Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Kas notiek kaimiņos?

Applūdušajai ģimnāzijai palīdz ap pussimts talcinieku

Ūdens no telpām ģimnāzijā izsūknēts, taču tās joprojām ir slapjas. Vietām mēbeles stāvēja metru dziļā ūdenī.
Foto – SANDRA LEITĀNE

Spēcīgās lietavas jūlija beigās pamatīgi applūdināja Jelgavas Valsts ģimnāzijas cokolstāvu un pagrabu.
Vairākas dienas visas mēbeles un sadzīves tehnika atradās ūdenī. Tagad ūdens atsūknēts, un skolai palīdzēt talkā atsaukušies ap pussimts cilvēku – audzēkņi, absolventi un arī skolēni, kuri 1. septembrī šeit sāks mācības.
Talcinieki skolas pagalmā iznesa solus, skapjus un citas mantas, kuras vairākas dienas bija mirkušas gandrīz metru dziļā ūdenī. Skolas virtuvē sastopam pensionāri Lidiju Ozoliņu, kura kādreiz bijusi šīs skolas audzēkne, tāpēc nav varējusi palikt malā: «Domāju – lupatu rokā es paņemt varu, jāatnāk un jāpaslauka. Es domāju, ka šo vietu saglābs. Te jāiztīra, jāizmazgā visi trauki, visi plaukti. Tur, kur ir tehnika, es nezinu, kā būs.»
Jelgavas Valsts ģimnāzijas direktores vietnieks Artūrs Strods stāsta, ka pagrabs bija vairāk applūdis nekā cokolstāvs: «Pašlaik nesam ārā visas mēbeles, lai varētu saprast, kas ir glābjams, kas nav glābjams.» Pagalmā uzslietajā teltī tiek liktas mantas, kas pēc izžūšanas vēl varētu būt izmantojamas, bet konteinerā un lielā kaudzē tiek mests viss, kas neglābjami sabojāts. A. Strods piebilst, ka, visticamāk, izmest nākšoties arī galdus un skapjus, kas izgatavoti no skaidu platēm. Pašlaik skolā atslēgta elektrība, un talciniekiem mantas no pa-graba jānes lukturīšu gaismā.
Neraugoties uz to, ka ūdens no telpām izsūknēts, tās joprojām ir slapjas. Skaidrības neesot arī par elektroierīcēm: «Elektroierīces žūst. Šīs nedēļas laikā gaidām ekspertus, kas novērtēs, vai tās vispār drīkstēs ieslēgt un vai spēs atkal darboties. Mācību virtuvē ir gan indukcijas plītis, gan ledusskapji un citas ierīces. Tāpat dizaina un tehnoloģiju kabinetā ir lāzergriezēji un virpas. Viss zem jautājuma zīmes.» Skolas ēka un arī inventārs esot apdrošināti, bet, cik lielus zaudējumus lietavas nodarījušas, vēl nevarot pateikt. Jelgavas izglītības pārvaldes vadītājas vietniece Tija Aleksandrova gan norāda, ka situācija neesot tik slikta, lai aizkavētu jaunā mācību gada sākšanu 1. septembrī. ◆

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Laikraksts «Zemgales Ziņas»


Odzienas pilī iekonservē oranžērijas fasādi

SĀKUŠIES konservācijas darbi Odzienas pilī.
Foto no Odzienas muižas arhīva.

Ar Kultūrkapitāla fonda piešķirto finansējumu Aizkraukles novada Vietalvas pagastā sākti Odzienas pils dienvidu daļas oranžērijas fasādes konservācijas darbi.

Odzienas muižas kompleksa saimniece Nora Krasovska atzīst, ka tas ir priecīgs notikums, lai saglabātu oranžērijas skaistās arkas. Pašlaik ir būtiski nodrošināt, lai nokrišņi un citi apstākļi šo ēkas daļu nebojātu vēl vairāk. Kaut arī nozīmīgie darbi tagad notiek nelielā pils daļā, ir domas un ieceres par tālākajiem uzlabojumiem.
«Meklējam līdzfinansējuma iespējas dažādos projektos, kā arī ieguldām savus līdzekļus, jo darāmā ir daudz, un katrs paveicamais darbs šādā objektā ir dārgs. Tomēr pa solītim virzāmies uz priekšu. Pils ziemeļaustrumu spārna pārbūves projekts izstrādāts jau pirms vairākiem gadiem, bet to nav mūsu spēkos uzreiz vai ātri īstenot, bet nepadodamies un meklējam iespējas, jo sapnis ir reiz sakārtot visu, lai varam arī uzkāpt pils augstākajā tornī,» saka Nora Krasovska.
Pils atjaunotajās telpās turpina uzņemt viesus pasākumos, un šo iespēju visvairāk iecienījuši kāzinieki. Nora atzīst, ka arī šajā daļā darba netrūkst, regulāri pārbaudot, kur nepieciešams novērst kādu bojājumu, jo ēka ir sena un pirms tam ilgu laiku bijusi ar sliktu jumtu. Ikdienas rūpes prasa arī pārējais muižas komplekss – viesu nams «Krogusmāja», pils brūzis, kur atkal uzvārīts alus, padomju auto un tehnikas kolekcijas ekspozīcijas ēka un citas vietas, bet ir prieks par katru paveikto darbiņu, apmeklētāju interesi un atsauksmēm. ◆

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Laikraksts «Staburags»


Aicina atbalstīt jaunos ukraiņu basketbolistus

Latvijā leģendārais basketbola treneris Pēteris Višņēvičs sociālajos tīklos ievietotā emocionālā videovēstījumā aicina savus bijušos audzēkņus un citus labvēļus interneta lietotnē «ziedot.lv» atbalstīt ukraiņu jauniešus, lai viņi varētu turpināt treniņus Valkā.

