Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Kas notiek kaimiņos?

Alūksnes pievārtē atklāj narkotiku ražotni

Asa sižeta filmas cienīgi notikumi norisinājušies Alūksnes novada Ziemeru pagastā, kur atklāta apjomīga narkotiku novietne.

Laikraksts «Alūksnes un Malienas Ziņas»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Valsts policija norāda, ka notikusī operācija bijusi viena no vērienīgākajām pēdējā laikā. Runa ir par narkomafijas atmaskošanu un vairāk nekā tonnu sintētisko narkotiku.
Vietējie iedzīvotāji vairākas dienas novērojuši, ka pie kādas ēkas Ziemeru pagastā notiek aktīva rosība – darbojušies policisti, manīti specdienesti ar ieročiem, no ēkas vestas ārā vairākas apjomīgas kravas. Informācijas trūkums vairāku dienu garumā radījis dažādas baumas un sazvērestības teorijas, līdz beidzot Valsts policija par notikušo sniedza oficiālu informāciju.
«Valsts policija aizdomās par organizētas transnacionālas noziedzības uzturētu nelegālu narkotiku rūpalu Alūksnes pusē ir aizturējusi vairākas personas un konfiscējusi lielu apjomu narkotisko vielu, kā arī nepieciešamās vielas un aprīkojumu to ražošanai. Aizturēto vidū ir arī personas, kuras nav Latvijas valstspiederīgie. Jau var runāt par konfiscētu vairāk kā vienu tonnu gatavās produkcijas, kā arī prekursoru (viela, kuru var izmantot narkotisko un psihotropo vielu nelegālai izgatavošanai – red.), bet apjoms noteikti būs lielāks. Jāsagaida ekspertīzes, lai noteiktu precīzu atsavināto vielu svaru un sastāvu, tomēr jau ir skaidrs, ka tās ir sintētiskās narkotikas,» pauž policijā.
Šī ir bijusi ilgstoša operācija, kurai atbalstu sniedzis arī Eiropols. Valsts policija uzsver, ka jau kopš operācijas sākuma iedzīvotājiem nebija apdraudējuma, jo visas darbības notika koordinēti un kontrolēti. Saprotama gan vietējo iedzīvotāju, gan plašsaziņas līdzekļu interese un satraukums, bet, ja vēlamies, lai policija sekmīgi apkaro organizēto narkomafiju, aktīvas operācijas laikā, kad notiek kratīšanas un citas procesuālās darbības, plašāku informāciju nevar sniegt, skaidro policijā.
Pašlaik aizvien turpinās kriminālprocesuālās darbības un izmeklēšana, tāpēc no plašākiem komentāriem policija atturas, bet drīz sola par vērienīgo operāciju informēt plašāk. ◆


Pasniedz balvu «Sēlijas sudrabs»

Konkursa galvenās balvas saņēmēji (no kreisās): Alberts Kreņevskis no Gārsenes pagasta, Ieva Jātniece no Rubenes pagasta Kaldabruņas, Aivars un Sanita Lūši no Saukas pagasta.
Foto no kopienu sadarbības tīkla «Sēlijas salas» albuma.

Sēlijas 11. kongresa izskaņā bija balvas «Sēlijas sudrabs» pasniegšanas ceremonija, kurā sveica vēsturiskā novada administratīvo teritoriju pārstāvjus. Tika pasniegtas trīs galvenās balvas un vairāk nekā 20 nominantiem – mazās sudraba balvas.

Laikraksts «Staburags»

Balvu «Sēlijas sudrabs» pasniedz jau trešo gadu. Pretendentus balvai var pieteikt jebkurš Sēlijas vēsturiskā novada iedzīvotājs, organizācija, iestāde vai uzņēmums. Par pieteikto kandidātu vajadzēja uzrakstīt literāru jaunrades darbu brīvā formā – eseju, stāstu, dzejoli vai pat lugu. Darbs vietējās kopienas un visas Sēlijas labā ir galvenais kritērijs. Trīs galvenās balvas – piespraudi ar vilka siluetu, saņēma trīs no pieteiktajiem cilvēkiem – Alberts Kreņevskis no Gārsenes pagasta, Ieva Jātniece no Rubenes pagasta Kaldabruņas un Sanita un Aivars Lūši no Saukas pagasta.
Pārējiem balva ir vilka pēdas miniatūrs attēlojums sudrabā. Balvas izgatavoja juveliere Ranta Roga.
Pasākumu atklājot, konkursa patronese, «Sēlijas sudraba» etalons darbos, vārdos un pieredzē – aknīstiete Skaidrīte Medvecka teica: «Sveicam tos, kuri ar savu personību, skatījumu uz dzīvi ir padarījuši krāšņāku, skaistāku un interesantāku to vietu, kopienu, kurā viņi dzīvo.»
Kopumā šogad konkursā balvas saņēma 25 pieteiktie cilvēki. Viņu vidū arī astoņi no Aizkraukles novada: Guna Gadišķe no Pilskalnes pagasta, Gunta Grauze un Konrādījs Degro, Nauris Beļūns no Neretas, Laima Jaškova un Vineta Lavrenoviča no Sunākstes, Ilga Cera no Zalves un Zeltīte Odiņa no Ērberģes.
Lai arī Sēlijas ģerbonī ir sudraba briedis, tomēr balvā attēlots vilks, jo tieši vilka tēls bija otrs biežāk pieminētais laikā, kad notika diskusijas par ģerboni. Tāpēc pasākumos, reklāmas materiālos izmanto šo dzīvnieku. Savukārt sudrabs, nevis zelts vai kāds cits materiāls, ir saistīts ar folkloru, turklāt tas izceļ rotas valkātāju, nevis iet tam, tā teikt – pa priekšu. ◆

