Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Iecavas apvienības pārvaldes darbinieki turpina tikties ar iedzīvotājiem; Dimzukalnā uzklausa ciematnieku ieteikumus

Trešdienas, 25. septembra, vakarā Ziemeļu bibliotēkā Dimzukalnā notika viena no Iecavas apvienības pārvaldes rīkotajām rudens sanāksmēm ar pagasta ļaudīm, lai pārrunātu aktualitātes un uzklausītu jautājumus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Iepriekšējos gados līdzīgas tikšanās ciemos un Iecavā notika ar mērķi pārrunāt prioritātes pirms nākamā gada pašvaldības budžeta projekta apspriešanas, tajās piedalījās domes deputāti un kapitālsabiedrību speciālisti. Šoreiz uz tikšanos ar Dimzukalna cilvēkiem bija ieradušies tikai pašvaldības izpildu institūciju pārstāvji – Iecavas apvienības pārvaldes vadītājs Normunds Vāvers, viņa vietnieks Mārtiņš Vilciņš, kā arī Bauskas novada pašvaldības policijas Iecavas nodaļas priekšniece Irīna Mincenberga.

Sarunā piedalījās Iecavas pagasta iedzīvotāju konsultatīvās padomes pārstāves Līga Jankova un Biruta Vītoliņa.

N. Vāvers klāstīja, kas paveikts pēc administratīvi teritoriālās reformas, kas iecavniekiem raisa divējādas izjūtas. Viņš atzina, ka vairākums projektu, kas bija iesākti pirms reformas Iecavas novadā, pabeigti Iecavas pilsētā, jo tur dzīvo visvairāk iedzīvotāju un mācās bērni arī no visa pagasta. Kā pašvaldības padarīto pārvaldes vadītājs uzsvēra Iecavas vidusskolas aktu zāles piebūvi un ēdamzāles renovāciju, jaunu sporta zāli pie Iecavas pamatskolas, sporta skolas «Dartija» renovāciju, kā arī Sarkanās skolas remontu un sociālā dienesta iekārtošanos tajā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Iecavā uzbūvētajam Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta jaunajam depo pašvaldība sakārtojusi vajadzīgos dokumentus. Ar Eiropas līdzekļu līdzfinansējumu Iecavas parkā iezīmē agrākos pils pamatus, kur pēcāk stādīs krūmus, veidojot labirintu. Pagastā notikusi ceļu asfaltēšana Zorģos, Zālītē un Audrupos.

Kravas transports caur ciemu

Dimzukalna iedzīvotāji aprakstīja problēmu, ka cauri ciema dzīvojamai daļai, neievērojot ierobežojuma ceļazīmes, ātri brauc automašīnas un regulāri pārvietojas smagsvara transportlīdzekļi. Smagajai tehnikai esot divas papildu iespējas, kur izbraukt, lai nebūtu jābrauc cauri apdzīvotajai vietai, taču šoferi izmanto ceļu caur ciema centru, kas bojā asfalta kvalitāti.

I. Mincenberga ieteica informēt par situāciju policiju, taču iedzīvotāji netic, ka iestāde reaģēs tieši tajā brīdī, kad tas būs nepieciešams. Cilvēki vēlas noskaidrot, kādēļ policijas ekipāžas Dimzukalnā nav manītas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

«Mēs braucam un patrulējam katru dienu, visas apvienības teritorijas tiek apmeklētas. Iesaku zvanīt uz diennakts tālruni, lai informētu par notiekošo – ja ekipāža ir citā uzdevumā, tad tā var kavēt, taču pēc tam mēs izsaukuma vietu vienmēr apmeklējam. Nodošu šo informāciju Iecavas nodaļas ekipāžām – problēmai uzmanību pievērsīsim,» solīja pašvaldības policijas pārstāve.

Sākta krūmu griešana

Skolēnu autobusa šoferis bērnus uz skolu vedot lielā ātrumā un izpildot nepareizus manevrus, kas izraisa bažas vecākos, stāstīja Dimzukalna ļaudis. N. Vāvers atzīst, ka par šādu rīcību iepriekš neko nebija dzirdējis, taču par to uzreiz esot jāziņo viņam kā pārvaldes vadītājam, lai varētu rīkoties. Vietējie aicināja vietā, kur skolēni kāpj autobusā, ierīkot nojumi, lai kavēšanas gadījumā bērniem nebūtu jāstāv zem klajas debess.

