Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

FOTO: Vētras seku likvidēšanai un objektu atjaunošanai pašlaik aprēķinātā pašvaldības zaudējumu summa – vairāk nekā 370 tūkstoš eiro


Bauskas novada domes sēdē vakar, 25. jūlijā, Bauskas novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs informēja par vētras seku novēršanas gaitu un plānoto nākotnē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Pilskalna parka vidū paveras aina ar negaidītu tukšumu. Foto – ULDIS VARNEVIČS

Pēc informācijas, kas izskanēja Bauskas novada domes sēdē, preventīvā pašvaldības kopējā zaudējumu summa aplēsta vairāk nekā 370 tūkstošu eiro apmērā. Bauskas novada pašvaldība saņēmusi arī vairāk nekā 60 pieteikumus no iedzīvotājiem par vētras postījumiem.

Mobilizē sadarbības partnerus
«Pašvaldībai viens no pirmajiem pienākumiem, lai pretendētu uz valsts atbalstu, bija trīs darbdienu laikā iesniegt ziņojumu Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), un to nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 421. Informāciju iesniedzām. Jau 11. jūlija pēcpusdienā līdz vēlai naktij, kā arī 12. un 13. jūlijā kā prioritāti noteicām un realizējām pilsētas un tuvējo pagastu nozīmīgāko ceļu posmu satiksmes atjaunošanu. Trīs dienās mobilizētais resurss bija līguma partneris «Vizii Urban», kas iesaistījās ar papildu brigādēm un strādāja atbilstoši krīzes vadības centra un apvienības pārvaldes norādījumiem, iesaistījās SIA «Bauskas novada komunālserviss» ar savu tehniku un darbaspēku. Gribu uzteikt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu par iesaisti krīzes situācijas pārvarēšanā, atbalstā, sakaru nodrošināšanā teritorijā,» stāsta I. Romānovs.
Viņš norādīja, ka postījumu apzināšanā iesaistīts gan būvniecības departamenta, gan vides speciālists. «Objekti bija apdrošināti, visi pieteikti. Apdrošinātājs informēja, ka visi iesniegtie pieteikumi no viņu puses ir apstrādes stadijā, visi apsekoti un viņi nāks klajā ar apdrošināšanas gadījumu izskatīšanas rezultātu. Tas būs nākamās nedēļas jautājums,» informēja I. Romānovs.
Bauskas pilsētas un tuvāko pagastu teritorijas sakopšanas darbi turpināsies visu augustu un, visdrīzāk, arī septembrī. «Gatavojam pieteikumu finanšu līdzekļu pieprasīšanai no neparedzētiem gadījumiem, ko esam pieteikuši VARAM. Tas ir detalizēts, skrupulozs darbs, kuru aicinātu nesteidzināt, jo visi līdzekļi, kurus pieprasīsim, ir jāpierāda ar fotofiksācijām, apsekošanas aktiem, sagatavotām tāmēm. Pie šī darba nopietni strādājam,» apskatu noslēdza I. Romānovs.

