Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

“Novada garšas” medaļas Ilutai un viņas “zelta gabaliņiem”

Aitas pienā, salīdzinot ar govs, visu labumu ir teju divas reizes vairāk

Šī gada «Novada garšas» produktu kvalitātes konkurss Ilutai Straģei un viņas 120 piena aitām noslēdzies ar trim godalgām: sudraba medaļu izpelnījies kazas un aitas piena grilsiers «Kipras» un kamambēra tipa pelējuma siers «Aitiņa Lotiņa», savukārt zeltu atnesis aitas piens. «Bauskas Dzīve» dodas apciemot medaļu kalvi Brunavā.

Lielākais lepnums
Kaut arī pērn Ilutas radītie aitas piena produkti tika augstu novērtēti konkursā un nogatavinātais cietais «Lobgales» muižas siers ieguva zelta medaļu, tomēr īpašs lepnums viņai ir tieši par atzinību aitas pienam. «Ja izejmateriāls dabū zeltu, tas ir tiešām izcils rādītājs, jo tālāk sieri un citi produk-
ti – tas jau ir manas pieredzes un zināšanu sniegums,» Iluta ar neviltotu gandarījumu atzīst. Konkursa rezultātu paziņošanas pasākumā abas ar draudzeni vēl esot spriedušas, cik forši būtu, ja piens tiktu pie medaļas. Tā kā nolikumā bija rakstīts – piens un piena produkti, Iluta nodomājusi – kāpēc gan ne piens, kas arī ir ekskluzīvs produkts?! Kad pēc konkursa Iluta priecīga atgriezusies mājās, labi vārdi – «mani zelta gabaliņi!» – veltīti arī aitiņām.
Pašlaik rudenī, kad piena aitām ir mazāk, tas ir īpaši bagātīgs, veselīgs un krēmīgs. Kādā izstādē degustētāji to nodēvējuši pat par govs saldo krējumu. Iluta teic, ka aitas pienā, salīdzinot ar govs, visa labā ir teju divas reizes vairāk, tajā skaitā olbaltuma un tauku. Bet tas nozīmē, ka no tā sanāk lielisks siers. Pašlaik no trim litriem aitas piena var iegūt līdz pat kilogramam siera. Ja vēl būtu saldējuma sezona, tad no rudens slaukuma arī tas sanāktu garšas kārpiņas reibinošs.
Konkursa žūrija dabūja garšot pasterizētu pienu, jo nebija zināms, cik ilgu laiku prasīs vērtēšana, taču Straģu ģimenē un arī pircēji to dzer svaigu, nepasterizētu. Tādā saglabājušies visi vitamīni un mikroelementi. Pienu var malkot tāpat, bet tas labi der arī dažādu zupu un putru gatavošanai. Tikai no aitas piena var pagatavot īpaši krēmīgu svaigo sieru.

Sieri – sudrabneši
Sudraba medaļnieks nu ir arī pēc franču mīksto pelējuma sieru modes gatavotais «Aitiņa Lotiņa». Tas ir kaut kas pavisam jauns, tapis tikai šogad. Pagatavots no nepaste-rizēta aitas piena, kas tam piešķir papildu vērtību. No ārpuses šo sieru klāj raksturīgā baltā pelējuma kārtiņa, tikai, pateicoties pievienotajiem pelniem, tā ieguvusi pelēcīgu toni. Pelni piedod specifisku tekstūru un palīdz sieram labāk nogatavoties. Turklāt Ilutai patīk šis pelēkais tonis. Zem garoziņas augšpusē siera struktūra nedaudz atgādina biezpienu, bet apakšā tas veidojas mīksts un vijīgs, atgādinot kausēto sieru.
«Aitiņas Lotiņas» pagatavošanas process neesot pārāk sarež-ģīts – piens no slaukšanas zonas pa tiešo nonāk katlā, kur tam pievieno ieraugu un fermentus un ļauj līdz otram rītam nogatavoties. Tad tas tiek formēts, pievienots sāls un pelni, un turpmākās desmit dienas tam jāpavada nogatavināšanas skapī. Šogad tapušas vien divas partijas, tāpēc Iluta ir apņēmības pilna šo sieru pilnveidot tiktāl, lai tas iegūtu arī zelta medaļu, jo tas tiešām ir zelts – viņa ir pārliecināta. Šis siers vislabāk baudāms ar medu, ievārījumu vai kādu svaigu augli.
Otrs sudraba medaļas ieguvējs – grilsiers «Kipras» – nosaukts gan par godu uzticamajam aitu sargam senioram Kipram, gan Kiprai – vietai, kur šāds kazas un aitas piena siers tradicionāli tiek gatavots. Arī grilsiers ir fermentēts. Sākumā to izgatavo no nepasterizēta piena, kuru ieliek karstās sūkalās. Tā top vēl viens lielisks blakusprodukts – rikota. Iluta to dēvē par diētisko sūkalu biezpienu – vērtīgu, veselīgu, kurš turklāt lieliski der arī desertiem. Kad rikota nosmelta, siera gabaliņi atkal nonāk sūkalās, kur tie pasterizējas. Visbeidzot tos var sālīt, un grilsiers gatavs.
«Novada garšas» konkursā žūrija katra produkta garšas nianses un kvalitāti vērtē individuāli – tas nav sieru vai pienu savstarpējais cīniņš. Iegūtos titulus konkursa rīkotāji ļauj izmantot produktu reklamēšanai. Vēl pirms gada par konkursu pircēji tirdziņos zinājuši maz, turpretī tagad nu jau to pazīst, un sasniegumi tajā kalpo kā papildu kvalitātes garants. Tāpat, pateicoties iegūtajām godalgām, Ilutu uzrunājuši arī restorānu pārstāvji.
Ilutas piena aitu produkti nopērkami pašu izveidotajā interneta veikalā, ik pa laikam arī Bauzes tirgū.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties BauskasDzive.lv abonementu:

"BauskasDzive.lv Plus" abonentiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur atspoguļosim notikumus un procesus vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs.

Abonē BauskasDzive.lv digitālo saturu par 0.99€ uz pirmajām 4 nedēļām*

*Pēc izmēģinājuma perioda beigām ik pēc četrām nedēļām tiks veikts automātiskais maksājums - 1.99€ par abonēšanas periodu. Abonēšanu vari pārtraukt jebkurā brīdī savā BauskasDzive.lv kontā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (1)

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.