Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Pašvaldība: Kritušās lapas pašiem jāizvāc un jādomā, ko ar tām darīt; bez maksas Bauskas novadā tās neizvedīs

Sākoties rudenim un koku lapu krišanai, daudzviet pašvaldības Latvijā oktobrī un novembrī nodrošinās iespēju iedzīvotājiem savāktās koku lapas nodot bez maksas, bet Bauskas novadā šāda pretimnākšana nebūs, noskaidroja “Bauskas Dzīve”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jāmin, ka Bauskā līdz šim pieredzēta gan lapu izvešana bez maksas, gan iespēja tās nodot atkritumu savākšanas laukumos. Bauskas apvienības pārvaldes vadītāja Līga Vasiļauska norādīja, ka pašvaldība organizēti kritušās lapas šogad nav plānojusi savākt un arī bez maksas tās nodot nevarēs.

Iedzīvotāji savāktās lapas kā bioloģiskos atkritumus par maksu var nodot SIA “Bauskas novada komunālserviss” dalīto atkritumu šķirošanas laukumā vai piesakot izvešanu no klienta adreses kā maksas pakalpojumu. L. Vasiļauska aicina domāt arī par komposta veidošanu. “Un pārtraukt dzīvot leiputrijā kā ar žagariem visu vasaru, kad turpinām nest ārā zarus un tēlojam, ka tās ir vētras sekas, bet patiesībā kopjam savas teritorijas. Tāpat ar lapām. Tās pašiem jāizvāc un jādomā, ko ar tām darīt,» uzsvēra L. Vasiļauska. Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks papildināja, kamēr nav izbūvēts kontrolēts lapu pieņemšanas laukums, vest lapas organizēti uz Getliņiem par pašvaldības naudu neesot korekti.

L. Vasiļauska akcentēja, ka iedzīvotājiem lapas ir jāšķiro, jo nereti uz to rēķina tiek izmesti arī visi citi atkritumi. Cilvēkiem ir jākļūst izglītotākiem un apzinīgākiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Saskaņā ar Bauskas novada saistošajiem noteikumiem ielu saslaukas, smiltis un bioloģiski noārdāmos dārzu un parku atkritumus, tai skaitā koku lapas, zarus un nopļauto zāli, aizliegts bērt sadzīves atkritumu konteineros. Bioloģiski noārdāmos atkritumus fiziskām personām atļauts kompostēt mājsaimniecības teritorijā videi drošā veidā, ja tas neapdraud cilvēku dzīvību, veselību, vidi, trešo personu mantu. Bauskas pašvaldība arī aicina ņemt vērā, ka koku lapas kategoriski aizliegts dedzināt.

Pagājušā gadā lapas Bauskas pilsētā tika vāktas novēloti. Foto: No arhīva

Šoruden Bauskas pilsētas teritorijā lapas tiks sagrābtas un izvestas no šādiem pašvaldības īpašumiem: Brīvības bulvārī ap pieminekļiem (pārējā teritorijā lapas tiks mulčētas), Saules dārzā, Slimnīcas ielā 4, Dārza ielā 14, 18, Uzvaras ielā 1 u.c.

Lapas mulčēt un atstāt zālienā paredzēts Karpa dārzā, Pionieru ielā 2, Uzvaras ielā 6, pie Mūsas tilta, Dārza ielā 12 B, Parka ielā 5 un citviet. Tas tiek darīts, lai barības vielas atstātu turpat zaļajā teritorijā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Mēs kā pašvaldība sākam vairāk domāt bioloģiski, par to, ka lapām jāpaliek uz vietas, tās jāsasmalcina, lai videi paliek zaļmēslojums, kas tai ir nepieciešams,” skaidro L. Vasiļauska, “sabiedrībai jāapzinās, ka skaistums nav tikai skaisti nopļautā mauriņā, ir arī citi saimniekošanas piemēri.” Lapas paliks arī stāvākās nogāzēs, piemēram, pie Mīlestības takas Bauskas pilskalnā. “Daba ir mums līdzās un pieņemam to tādu, kāda tā ir,” tā L. Vasiļauska.  