370 tūkstoši eiro
Bauskas novada pašvaldība apzinājusi 11. jūlija vētras nodarītos postījumus. Pēc informācijas, kas izskanēja Bauskas no-vada domes sēdē, preventīvā pašvaldības kopējā zaudējumu summa aplēsta vairāk nekā
370 tūkstošu eiro apmērā. Ivars Romānovs gan uzsver – tās ir indikatīvās aplēses, zaudējumus turpina uzskaitīt. Turklāt zaudējumu summa nepārtraukti pieaug – nedēļas sākumā aprēķini bija par 290 tūkstošiem.
Minēja arī vairākus konkrētus zaudējumus. Pamūšas pamatskolā jāatjauno norautais jumta segums aptuveni 300 kvadrātmetru platībā, jālabo žogs un automātiskie vārti – 39,9 tūkstoši eiro. Sporta manēžai Pilskalna ielā 26 pilnībā norauts manēžas otrā stāva jumts. Tiesnešu ēkai norauta puse jumta seguma, bojāts handbola laukuma nožogojums apmēram 37 metru garumā, bojāts gāzes katlumājas skurstenis. Krītot manēžas konstrukcijām, bojāti arī blakus esošie privātie īpašumi Sporta ielā 16 un 18. Šeit pašlaik kopējie zaudējumi aprēķināti 147 262 eiro. Papildus rēķina lodes un diska mešanas sektora bojātās konstrukcijas un divas nojumes – aptuveni 40 tūkstoši eiro. Bauskas sporta hallei bojāts jumts, fasāde, lietusūdens notekas – potenciāli ap 14 tūkstošiem eiro.
Pašvaldības administrācijas ēkai Uzvaras ielā 1 – pilnībā nolauzts interneta apraides masts, kura izmaksas rēķina uz 32 tūkstošiem eiro un papildus interneta sakaru iekārtu bojājumu novēršanai – vēl 36 tūkstoši eiro. Plūdoņa muzejā bojāta guļbūve «Zaķīšu pirtiņa» un skatu laukums pie upes – pašlaik 25 tūkstoši eiro. Pie Mūsas tilta izveidojies izskalojums un atklātas komunikācijas – aprēķins aptuveni 3500 eiro.
«Būvniecības nodaļas speciālisti turpina apsekošanas darbus Valsts ģimnāzijā, Bauskas 2. vidusskolā un Bauskas pilsētas pamatskolā, kur vairāk ir zaļās infrastruktūras bojājumi, bet apsekošana turpinās. Koku daudzumu turpinām aprēķināt, ņemot vērā arī teritoriāli plašos postījumus,» «Bauskas Dzīvi» informēja I. Romānovs.
Papildina Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks: «Apkopojam informāciju par sniegtajiem pakalpojumiem, cik tie izmaksās. Tai skaitā ir gan Bauskas pilskalna parks, gan pārējie, kas pieteikušies palīdzībai. Prioritāte pašlaik ir aizvākt zarus un apzināt, kādā stāvoklī ir koki, – vai nu zāģējami malkā, vai saglabājami, vai iespējams izmantot vides objektiem. Ar cauriem vidiem vai bojātie koki aizies malkā novada iestādēm ar malkas apkuri.»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Pamūšas pamatskolai vētras nodarītais posts tiek lēsts 39,9 tūkstošu eiro apmērā.
Foto – IVARS BOGDANOVS

Kapos novērš bīstamību
Bauskas apvienības pārvaldes vadītājas vietniece Dace Šķiliņa informē, ka līdz 27. jūlijam attīrīs Vecos kapus, novēršot bīstamību apmeklētājiem. Informāciju precizē Bauskas novada izpilddirektors Ivars Romānovs: «Par pilnīgu kapsētas attīrīšanu nevaram pateikt precīzu datumu. Visās kapsētās, kur bija vējlauza, pamatuzdevums līdz 27. jūlijam novērst bīstamību. Tie ir Dāviņu pagasta Ežu kapi, Ceraukstes pagasta Zaķīšu kapi, Ķīķerkalna kapi, Plūdoņa kapi. Ceļš uz Plūdoņa kapavietu sakopts. Bauskas pilsētas Vecajos, Jaunajos, Plosta un Šarlotes kapos drošības darbus plānots pabeigt līdz jūlija beigām. Strādājam ar uzņēmuma «Labie koki» arboristiem, bet jārēķinās, ka arī viņu resursi ir ierobežoti. Postījumu apmērs ir milzīgs, turpinām primāri pievērst uzmanību bīstamībai.»
Papildina Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks: «Galvenais visus aizlūzušos zarus un kokus dabūt lejā. Bēres var notikt, pārbaudīti augšējie zari virs ejamajām vietām, zīmes izvietotas, lai cilvēki uzmanās. Jāsaprot, kādu darbaspēku varam piesaistīt koku iznešanai, jo faktiski tie ir iznesami. Iedzīvotāji zvana, ir neapmierināti, aicina no svarīgākām kapavietām nocelt kokus, bet vispirms jādomā par apmeklētājiem, kas iet iekšā. Bēres notiks, viss nodrošināts.»

