Dārzkopes pieredzē ar lasītājiem dalās baušķeniece VIJA KALĒJA. Gurķu dēstus sāk audzēt ap-mēram mēnesi pirms stādīšanas.
Dārzkopes pieredzē ar lasītājiem dalās baušķeniece VIJA KALĒJA.
Gurķu dēstus sāk audzēt apmēram mēnesi pirms stādīšanas. Tos vajadzētu sēt ne agrāk kā aprīļa vidū.
Vispirms sēklas nepieciešams dezinficēt kālija permanganāta šķīdumā (1%). Ļoti labas ražas iegūstamas, ja sēklas norūda. Izmērcētas sēklas apmēram nedēļu tur svārstīgā temperatūrā. Tas nozīmē, ka dienā jātur istabas temperatūrā, bet naktī – 0 grādu temperatūrā. Izmērcētās sēklas nedrīkst iekaltēt. Gurķus sēj podiņos. Sēklas sadīgst tad, ja temperatūra sasniedz +20 līdz +25 grādus. Ja sēklas iekaisa aukstā un mitrā zemē, tās sapūst.
Gurķu sēklu piedāvājums ir ļoti plašs. Iesaku uzreiz pirkt vairāku šķirņu sēklas. Lielai daļai cilvēku radies aplams priekšstats par tumši zaļas krāsas gurķiem – nez kādēļ tiek uzskatīts, ka tādi gurķi ir rūgti. Visu jaunāko šķirņu gurķi ir tumši zaļi, bet nepavisam nav rūgti. Viena no labākajām šķirnēm ir «Wilma F». Tā ir ļoti ražīga, lieliski ražo atklātās platībās. Gurķi nemēdz būt rūgti. Tie derīgi arī pārstrādei.
Ar labām garšas īpašībām izceļas šķirne «Concerto F» un «Alert F». No vietējām šķirnēm dodu priekšroku gurķiem «Rodņičok».
Gurķus nevajadzētu stādīt augsnē, kur iepriekš auguši salāti, jo tie būs paguvuši izmantot visas barības vielas. Tādā zemē gurķi nīkuļos. Dēstus ieteicams stādīt saulainā vietā un laistīt ar siltu ūdeni. Ja gurķu dobi pārklāj ar agrotīklu, raža ir ievērojami lielāka.