Foto: no arhīva

Pilsētvides uzturētāja SIA “Vizii Urban” pārstāve Šarlote Lamberte apliecināja, ka uzņēmums Bauskā ir uzsācis rudens lapu savākšanu. SIA “Vizii Urban” saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar Bauskas novada pašvaldību, veic lapu savākšanu no autobusu pieturām, laukumiem, ietvēm, tostarp divu metru platumā no gājēju ietvēm abās pusēs.

Š. Lamberte atzīmēja, ka lapas pilsētā tiek vāktas regulāri, proti, SIA “Vizii Urban” negaida, līdz visas būs nobirušas. Uzkopšanas darbus Bauskā veic vairāk kā 20 uzņēmuma strādnieki.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Š. Lamberte apstiprināja, ka vairākās vietās Bauskā lapas mulčēs. “Lapu mulčēšana zālājā ir videi draudzīga un ekonomiski izdevīga pieeja, kas veicina ilgtspējīgu dabas resursu izmantošanu. Tomēr tā var nebūt piemērota visās situācijās. Izvēle starp lapu mulčēšanu un savākšanu ir atkarīga no konkrētā zālāja stāvokļa, augu veidiem un dārzkopības mērķiem. Lapu mulčēšana var negatīvi ietekmēt estētisko izskatu, un, ja lapu daudzums ir pārāk liels, tās var, piemēram, sasmērēt un bojāt iedzīvotāju apavus, radot neērtības. Lai gan lapu mulčēšana sniedz vairākas ekoloģiskas un ekonomiskas priekšrocības, tās izmantošana jāizvērtē atbilstoši konkrētajiem apstākļiem, nodrošinot, ka risinājums ir praktisks un pielāgots gan dabas, gan iedzīvotāju vajadzībām,” skaidro Š. Lamberte.

Viņa atklāja, ka savāktās rudens lapas no teritorijām, kas atrodas SIA “Vizii Urban” pārziņā, tiek transportētas un deponētas Getliņu poligonā.

Jēkabpilī lapas iedzīvotāji var savākt “Big bag” maisos, un tās bez maksas izvedīs pašvaldība. Foto:radio1.lv

Daudzas pašvaldības Latvijā nodrošina bezmaksas lapu savākšanu (minēti daži piemēri):

-Tukuma novada iedzīvotāji savāktās koku lapas var nodot bez maksas lapu savākšanas vietās Tukumā, Engurē, Lapmežciemā un Slampē. Maksu par savākto lapu nodošanu sedz pašvaldība, bet koku lapu savākšanu un izvešanu organizē iedzīvotāji. Uz lapu nodošanas punktiem atvestajām lapām jābūt bez citu atkritumu piemaisījuma.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

-Valmieras novada iedzīvotāji no 14.oktobra līdz 15.novembrim var bez maksas nodot rudens lapas
 SIA “ZAAO” (ZAAO) EKO laukumā Dzelzceļa ielā 5, Valmierā.Līdzīgi kā iepriekšējos gados, pašvaldība finansēs arī rudens lapu bezmaksas izvešanu ZAAO izsniegtajos 1,1 m3 specializētajos maisos no mājsaimniecībām, kas kopj īpašumiem piegulošās teritorijas ar lieliem, vērtīgiem ozoliem un kokiem ar lielu lapu apjomu Valmieras pilsētā, Valmiermuižā un Kocēnu ciematā. Akcijas ietvaros izvedamajos maisos drīkst ievietot tikai rudens lapas.

-Iedzīvotājiem, kuri vēlas, lai bez maksas izved no viņu īpašuma kritušās koku lapas un citus bioloģiski noārdāmos dārza un parka atkritumus, no 14. līdz 25. oktobrim jāpiesakās pie SIA “Jēkabpils pakalpojumi” (jēkabpiliešiem) vai pie pagastu pārvaldniekiem Aknīstē un Viesītē.  Bioloģisko atkritumu izvešana norisināsies no 28. oktobra līdz 15. novembrim. Bezmaksas lapu izvešana vienā adresē tiks veikta tikai vienu reizi. No īpašuma tiks savākti atkritumi līdz 2 m3 jeb līdz diviem “Big  bag” maisiem. Ja iedzīvotājs pieteiksies lapu izvešanai pēc 25. oktobra, tad šis pakalpojums būs maksas.