Iedzīvotājiem centīsies palīdzēt
Bauskas novada domes izpilddirektors Ivars Romānovs Bauskas novada domes sēdē norādīja, ka atbalsts privātpersonām iezīmējas vairākos virzienos. Piemēram, SIA «Bauskas novada komunālserviss» vēl šodien, 26. jūlijā, pieņem azbesta šīfera atkritumus no postītajiem objektiem.
«Uz trešdienu bija savākti 40 kubikmetri šīfera atkritumu. Par to informēju Valsts vides dienestu, kas to uztvēra ar sapratni. Sagaidām, ka visa šī pozīcija būs iekļaujama Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas atbalstā pie kompensējamajiem zaudējumiem, kas radušies pašvaldībai. Atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem par sociālajiem pabalstiem un atbalstu iedzīvotājiem krīzes situācijā, kur pabalsta apmērs ir noteikts līdz 800 eiro, par šo pabalstu iesniegumus izskata Sociālais dienests. Akcents vērsts primāri nepieciešamajiem dzīves kvalitātes mājokļa nodrošināšanas jautājumiem, kas saistīti ar mitekļa infrastruktūras bojājumiem. Ir arī iesniegums, ka nopostīta ziemas malkas krājumu nojume. Arī to skatīs un risinās,» tā I. Romānovs.
Viņš informēja, ka saņemti jau vairāk nekā 60 pieteikumi no iedzīvotājiem. «Iesniegumi par dažādiem bojājumiem, bet cilvēki raksta un meklē atbalstu gan no pašvaldības, gan meklē arī valsts atbalstu. Jautājumus risinām. Saņemti aptuveni 20 iesniegumi par vētras bojātiem privātmāju jumtiem un vairāk nekā 20 par postījumiem saimniecības ēkām, garāžām, zaļajai infrastruktūrai, tai skaitā mežaudzēm, spektrs ir ļoti plašs, iesniegumus uzskaita, informāciju uzkrāj. Varēsim Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijai lūgt atbalstu, pamatojoties uz iesniegumiem un fotodokumentāciju.»
Papildina Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks: «Par atbalsta apmēru vēl neesam lēmuši, tas būs atkarīgs arī no ministrijas atbalsta. Saprotam, ka iedzīvotājiem bija iespēja arī parūpēties par īpašumu apdrošinot. Ir situācijas, kad prasa atbalstu arī par aizpūstu siltumnīcu, bojātu suņu būdu vai sētu, un šie gadījumi diez vai būtu tā krīze, kas ir atbalstāma.»

Vētras mācība – bez vieglprātības pret savu īpašumu
Sarežģīts šis laiks ir arī namu pārvaldniekiem. Bauskā cietušas divas mājas, ko pārvalda Ingrīda Liepa, – Dārza ielā 18 un Uzvaras ielā 9. Pēdējā vairāk domā par fragmentu remontu, turpretī Dārza ielā 18 jādomā par jaunu jumta segumu.
«Ir ļoti lieli dabas postījumi. Norautas šīfera plāksnes Dārza ielā 18. Cilvēki ir satraukti. Neviens jau negaida, ka noraus mājai jumtu. Nama iedzīvotāji domā par jauna jumta seguma klāšanu – nav jau variantu. Abām mājām Uzvaras ielā 9 un Dārza ielā 18 bija apdrošināšana, bet, cik liela būs apdrošināšanas summa, nevar pateikt, jo apdrošinātāji rēķina arī jumta nolietojumu. Kaut ko atgūsim, bet ne visu summu, kas nepieciešama jaunam jumta segumam. Kā apsaimniekotājs gan iesaku īpašumu apdrošināt, jo neko labu negaidu, klimats mainās. Dārza ielā 18 jau pagājušajā gadā norāva dažas šīfera plāksnes,» stāsta I. Liepa.
Viņa uzsver – ja tev kaut kas pieder, katram pašam par to jārūpējas. Šai vētrai visiem cilvēkiem vajadzētu dot mācību, ka nevar vieglprātīgi attiekties pret savu īpašumu. «Uztrauc arī tas, ka Bauskas vecajos kapos uzgāzti koki apglabāto radinieku pieminekļiem. Tā visiem bija negaidīta nelaime. Ceru, ka kaut kas no Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas atbalsta tiks arī privātajiem,» tā I. Liepa.
Cilvēki turpina sakopšanas darbus arī privātīpašumos. Bauskas novada vadība aicina iedzīvotājus zarus savākt un izvest uz tam paredzēto vietu Lidlauka ielā, nevis atstāt pilsētā ielu malās.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Aicina uz parka sakopšanas talku; bet parka ierasto gaisotni vairs neatgūt
Jau šīs nedēļas nogalē Bauskas kultūras centra direktors Jānis Dūmiņš aicina baušķeniekus un interesentus arī no citiem novadiem uz sakopšanas talku Bauskas pilskalna parkā. Pulcēšanās Bauskas pilskalna parkā 27. jūlijā sāksies pulksten desmitos no rīta, un ikviens, kas vēlas palīdzēt sakopšanas darbos, ir aicināts līdzi ņemt darba cimdus, grābekli, arī ķerru, ratus vai ko citu, ar ko nest savākto. J. Dūmiņš stāsta, ka talku atbalsta arī uzņēmumi, kas darbojas Bauskas novadā, un, ja kādam arī kaut kas no minētā nebūs līdzi, tad talkas organizatori varēs piešķirt darbarīkus un cimdus.
Lai arī interneta vietnes «facebook.com» ierakstā pausts «lai pilskalna parks varētu atgūt savu ainavisko burvību», tomēr patiesībā to īsti atgūt neizdosies. Bauskas kultūras centra organizētie darbinieki un palīgi jau otro nedēļu strādā Bauskas pilskalna parkā. Droši var teikt, ka festivāls «TASTE» būs un citi pasākumi Bauskā varēs notikt arī turpmāk, bet parka ierasto gaisotni vairs neatgūsim.
Sākumā vistraģiskākais skats bija pie Mēmeles krasta, kur izgāzti lielie koki. Tur tagad viss nolīdzināts, pievesta papildu zeme un iesēta zāle. «Liepu aleja ir apzāģēta, ir cerības, ka zari ataugs,» rāda J. Dūmiņš. Atliekot cerēt, ka daudzi cietušie koki spēs izdzīvot vai atdzīvosies.
Tālāk uz Ķirbaksalas pusi saglabājusies ierastā parka aleja, bet tas arī viss. Pagriežamies uz Mūsas pusi, un te daudzviet ir pilnīgs tukšums. «Būs jādomā par stabiem, lai festivāla alus zonā varētu savilkt gaismas virtenes. Nav vairs koku, pie kuriem virtenes piesiet,» stāsta kultūras centra direktors. Viņš atklāj, ka virtenes ir stipri cietušas un pašlaik arī tās labo.

