Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Vides skandāls: Bārbeles pagastā atklāts milzīgs piesārņojums; VVD un policija pieķer atkritumu apglabātājus darbībā

Bauskas novada Bārbeles pagastā Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju oktobra sākumā pieķēra personas, kas nelikumīgi apglabāja atkritumus kāda privātīpašuma teritorijā aptuveni 3000 kvadrātmetru platībā, portālu informēja VVD pārstāve Aija Jalinska.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Notikuma vietā atradās ekskavators un kravas automašīna, kā arī bedre, kurā bija redzami dažādi atkritumi, tostarp sadzīves atkritumi un elektrības vadi.

“Nereti šādi atkritumu norakšanas gadījumi ir grūti atklājami un vēl jo sarežģītāka ir atbildīgo personu noskaidrošana. Šajā gadījumā liela nozīme bija pašvaldības policijas ātrai reakcijai – policija, pamanījusi aizdomīgas darbības ar ekskavatoru kādā privātīpašumā, braucot garām, nekavējoši iejaucās, traktora vadītājs uzsāka bēgšanu, taču, pārkāpumā iesaistītās personas īslaicīgi aizturētas un, pateicoties policijas darbam, VVD bija iespēja saņemt iesaistīto personu paskaidrojumus tālākai situācijas izskatīšanai,” par notikušo stāsta VVD Dienvidrietumu reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis.

Foto: Publicitātes foto/VVD

VVD atzīmē, ka atkritumiem sadaloties vidē, rodas cilvēku un dzīvnieku veselībai kaitīgas vielas. Tie ne tikai veicina klimata izmaiņas, bet ar metāliem un citiem toksīniem var tikt piesārņota augsne un gruntsūdeņi, kas, savukārt, nonākot dzeramajā ūdenī un pārtikā, tālāk nonāk dzīvnieku un cilvēku organismā izraisot dažādas saslimšanas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

VVD uzsācis trīs administratīvās lietvedības pret atkritumu īpašnieku, zemes īpašnieku un nelikumīgo darbību veicēju.

A. Jalinska informē, ka šogad, pirmajos 9 mēnešos, lietotnē Vides SOS saņemti 3687 ziņojumi, kas ir par ~ 10% vairāk nekā pērn tāda pašā periodā. No šogad saņemtajiem ziņojumiem, ~ 61% ir saistīts ar vides piegružošanu. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, divas reizes ir palielinājies ziņojumu skaits, kas ir saistīts ar būvniecības atkritumu kā arī elektrisko un elektronisko iekārtu izmešana vidē.  Par nelikumīgu atkritumu apglabāšanu VVD šogad ir saņēmis 14 sūdzības. Visas saņemtās sūdzības apstiprinājās un, pateicoties sabiedrības iesaistei, vides inspektori varēja saukt pie atbildības vainīgos.

VVD vērš uzmanību un aicina: pirms dodies dabā lejupielādē lietotni Vides SOS un kļūt par vides sargu! Ziņot par pamanītiem vides pārkāpumiem iespējams, arī zvanot uz VVD Operatīvā koordinācijas centra tālruni +371 26338800. VVD aicina šo iespēju izmantot gadījumos, kad nepieciešama nekavējoša dienesta iesaiste pārkāpuma vai vides piesārņojuma novēršanā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (3)

  1. Malači policisti.Lūk tiešais policijas pienākums-atklāt un apkarot noziedzību nevis piekasīties personām ar atkorķētu alus pudeli vai pīpējot tā saucamajās “”sabiedriskās vietās””.

    16
    1
  2. Tev ir fakti, pierādījumi? Padalies! A ta d…st pa tukšo un apgalvot kaut ko no “zila gaisa” nav malku cirst!

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.