-Rīgas pašvaldība jau trīspadsmito gadu, sākot ar 2. novembri, piedāvās iedzīvotājiem iespēju četrās nedēļas nogalēs novembrī un pirmajā decembra dienā bez maksas nodot savāktās koku un krūmu lapas. Lapu nodošana notiks 31 vietā Rīgas apkaimēs no 2. novembra līdz 1. decembrim, galvenokārt sestdienās un svētdienās, bet dažās vietās arī atsevišķās darba dienās. Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka lapas nevar nodot maisos – tās nodošanas punktos būs jāizber. Tāpat arī iztukšotie maisi katram iedzīvotājam pēc tam ir jāsavāc pašam.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (31)

  1. Dārgā vasiĺauskas kundze un mačeka kungs varētu vienreiz saprast, ka NAV tādas pašvaldības naudas. Tā visa ir iedzīvotāju un uzņēmēju nauda, kura ir nodota sadalīšanai nemākuļu rokās.

    95
    1
  2. Atliek vien painteresēties, kur pati pašvaldība liek savas rudens lapas. Tās nebūt netiek nodotas BNKS pārraudzībā, bet gan sagrūstas kādā grāvmalī vai bedrē . Iedzīvotāji par to tiks sodīti, bet pašvaldība to darīs cēlā mērķa labā , ietaupīt līdzekļus. Jūs tik maksājiet…….mums vajaga prēmijas.

    42
    1
  3. Vai tad neredzi skaidrojumā, ka pašvaldība mulčēs lapas vai arī transportēs uz Getliņu poligonu.

    2
    4
  4. Beidzot pamodušies! Sen jau tā vajadzēja, nevis visu pliku nokašāt un tad brīnīties, ka nekas neaug. Tā trakā pļaušana vasarās arī drusku jāpiebremzē.

    6
    10
  5. “Dārgā” pašvaldība. Ka reiz Jūs tā runājiet, tad es arī..
    Jums jumts nav aizpũsts?
    Kas tā par komunikāciju un izteicieniem? Lūdzu atbilstošo komisiju jeb kas tur to skata šo pacelt augšā! Briesmīgi vienkārši!
    Par ko ir cepiens?

    “Mēs kā pašvaldība sākam vairāk domāt bioloģiski”… bet Jūs tur “beidziet dzīvot leiputrijā” un “pašiem jāizvāc un jādomā, ko ar tām darīt”!
    Jums “sabiedrībai jāapzinās, ka skaistums nav tikai skaisti nopļautā mauriņā, ir arī citi saimniekošanas piemēri.”
    “..Cilvēkiem ir jākļūst izglītotākiem un apzinīgākiem”
    “…vest lapas organizēti uz Getliņiem par pašvaldības naudu neesot korekti”

    Tas ir tik ciniski un pazemojoši no pašvaldības puses šādi izteikties! Par pašvaldības naudu… vienkārši ārprāc kādās kategorijas tur viņi domā un “strādā”.
    Konkrēti ierādija vietu mums tur .. tai tautai, tai stulbajai tautai kas netiek gală ar savăm lapām… briesmīgi!!!

    63
    3
  6. Nu ir stulbi lapas dedzināt vai nez kur vest! Vnk šitai sniegpārsliņu paaudzei vajadzēja kaut kā maigāk un garāk izskaidrot.

    8
    7
  7. Acīmredzot palika žēl naudu, jo gan jau ir citas ieceres par kurām vēlāk varēs brīnīties. Varēs tagad ganīt pašvaldības policiju lai tie ķer lapu dedzinātājus vai arī izgāzējus kkur kur varbūt īsti nevajadzētu utt. We will be taupīgi. 🙂

  8. Iecavā ir laukums kur iedzīvotāji bez maksas var izbērt lapas. Bet Bauskai vajaga speciāli izbūvētu laukumu? Varbūt Vasiļausks var sarunāt lai VIONA izbūvē… Nobloķēs Mūsas tiltu un izbūvēs. Naudu vakarā ievedīs.