Stalto liepu alejas vietā tagad ir apzāģēti stumbri. Speciālisti cer, ka koki tomēr veidos lapotnes. Foto – ULDIS VARNEVIČS

Ēnaino vietu gandrīz nav
Lai arī Mūsas pusē parks ir nedaudz mazāk cietis, bet pilnībā izgāzto koku zonas ir tik daudz, ka iepriekšējais aleju skats ir zudis. «Jārēķinās, ka tagad būs mazāk iespēju paslēpties no saules – ēnaino vietu gandrīz nav,» atzīst J. Dūmiņš. Ķirbaksalas teritoriju pašlaik neaiztiek – tur attīrīta vieta telšu pilsētiņai, bet pārējā zonā daudz darba – normāli apiet apkārt pašlaik nevar. Gar Mūsas upes krastu pašlaik nolikti nozāģētie koku stumbri un zari, izveidojot milzīgu kaudzi. Potenciāli var rēķināt, ka nogāzti vai smagi cietuši ir vairāk nekā puse estrādes koku.
Lai paveiktu darbus, piesaistīti darbinieki ar uzņēmuma līgumu, kas sāka darbu jau dienu pēc vētras. Darbu gaitā palīdz uzņēmums SIA «AJ Buvconstruction», individuālais darba veicējs Mārtiņš Erdmanis, savukārt celmu smalcināšanu nodrošināja SIA «ABA-Realestate» traktors. Izmantojot iespēju nostiprina arī estrādes skatuves betona pārsegumu. Parka kopšanā palīdzējuši arī biedrības «Laiks jauniešiem», «Cerību spārni» jaunieši un Bauskas novada Bērnu un jaunatnes sporta skolas komanda. ◆

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (11)

  1. Esošās un gaidāmās vēl lielākās klimata pārmaiņas liek secināt tikai vienu-pilsētās vairs nedrīkst būt lielo koku.Bīstami.

    5
    6
  2. Apdrošinātājiem miljons, pašvaldībai 370 000? Matemātika Latvijā esot nogājusi uz grunti. Varbūt vēlreiz jāpārbauda cipars.

  3. Viss jāremontē uz vēja ātrumu 60-70 metri sekundē. Vismaz uz 45 metri sekundē. Citādi nav jēgas.

  4. Būvkonstrukcijas iespējams jāremontē atbilstoši vēja ātrumam 60-70 metri sekundē, vismaz 45m sekundē. Citādi nav jēgas.

  5. “Ēnaino vietu gandrīz nav”.Un kā ar svelmi tiek galā tropu pilsētās kur pa retai palmai?

    4
    1
  6. Ja ir pieprasits finansējums, kāpēc tad bija aicinājums cilvēkiem piedalīties sakopšanas darbos?

  7. Nu ko stiepj gumiju.Darīt jāsāk.Būs vēl lielāki zaudējumi.Domei galvenais pilskalnu sakārtot,jo redz TASTE.Smieklīgi.Stadions un citi objekti stāv!Romanovs tik gvelž,paši sekojiet!Kam!?Man jāmūrē siena,vai vēl ko??Murgs!

    4
    1
  8. Domei tikai birokrātija.Lai Romanovs nāk talkā pilskalnā ar grābekli un palīdz.Lai mūrē trubu sporta skolā,lai parāda sevi.

  9. Varbūt kādu pusgadu atpakaļ pieņēma darbā Bauskas mēru. Nu būtu īstais laiks pierādīt sevi mēra amatā. Visi apstākļi ir izcili. Romanovs nav Bauskas mērs. Vismaz formāli nav.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.