Problemātiski esot arī krūmi, kas aug virsū ceļiem – vietām pat ceļazīmes vairs neesot redzamas. «Par krūmiem esam lietas kursā – esam noslēguši jaunu līgumu ar uzņēmumu «Latvijas autoceļu uzturētājs» un rīkojuši eksperimentu ar krūmu mulčēšanu un smalcināšanu. Darbi notiek pa posmiem, ceļi tiks attīrīti arī šeit, taču darbinieki vēl nav tikuši tik tālu. Tas ir arī finansējuma jautājums, jo līdzekļu attiecība pret vajadzībām ir ļoti niecīga. Tāda pati situācija ir ar «Latvijas Valsts ceļiem» – viņi atsaka krūmu griešanu, samazina greiderēšanu, atputekļošanu un citus darbus, jo arī viņiem finansējums ir niecīgs,» apliecināja M. Vilciņš.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Atkritumu šķirošanu nepiedāvā

Pārvaldes vadītāja vietnieks atzīst, ka ātruma vaļņa uzstādīšana nav lēta, un bijušas situācijas, kad iedzīvotāju viedokļi par ātruma ierobežotāju dalās – citi redz tā lietderību, bet citi uzskata, ka tas it nemaz nav nepieciešams. «Šogad nevienu ātruma valni vairs neuzstādīsim, jo finansējums to neatļauj. Nākamgad centīsimies tos izvietot problemātiskajās zonās,» tā M. Vilciņš.

Kāds iedzīvotājs ieteica ierīkot skaņu izolējošās barjeras šosejas pusē, jo troksnis no A7, atverot logu, esot neciešams. Pašvaldības pārstāvji aicina rakstīt «Latvijas Valsts ceļiem», jo šis jautājums ir viņu pārziņā. Vajadzīgs arī apgaismojums uz šosejas A7 pie Dzimtmisas. N. Vāvers atzīst, ka pašvaldība par to ir interesējusies, taču elektrības pievade konkrētajā vietā esot ļoti dārga.

Sapulces dalībnieki aizrādīja, ka atkritumu šķirošanas iespējas Dimzukalnā ir ierobežotas, jo pie dzīvojamām mājām izvieto tikai sadzīves atkritumu konteinerus. Sašķirotos un lielgabarīta atkritumus iedzīvotāji ved uz šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumu Iecavā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Aicina darboties padomē

Iecavas pagasta iedzīvotāju konsultatīvās padomes pārstāve Līga Jankova pastāstīja par padomes locekļiem un līdz šim paveikto. «Mēs ļoti cerējām, ka arī no jūsu ciema kāds iesniegs dokumentus, lai darbotos padomē, taču nesagaidījām, tāpēc sanācām no diviem ciemiem – Zorģiem un Zālītes,» pauda L. Jankova, «par darbību padomē mēs nesaņemam nekādu atalgojumu un nepelnām nekādus bonusus, lai nākotnē startētu Bauskas novada pašvaldības vēlēšanās.»

L. Jankova stāsta, ka padome ir izveidojusi profilu sociālajā tīklā Facebook, kur informē par aktuālo. «Sākām ar tuvāko – Zorģu ciemu. Mums ir grūti izbraukt uz lielceļa A7 un problemātiski iebraukt ciemā, tāpēc uzrakstījām vēstuli Iecavas apvienības pārvaldes vadītājam par šo situāciju. Otrs iesniegums ir sagatavots par asfalta seguma maiņu iebraucamajam ceļam, kam aicinām uzlikt dubulto virsmas apstrādi – zem iesnieguma parakstījās 150 cilvēki.»

Pašlaik padome vāc parakstus par to, lai ciemos automašīnu pārvietošanās ātrumu kontrolētu ar radariem – parakstu lapa atstāta Ziemeļu bibliotēkā, lai iedzīvotāji varētu iepazīties ar iniciatīvu un atbalstīt to.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

L. Jankova aicināja pievienoties padomei arī divus aktīvus iedzīvotājus no Dimzukalna, lai pagastā varētu strādāt kopīgu mērķu labā.

Foto: Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.