    13
  9. Koks lapas audzē priekš sevis – tās viņam kalpo galvenokārt kā mēslojums, kas veidojas lapām satrūdot. Un tad atnāk gudrais homo sapiens un atņem kokam barību, jo viņam redz nepatīk kā tas izskatās….

    14
    5
  10. Lapas uz Getliņiem?! Dubaijā smiltis pēc vētras noteikti izved tuksnesī vismaz 1000 km tālu. Atbilstoši viņu bagātībai.Bauska varētu iet vēl tālāk un ar kuģiem vest lapas un kailgliemežus ar fūrēm kaut vai uz Holandi.

  11. Uzvaras ielā 1.lapas tiks izvestas,savukārt Uzvaras ielā 6.lapas tiks mulčētas un atstātas zālienā.Ha.Mēs kā pašvaldība sākam domāt bioloģiski.Ja domājat bioloģiski,tad kāpēc aizvāksiet lapas no savas rezidences,kur mīt lielie kungi,savukārt Uzvaras ielā 6,kur mazāk kungu atstāsiet.Jūs taču galīgi aizejiet pretrunās.Uzmanīgi vajag izlasīt rakstu.Tāpat nesaprotu u.c.Kas tas ir?Ar jums vajag uzmanīgi.Tas u.c.var daudz ko nozīmēt.Vajag atšķirt vārdus bioloģiski no vārda idiotiski.Zem kokiem lapas protams var palikt,tā ir paradzējusi Māte Daba,lai aizsargātu saknes ziemā.Savukārt vēja sapūstās un nenovāktās lapas zālājos,pavasarī zālāju pamatīgi bojās.Kā Līga kā dzīvojošs laukos cilvēks to nesaprot.Visi pārējie arī piekrīt kā partizāni.

  12. Ja ir šāda komunikācija, vai ikgadu vairāku desmitu garumā ieguldītais Sabiedrisko attiecību nodaļā ir attaisnojies?!
    Cienījamā pašvaldība, Jūs, protams, varat izlikties par mediju! Tā jau nav Jūsu pašu nauda no Jūsu kabatām, ko tērējiet! Tomēr runāt ar nodokļu maksātājiem tā arī neesat iemācījušies! Lūdzu dariet savu darbu un beidziet liekuļot!

  13. Starp citu, starp naudas pļekarētājiem ir vairāki no Iecavas. Tā kā nevajag tagad visu atbildību uzvelt Bauskai!

    4
    1
  14. Iecavniekam no Iecavnieka.
    Arī no 90 miljonu atlikušā aizdevuma atmaksas portfeļa, tikai 11 miljoni ir ar Iecavu saistīti, t.i. 12 %….

    Nez, ko tie Iecavnieki tajā domē dara. 😀

  15. Interesanti būtu zināt,vai Dzintars Cēzars,kurš Bauskas novada komunālservisu “vada” nu jau ar milzīgiem zaudējumiem,tāpat izpilddirektoram Romānovam ir deklarētā dzīves vieta Bauskas novads?Algas milzīgas,bet vai nodokļi “atnāk”uz Bauskas novadu?

  16. BNKS strādā ar zaudējumiem? Bet tarifi aug. Air Baltic mode? Kur ir BNKS lidmašīnas? Zaudējumus taisa lai varētu lēti prihvatizēt? Kāda shēma ir paredzēta? Nevar būt prasts bankrots. Kādi Rīgas-Jelgavas oligarhi grib sagrābt nepārtraukti slaucamo govi?

  17. Te jāskata, kurš koks aug ipasuma un, kuram , kas jāvāc. Patiesībā lapas rudenī neviens nodedzina, bet liek trudu kaudze. To novērtēs augi pavasarī, kad ar to tiks mulceti…

    1
    1
  18. Galvenais, Uzvaras iela jānoasfaltē…
    Un tad brinās, ka Bauskā visur kūp, tipiskā padomju domāšana..

  19. Kādi getliņi? 50ha lauksaimniecības zeme, kurā katru gadu ieart sasmalcinātas lapas. Tas ir dabiskais mēslojums, nekas cits. Bauskas pašvaldībai tādas zemes nav? Tad jau var nomāt.
    Noveļ tik savu neizdarību…leiputrija.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.