiem, kas pārvietojas ratiņkrēslā. I. Krūmiņa pauda gandarījumu par to, ka viena no dušas telpām aprīkota ar mazgājamo gultu, kas ir speciāla iekārta guļošo pacientu kopšanai. Klientiem, kas paši var pārvietoties, paredzēta kopīga ēdamistaba, ir arī pulcēšanās telpa iemītniekiem. Rehabilitācijas un fizioterapijas telpas aprīkotas ar vannu, kas būs izmantojama ūdens procedūrām. Ir domāts arī par personālu – aprūpētājiem ir izveidotas divas istabas, kur uzturēties un atpūsties. «Nav šaubu, ka šeit būs daudz lielāks komforts gan centra klientiem, gan aprūpētājiem,» atzina I. Krūmiņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pieaugs aprūpētāju skaits

Dzīvojamās istabas savienotas kopā pa divām, viena no tām caurstaigājama. Istabu pārī paredzēts dzīvot trim līdz četriem iemītniekiem. «Plānojot izvietošanu istabās, esam ņēmuši vērā cilvēku vēlmes, citam patīk būt vienam, bet citam tīk dzīvot divatā,» stāsta I. Krūmiņa.Vairākas no istabām jau ir pilnībā iekārtotas, gultas saklātas ar gaumīga dizaina gultas veļu, pie logiem mājīgi aizkari. Diemžēl ēkas ieejas pusē aizkari istabiņās nespēj aizsegt nepievilcīgo skatu pa logu, kur redzama sabrukuma stāvoklī esošā izbijusi daudzdzīvokļu māja. Bet istabās otrpus gaiteņa caur logiem ar skatienu var aizsniegt skaisto Garozas muižas parku. Istabās varēja redzēt atšķirīgas gultas. I. Krūmiņa paskaidroja, ka klientiem, kuriem tas nepieciešams, ir sagādātas funkcionālās gultas, kas regulējamas ar pulti.Uz istabu durvīm izvietotas pagaidu zīmītes ar personu vārdiem vēsta, ka mītne pavisam drīz būs apdzīvota.I. Krūmiņa atklāja, ka līdz ar jauno telpu atvēršanu, pieaugs darba vietu skaits. Plānots, ka būs nepieciešami 18 aprūpētāji pašreizējo astoņu vietā. Arī vietējie cilvēki izrādījuši interesi par darba vietām «Anckaišos».Viesiem no «Emirātu sarkanā pusmēness» Ina Krūmiņa izrādīja telpas un par ziedotāju līdzekļiem sagādātās mantas. Atbraukušajiem viņa pastāstīja par jaunās sociālās aprūpes mītnes tapšanu un to, ka nākotnē SAC «Derpele» plāno apgūt centra vajadzībām arī otru ēku – bijušās arodskolas mācību korpusu. I. Krūmiņa, pateicoties par dāsno ziedojumu, uzsvēra, ka tas nācis īstajā brīdī – laikā, kad bija jāgādā daudz jauna inventāra. 

UZZIŅAI

NO 23. LīDZ 25. FEBRUĀRIM biedrībā «Latvijas Sarkanais Krusts» (LSK) viesojās pārstāvji no «Emirātu sarkanā pusmēness» un Apvienoto Arābu Emirātu vēstniecības Rīgā. ESP īstenotās kampaņas «Siltā apģērba izplatīšana Latvijā 2022. gadā» iecere ir sasildīt sociālo aprūpes centru iemītniekus dažādos Latvijas reģionos. Kampaņā LSK saņēma ievērojamu finansiālu ziedojumu 46 000 eiro apmērā. Pateicoties šim atbalstam, tika iepirktas siltās segas, gultas veļas komplekti, apģērbs, čības un siltie apavi, kas aukstajos ziemas mēnešos sildīs sociālo aprūpes centru klientus.

AVOTS: HTTPS://WWW.REDCROSS.LV.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (15)

  1. Un kā ārzemju viesiem patika izbaudīt zemes ceļu (neceļu) līdz “Anckaišiem”? Vai pansionāta iemītniekus bez traumām varēs nogādāt līdz mītnei?

  2. Piekrītu, ceļi Latvijas laukos ir vienkārši briesmīgi, ne tikai uz Anckaišiem. Ir pilnīgi skaidrs, ka nav mūsu valstī speciālistu un tehnoloģiju, kas prastu uzbūvēt labus braucamus ceļus, kas neizjuktu pēc pirmajām lietavām, saliem vai smago transportu kustības… Un nekādi arābi te nepalīdzēs! Nozagtā valsts.

    8
    3
  3. Tik daudz jau saziedots, ka kauns būtu vecos krāmus likt istabās..Bet, tas tak sarkanais krusts ,tiem jau tikai jāziedo..ha..

    4
    2
  4. Prieks par to, kas ir izdarīts un iegādāts. Nobružāto krēslu vietā varētu tiešām kādi kritizētāji sagādāt jaunus. Mēs taču labi zinām, ka liela daļa valsts dzīves turas uz ziedojumiem, tā ir arī labklājīgajās rietumvalstīs.

    2
    2
  5. palika meebeles, jaunaas segas, paarvalki u.c. lietas, kuras netika dotas internaatskolas internaata iemiitniekiem, bet krautas noliktavaa? Starp citu, arii meebeles tur palika tiiri labas, jo visas vecaas vai dokumentos neuzskaitiitaas tika atdotas izredzeetajiem skolas darbiniekiem vai izmestas pa logiem un tad sadedzinaatas.

  6. Darbiniekus būtu vērts apmācīt, ka uzņemot viesus gultas nevar būt tik nevīžīgi klātas.Skumji redzēt.Piedodiet, bet kopskats rada iespaidu, ka sirds siltuma šajā iestādē trūkst, ļoti nemājīgi pie mūsdienu iespējām.

    2
    1
  7. Kādas čības!? Televīzori skata pēc, nekas nestrādā. Nekādu nodarbību. Iestāde kur nāvi tik gaidīt. Vadītāja pēc SSR šnites vel runā. Nevar un punkts. Nekāda lojalitātes, nekādas velmes ko uzlabot. Gribētos redzēt kur tika izlietoti tie 46000.

    4
    1
Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.