Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Tas taču tikai “saltiņš” jeb kāpēc bīstamiem un kaitīgiem atkritumiem nav vietas parastajā miskastē

Tas taču tikai «saltiņš», kas gan slikts var notikt, ja to izmetīšu sadzīves atkritumos? Vienkāršā atbilde – nepareiza šādu atkritumu izmešana var radīt gan vides piesārņojuma, gan ugunsgrēka risku. Mazliet garāka atbilde slēpjas mazo priekšmetu sastāvā – tajos ir akumulators, parasti litija baterijas, e-šķidrums, kas visbiežāk satur nikotīnu, propilēnglikolu, augu glicerīnu un dažādas garšas piedevas, turklāt e-cigaretēs ir metāla un plastmasas detaļas. Tas kopā veido bīstamos atkritumus, kurus nedrīkst izmest parastajā miskastē.
Varētu teikt – tās taču tikai tabletes! Taču, ja šādi domā ne tikai viens, desmit vai pat simts cilvēku, bet krietni vairāk un turklāt ilgstoši, tad medikamenti, kas nonāk kanalizācijā un tālāk citos ūdeņos, sāk apdraudēt dzīvnieku sugu pastāvēšanu.
Savukārt tas, kas ilgtermiņā nodara kaitējumu videi, agrāk vai vēlāk nodarīs kaitējumu arī cilvēkam. Risinājums var būt gluži vienkāršs – izmest katru atkritumu veidu pareizi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ko drīkst izmest nešķirotajos sadzīves atkritumos
Der atcerēties vienkāršu praktisku likumu: nešķirotajos atkritumos jānonāk tikai tam, ko nevar pārstrādāt. Piemēram, slapji virtuves papīra dvieļi, netīrs papīrs vai plastmasa, kas nav pārstrādājama, mājdzīvnieku pakaiši, nolietoti tekstila izstrādājumi, higiēnas produkti, tai skaitā bērnu autiņbiksītes un tamlīdzīgi, var tikt izmesti nešķirotajos atkritumos.
Tas, ko var pārstrādāt – plastmasas un metāla iepakojums, PET pudeles, papīrs, stikls vai bioloģiski noārdāmie atkritumi, tekstils – būtu jāizmet atbilstošajos konteineros pie mājas vai publiskajos šķirošanas pun-ktos.
Ja priekšmets ir izgatavots no bīstamām ķimikālijām vai šķidrumiem, no baterijām, elektronikas, to var pieslēgt pie elektrības, tajā ir mikročips vai mikroshēma, vai arī tie ir medikamenti – tos nedrīkst izmest nešķirotajos atkritumos, bet jānodod speciālos punktos.
Turklāt visas elektropreces, elektrotehnika, akumulatori un baterijas Eiropas Savienībā tiek īpaši marķētas ar pārsvītrota atkritumu konteinera apzīmējumu. Šis marķējums norāda, ka attiecīgo preci nedrīkst likt kopējā sadzīves atkritumu konteinerā.

Kas notiek, ja bīstamos atkritumus izmetam nepareizi?
Bīstamos atkritumus, piemēram, vecas baterijas, elektroniku vai nederīgus medikamentus nedrīkst izmest nešķirotajos atkritumos vairāku iemeslu dēļ. Šo atkritumu sastāvā bieži ir bīstamas ķīmiskas vielas, piemēram, smagie metāli svins un kadmijs, dzīvībai un videi kaitīgas ķimikālijas, farmaceitiskās aktīvās vielas. Ja šie atkritumi nonāk sadzīves atkritumos, tie var radīt nopietnus draudus videi un secīgi ilgtermiņā – arī cilvēku veselībai.
Pirmkārt, vides piesārņojums. Akumulatoru ķīmiskās vielas vai medikamentu aktīvās vielas var noplūst gruntī un piesārņot ūdeni. Šo piesārņojumu var uzņemt dzīvnieki vai cilvēki caur dzeramo ūdeni vai pārtiku, kas izaudzēta piesārņotā vidē.
Rīgas notekūdeņos bieži atrod paracetamola, ibuprofēna un antibiotiku atliekvielas, kas var radīt ilgtermiņa piesārņojumu. Antibiotikas var veicināt baktēriju rezistences attīstību, kas ir būtiska problēma gan cilvēku veselībai, gan videi.
Otrkārt, var būt toksiskas sekas dzīvniekiem. Pētījumi rāda, ka notekūdeņos nonākušās zāles var ietekmēt dzīvnieku uzvedību un veselību. Zinātniskajos pētījumos ir apstiprināts, ka atsevišķu antidepresantu esamība ūdeņos var ietekmēt zivju uzvedību plēsoņu klātbūtnē – zivju reakcija uz draudiem kļūst lēnāka, un līdz ar to tās kļūst par upuriem. Pētījumos konstatēts, ka sintētiskie hormoni konkrētai zivju sugai pakāpeniski samazina reprodukciju.
Tiesa, nesenāki dati rāda, ka izpratne par pareizu medikamentu utilizāciju pieaug, piemēram, 2023. gadā iedzīvotāji Latvijas «Apotheka» aptiekās nodeva vairāk nekā piecas tonnas nederīgo medikamentu. Tomēr joprojām liela daļa cilvēku tos izmet nepareizi, radot risku videi.

