Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Rosmes bibliotēka piedāvā doties rudens pārgājienā uz vietējo saimniecību “Rāmriti”

Iecavas pagasta Rosmes bibliotēka jau ceturto reizi šogad aicina interesentus doties kultūras izzinošā pārgājienā, kam šoreiz par galamērķi izraudzīta vietējā piemājas saimniecība «Rāmriti».

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tikšanās paredzēta sestdien, 5. oktobrī, pie Iecavas autoostas, un dalībnieki lūgti līdzi ņemt kādu sev mīļu dzejas vai citu grāmatu, lai padalītos savos lasīšanas paradumos un pieredzē, kā arī nelielu uzkodu groziņu kopīgām pusdienām.

Līdz šim aizvadītas četras vietējā kultūras mantojuma izzinošas garās pastaigas – pirmajā no reizēm pārgājiena dalībnieki devās uz dzejnieka Viļa Plūdoņa dzimto māju «Lejenieki», taču otro reizi kultūrgājiens veda uz Garozas apkārtni, kur tika apskatītas tēlnieka Mārtiņa Zaura dzimtās mājās «Stūrīši», Bērzmuižas kungu māja un citas vietas. Pēdējā pārgājienā, kas norisinājās šomēnes, pasākuma dalībnieki devās uz novadnieka Edvarta Virzas dzimtajām mājām «Billītēm».

«Ar «Rāmritu» saimnieku Otto Lodiņu jau esam sadarbojušies – viņš ir piedalījies mūsu bibliotēkas pasākumos, bet šoreiz ciemosimies viņa saimniecībā. Tagad rudenī dienas ir sarukušas, tāpēc arī ejamais ceļa gabals organizēts īsāks – kopumā būs jāiet aptuveni 12 kilometri. Jauki, ka atpakaļceļā varēsim nākt «ar līkumu», lai nebūtu jāmēro tas pats ceļš, kas turp – arī ceļā būs redzami vēsturiski objekti un skaistas ainavas,» stāsta Rosmes bibliotēkas vadītāja Gunta Dombrovska, «pēdējā pārgājienā piedalījās viskuplākais dalībnieku skaits – kopā bijām 18 gājēji, bet vēl iepriekšējos bijām kādi pieci seši dalībnieki. Ir cilvēki, kas pievienojas tikai uz kādu ceļa gabalu, neejot visu paredzēto posmu.»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pārgājienā uz «Billītēm» laikapstākļi esot bijuši vasarīgi, dažiem pat pārāk karsti pārgājiena veikšanai, jo karstums uz svelmainajiem ceļiem arī nogurdinot. «Svelmē ne visiem ir viegli mērot tālus gabalus, tāpēc cerēsim, ka šajā reizē laikapstākļi būs mums vēlīgi un piemēroti garākai pastaigai. Interese par pārgājienu ir – daži jau ir izteikuši vēlmi pievienoties.» G. Dombrovska vēl neņēmās prognozēt, vai pēc šīs garās pastaigas sekos vēl kāda, jo tas atkarīgs no laikapstākļiem un iespējām – par to vairāk būs zināms pēc šīs sestdienas pasākuma norises.

«Jau izsenis medus ir bijis kas īpašs. Tas ir dievu nemirstības dzēriens un noslēpumaina spēka un zināšanu avots. Turklāt bites, tā savācējas, ir dievišķas. Kā dainās teikts, Dieva kalponītes. Maģiskas būtnes – gan čakluma, gan gudrības simbols. Mūsu literātes Zentas Mauriņas viens no eseju krājumiem nosaukts tieši tā: «Medus no grāmatu ziediem»,» vēstīts pasākuma aprakstā.

Dalība pārgājienā ir bez maksas, bet ar iepriekšēju pieteikšanos pa tālruni 27811297. G. Dombrovska informē, ka «Rāmritos» būs iespēja iegādāties medu, medus suflē, kā arī ziedputekšņus, vaska plāksnes un citas lietas. Kultūrizzinošo pārgājienu rīko G. Dombrovska, Lilita Seržāne, Rosmes bibliotēka un draugi, kā arī kopiena «Grāmatnieki ceļo».

Foto: no albuma

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.