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Slimnīcu apvienības un skolas sadarbība turpinās

SIA «Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība» turpina sadarbību ar Gulbenes novada vidusskolu, lai veicinātu skolēnu izpratni un interesi par medicīnu, veselīgu dzīvesveidu, veselības aprūpi un karjeras izvēli medicīnas jomā.
Laikraksts «Dzirkstele»

SIA «Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība» valdes locekle Marika Jermaševiča Gulbenes novada avīzei «Dzirkstele» stāsta, ka arī šogad, tieši tāpat kā pagājušajā mācību gadā, skolēni, kas mācās 12. klasē, reizi mēnesī tiekas ar veselības nozares speciālistiem un apgūst konkrētas tēmas. Tikšanās plānotas reizi mēnesī – gan slimnīcā, gan skolā. Kopumā būs deviņas nodarbības.
Pagājušais mācību gads bija pirmais šādas sadarbības gads, un M. Jermaševiča to vērtē atzinīgi. «Ļoti labas atsauksmes gan no skolotājiem, gan pašiem skolēniem. Mediķi profesionāli var pasniegt informāciju no medicīnas viedokļa un tieši eksāmenā noderīgās lietas. Mēs apmācību kursu pielāgojām tā, lai tiek skaidrotas tēmas, kas skolēniem noder, kārtojot eksāmenu. Kopumā esam saņēmuši pozitīvas atsauksmes. Arī 12. klašu skolēni ir ļoti ieinteresēti,» stāsta M. Jermaševiča.
Šogad ir 15 skolēnu liela grupa, un pirmā nodarbība notika slimnīcā oktobra sākumā, kuras laikā jauniešiem bija iespēja apmeklēt neatliekamās medicīnas uzņemšanas nodaļu, nedaudz iepazīt slimnīcu, kā arī vairāk uzzināt par veselības aprūpes sistēmu, slimnīcu apvienības darbību un medicīnas studijām. ◆


Smiltenietis izcīna zeltu Latvijai

Latvijas izlases pārstāvis, Smiltenes novada mežsaimnieks Gatis Brencis (attēlā – ar Latvijas karogu) izcīnījis zelta medaļu pasaules kokgāzēju čempionātā kombinētās sagarumošanas disciplīnā un apstākļu sakritības dēļ saņēma to tieši savā dzimšanas dienā. Igaunis Raivo Kivi ieguva 2. vietu, 3. – austrietis Mihaels Ramsbahers. Foto – Pēteris Radziņš

Dažāda mēroga kokgāzēju sacensībās daudzkārt titulētais Smiltenes novada mežsaimnieks Gatis Brencis, startējot Latvijas izlasē, izcīnījis savu pirmo zelta medaļu pasaules kokgāzēju čempionātā, kas septembra nogalē norisinājās Austrijā.
Laikraksts «Ziemeļlatvija»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Čempionātā piedalījās vairāk nekā simts pasaulē labākie kokgāzēji no 25 pasaules valstīm, sacenšoties piecās disciplīnās: koka gāšanā, ķēdes maiņā, kombinētajā sagarumošanā, precīzajā sagarumošanā un atzarošanā. Gatis Brencis uzvarēja kombinētās sagarumošanas disciplīnā, kurā sacensību dalībnieku uzdevums bija nozāģēt trīs līdz astoņus centimetrus biezas ripas. Tas ir sarežģīti, – ir jāzāģē līdz stumbra pusei sākumā no apakšas, pēc tam no augšas, precīzi savienojot abas griezuma vietas. Punkti tiek piešķirti, izvērtējot ātrumu, precizitāti, ripas biezumu un darba atbilstību drošības standartiem. Gatis Brencis uzdevumu paveica 24,7 sekundēs.
Šogad Latvijas komandu pasaules kokgāzēju čempionātā profesionāļu klasē pārstāvēja kokgāzēji Gatis Brencis, Anatolijs Seļivanovs un Pēteris Radziņš, junioru U24 klasē – Rūdolfs Mahts, dāmu klasē – Rēzija Bankaus. No viņiem pie medaļas tika Gatis Brencis. Viņš uzrādīja labu sniegumu arī precīzajā sagarumošanā, ierindojoties 7. vietā.
Latvijas komandas treneris bija Armands Lapiņš, tehnisko vadību nodrošināja pieredzes bagātais kokgāzējs, smiltenietis Gvido Ķepītis. Atsevišķās disciplīnās viņš bija arī starptautiskais novērotājs. ◆

#SIF_MAF_2024 Projekts «Mans pagasts, mana pilsēta» #manspagastsmanapilseta


Publikācija tapusi projektā «Mans pagasts, mana pilsēta» sadarbībā ar laikrakstiem «Staburags», «Dzirkstele», «Zemgales Ziņas», «Bauskas Dzīve», «Alūksnes un Malienas Ziņas» un «Ziemeļlatvija».
Projektu līdzfinansē «Mediju atbalsta fonds» no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild «Bauskas Dzīve» un reģionālie laikraksti.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.