«Ziemeļlatvija» jau rakstīja, ka trešo gadu par savām jaunajām pagaidu mājām 26 ukraiņu basketbolisti sauc Valku un Valkas novada bērnu un jaunatnes sporta skolu. Jaunieši Valkā dzīvo kopmītnēs, viņiem ir minimāls pabalsts, bet ar to nepietiek. Jaunieši aktīvi sporto, aug, viņiem nepieciešams papildu ēdiens, apģērbs, sporta apavi, medicīniskā palīdzība, ir transporta izdevumi, lai nokļūtu uz sacensībām.
Jau rakstījām, ka pašlaik visgrūtāk ir tiem ukraiņu jauniešiem, kuri attālināti studē kādā no Ukrainas augstskolām. Tiesības uz bezmaksas dzīvošanu valsts paredzējusi tiem, kuri studē Latvijas augstskolās, bet Valkā pārsvarā ir puiši, kuri attālināti studē Ukrainas augstākajās izglītības iestādēs. Viņiem pašiem ir jāmaksā par dzīvošanu. Treniņi aizņem daudz laika, un puišiem nav iespēju atrast algotu darbu un strādāt, tāpēc iespējas segt dzīvošanas izdevumus ir niecīgas.
Lai ukraiņu basketbolisti turpinātu dzīvot drošā vidē un varētu nodarboties ar basketbolu un piedalīties dažādās sacensībās, var ziedot labdarības organizācijā «Ziedot.lv», atrodot projekta ziedošanas vietni «Valkas novads Ukrainas bērniem». ◆

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Laikraksts «Ziemeļlatvija»


Uzņem filmu par Alūksnes kapu svētkiem

Režisore Elza Gauja, kura pēdējā laikā Alūksnes pusē uzturas diezgan bieži, pamanījusi kapu svētku nozīmīgumu vietējo cilvēku dzīvē un veidos par to dokumentālo kino.

Alūksniešiem gada ritumā kapu svētki ir ļoti svarīgs notikums, un kapu svētku fenomens nu jau iedvesmojis ne vienu vien radošu darbu.
«Pašlaik esmu izpētes procesā, bet dokumentālā filma noteikti būs. Alūksnes kapu svētku dienā būsim kapsētā. Esam jau sarunājuši dažus iedzīvotājus, kuri dalīsies savos stāstos. Bet es labprāt uzklausīšu arī citus. Ja kāds vēlas dalīties ar savām atmiņām par kapu svētkiem, aicinu sazināties ar mani «Facebook» vietnē – rakstot vēstuli Elzai Gaujai,» viņa stāsta. Režisore uzsver, ka šajā pirmajā filmas tapšanas epizodē filmēšanas komanda vairāk strādās kā notikuma novērotāja. Ja filma iegūs finansējumu, tad šis projekts taps vairāku gadu garumā. «Mums ir doma veidot filmu vairākus gadus, vairākus kapu svētkus, ar dažādiem stāstiem. Šī projekta galarezultāts prasīs pacietību gadu garumā. Domāju, vēl vismaz divas trīs vasaras noteikti,» saka E. Gauja. ◆

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Laikraksts «Alūksnes un Malienas Ziņas»


Gulbenieši noskaidro konkursa «Te rodas!» uzvarētājus

Svinīgā pasākumā Lejasciema kultūras namā noslēdzies Gulbenes novada pašvaldības organizētais konkurss «Te rodas!». Šogad septiņās nominācijās konkursā startēja 47 dalībnieki. Par to informē Gulbenes novada pašvaldība.

Lai veicinātu novada iedzīvotāju un teritoriju īpašnieku ieinteresētību sev piederošo īpašumu sakopšanā, apzaļumošanā un vizuālā tēla pilnveidošanā, kā arī uzklausot Gulbenes pilsētas un vairāku pagastu pārvalžu vadītāju un aktīvāko novada iedzīvotāju viedokli, Gulbenes novada pašvaldība arī šovasar organizēja konkursu «Te rodas!».
Konkursā aicināja piedalīties visas pagastu un pilsētas pārvaldes, lai noskaidrotu labākos.
Gulbenes novada domes priekšsēdētāja vietniece Guna Švika «Dzirkstelei» stāsta, ka cilvēki vēlas, lai šis konkurss tiktu turpināts arī nākamgad. «Ļoti pozitīvi! Visi par šo konkursu teica: paldies, tikai nepārtrauciet, turpiniet, tā ir saliedēšanās! Cilvēki iepazīst cits citu un viens no otra mācās, un konkurss aizritējis ļoti pozitīvā gaisotnē. Visiem balvā bija ekskursija pa mūsu pašu novada sētām. Katram sagatavojām arī sienas kalendāru, kurā ir vismaz viena bilde no katra konkursa objekta. Tas ir tāds ekskluzīvs kalendārs tikai konkur-sa dalībniekiem. Uzvarētāju sētām dāvinājām izgatavotas plāksnes ar uzrakstu «Sakoptākā sēta 2024»,» stāsta G. Švika. ◆

Laikraksts «Dzirkstele»

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.