Kur likt nevajadzīgo elektrotehniku?
Ja elektrotehnika joprojām darbojas, taču nav vairs vajadzīga, to noteikti var pārdot vai atdot dažādās tiešsaistes grupās sociālajos tīklos, vai arī nogādāt «CleanR» un «CleanR Verso» lietoto preču apmaiņas punktā «Nomalēs», Brīvnieku ielā 11, Stopiņu novadā.
Tīmekļa vietnē www.lietovelreiz.lv var atrast vietas, kur gan tirgo, gan mainās ar lietotām, taču vēl darba kārtībā esošām lietām, arī elektrotehniku.
Tipiskākie elektrotehnikas priekšmeti, kas jānodod speciālos punktos, ir sadzīves tehnika – tosteri, blenderi, gludekļi, kafijas aparāti, mikroviļņu krāsnis, ledusskapji, veļas mašīnas u.c.; elektronika – televizori, datoru monitori, printeri, skeneri, pārnēsājamie datori, tastatūras, kopētāji, tālruņi un mobilie tālruņi u. tml.
Nolietoto un pašiem vairs nevajadzīgo elektrotehniku var nodot kādā no 69 atkritumu šķirošanas laukumiem visā Latvijā. Tuvāko laukumu var atrast interneta vietnē www.atkritumi.lv vai www.skiroviegli.lv. Nododot elektrotehniku, jāņem vērā, lai tā nebūtu izjaukta.
No elektrotehnikas ērti un bez maksas var atbrīvoties, nododot kādā no speciālajām nestandarta atkritumu savākšanas akcijām. Ražotāju atbildības sistēmas uzņēmums «Zaļā josta» sadarbībā ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu BAO regulāri organizē elektrotehnikas nodošanas akciju «Elektrosestdiena» Latvijas reģionos, sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotāju «CleanR» – Tīrmājas akciju, aicinot iedzīvotājus bez maksas atbrīvoties no nokalpojušās un vairs nevajadzīgas elektrotehnikas. Šajās akcijās 2023. gadā savāktas 173 tonnas elektrotehnikas, kas atbilstoši utilizētas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ko darīt ar nederīgajiem medikamentiem?
Pareiza medikamentu utilizācija paredz vairākus soļus. Pirmkārt, medikamenti nav jāizņem no oriģinālajiem iepakojumiem blisteriem, pudelītēm vai ampulām – tos var nodot tieši tādus, kādi tie ir. Otrkārt, pareizi jāutilizē ne tikai tabletes, bet arī ziedes, ampulas, pilieni un šķidrumi, jo tie var saturēt toksiskas vielas. Treškārt, medikamentus var nodot aptiekās – tajās ir zāļu nodošanas punkti, kur iedzīvotāji bez maksas var atdot medikamentus, kurus vairs nelietos.

Ko darīt ar sadzīves ķimikālijām?
Latvijā lielākajās pilsētās ir pieejami bīstamo atkritumu savākšanas punkti, kuros bez maksas var nodot
sadzīves ķīmijas produktus un ne tikai. Pareiza sadzīves ķimikāliju utilizācija ir svarīga, lai pasargātu vidi un veselību no kaitīgām sekām.

Uz bīstamo atkritumu savākšanas punktiem jānogādā:
tīrīšanas līdzekļu pārpalikumi;
neizmantoti vai veci krāsu produkti, krāsas, lakas, šķīdinātāji u. tml., bet tukšas tīras krāsu kārbas var nodot metāllūžņos;
pesticīdu un ķīmiskā mēslojuma atlikumus, ko svarīgi utilizēt pareizi, lai izvairītos no ķimikāliju noplūdes augsnē un ūdenī;
motoreļļu, antifrīzu un citu autoķimikāliju pārpalikumi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.


Vietējās aptiekās var nodot nederīgus medikamentus

Teksts – Airika Balode

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Neizlietotas, nederīgas zāles ir bīstamie atkritumi, ko nedrīkst mest ne sadzīves atkritumu konteineros, ne tualetē vai izlietnē. «Bauskas Dzīve» noskaidroja, ka vairākās novada aptiekās var nodot gan vecos medikamentus, gan izlietotas šļirces.
Klientiem šis pakalpojums pieejams bez maksas, un cilvēku aktivitāte to izmantot ir dažāda.

Potes un termometri
«Bauzes aptiekas» farmaceites asistente Iveta Mēnese stāsta, ka nederīgus medikamentus te nodot var, un klienti to bieži izmanto. «Nodot utulizācijai var arī izlietotas vai vecas šļirces, insulīna potes, kā arī termometrus. Ieteicams medikamentus nodot bez kartona kastītēm,» viņa skaidro, «atnestos medikamentus glabājam tam īpaši paredzētā bīstamo atkritumu glabātuvē, tos pēcāk no mums savāc.» I. Mēnese uzsver, ka medikamentus kategoriski aizliegts izmest sadzīves atkritumos, kā arī atbrīvoties no tiem, noskalojot izlietnē vai tualetes podā, jo tas ir kaitīgi gan videi, gan cilvēku veselībai.
Bauskas «Mēness aptiekā» Zaļajā ielā 11 var nodot vecos farmācijas produktus, un apmeklētāji šo iespēju bieži izmanto, informē farmaceite Dace Burkovska. Medikamentus klienti nodod aptiekas darbiniecēm, un tos novieto speciāli tam paredzētā vietā.

Bez kastītēm
«Mūsas aptiekā» ir novietota vecajiem medikamentiem paredzēta kaste, lai klienti paši varētu tur atstāt nevajadzīgās un vecās zāles. «Šļirces mēs nepieņemam, taču termometrus gan – tos glabājam citā vietā, nevis kopā ar medikamentiem. Vēlams zāles nodot bez kartona kastītēm,» skaidro farmaceite Laura Druviņa, «iespēju nodot medikamentus izmanto daudzi. Viss, ko izmet kanalizācijā, caur ūdeņiem nonāk atpakaļ mūsu organismā, tāpēc nav ieteicams vecās zāles noskalot tualetes podā vai izlietnē – arī dabai tas nodara tikai ļaunumu.»
«Latvijas aptiekā» Dārza ielā 7 medikamentus nodot pašlaik nevar, taču tuvākajā nākotnē šāds pakalpojums klientiem varētu būt pieejams. Darbiniece paskaidro, ka šādu vēlmju gadījumā aptiekas personāls aicina klientus doties uz aptieku otrpus ceļam, kur tas ir iespējams.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pagastos retāk
Vecumnieku aptiekā «Mārsils» nederīgos medikamentus var nodot, taču farmaceite Regīna Igaune atzīst, ka pakalpojums nav ļoti populārs – visbiežāk lielu skaitu medikamentu nodod utilizācijai, kad pēc kāda cilvēka nāves tuvinieki ierodas ar aizgājēja medikamentu krājumiem. «Šļirces var nodot ģimenes ārstu praksēs, taču, ja kāds tās ir izmetis pie pārējiem medikamentiem, bīstamajos atkritumos tām pakaļ nerokamies. Pārsvarā nodod tabletes,» tā farmaceite.
Šī gada pavasarī durvis vēra «Aptieka 1» Vecsaulē, un vadītāja Salvija Lašina atzīst, ka iedzīvojušies labi – klientus gan vienmēr varot vēlēties vairāk. Nodot medikamentus ar vecu derīguma termiņu vai citādi nederīgus farmācijas produktus šajā aptiekā vēl nav iespējams, taču, ja no klientu puses izskanēs vajadzība pēc šāda pakalpojuma, tiks noslēgts līgums par bīstamo atkritumu pieņemšanu nodošanai utilizācijai. Uzņēmuma īpašniecei Ievai Lejai ir aptieka arī Baltezerā, kur šis pakalpojums ir pieejams.

Desmitiem kilogramu
Abās «Apotheka» aptiekās Iecavā – Edvarta Virzas ielā 2 un Rīgas ielā 27 – var nodot nederīgos medikamentus, informē uzņēmuma pārstāve Inga Supe.
«Bīstamo atkritumu kastes piepildās ātri, un reizēm nepieciešama papildu izvešana. Līdz šim Rīgas ielas aptiekā nodoti 33 kilogrami nederīgo farmācijas produktu, Edvarta Virzas ielā – 27 kilogrami,» informē I. Supe, «farmaceiti visbiežāk vietējos klientus pazīst, tāpēc iedzīvotāji jau ir informēti, kā pareizi rīkoties ar veciem vai nederīgiem medikamentiem, un to ievēro. Noteiktas zāļu grupas, ko nodod visbiežāk, grūti nosaukt, taču bieži tie ir recepšu medikamenti – reizēm cilvēkam nākas ilgstoši ārstēties ar izrakstītām zālēm, un gadījumā, ja viņš no dzīves aiziet, tuvinieki šīs zāles nodod aptiekā.»
«Apotheka» aptiekās Iecavā var nodot tabletes un suspensijas, bet šļirces te nodot nevar. ◆

Pašlaik nodot nederīgus medikamentus iespējams vairākās aptiekās Bauskas novadā. Farmaceiti informēs, kādas zāles un ārstniecības līdzekļus katrā vietā pieņem. Foto – Ivars Bogdanovs

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.