Sestdiena, 6. decembris
Nikolajs, Niklāvs, Niks, Nikola
weather-icon
+3° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Jaunās ražas zaļos zirnīšus patērētāji saņems 5. augustā

SIA «Kronis» Bauskas pārtikas cehā līdz 27. jūlijam saražota 31 tonna zaļo zirnīšu. Produkcijas pārstrādi uzsāka 20. jūlijā. No 21. jūlija cehā ieviests divu maiņu darba režīms.

SIA «Kronis» Bauskas pārtikas cehā līdz 27. jūlijam saražota 31 tonna zaļo zirnīšu. Produkcijas pārstrādi uzsāka 20. jūlijā. No 21. jūlija cehā ieviests divu maiņu darba režīms.
Pagājušajā nedēļā zirnīšus pārtikas ceham piegādāja Brunavas pagasta zemnieks Aivars Zieds-Ziediņš. Tehnoloģe Ieva Dūmiņa secina: «Nespēju atturēties no uzslavas. Aivara Zieda-Ziediņa zirņiem bija ļoti laba kvalitāte. Zemnieks precīzi ievēroja piegādes termiņus, tāpēc pārstrādes procesā neradās pārtraukumi. Sadarbību ar Brunavas zemnieku uzskatu par īpaši veiksmīgu.»
Zaļo zirnīšu audzēšanā Bauskas rajonā specializējušās trīs zemnieku saimniecības. Gan Aivars Zieds-Ziediņš, gan Atis Slakteris un Jānis Litiņš no Codes pagasta pavasarī iesēja ap 30 hektāru katrs. Aprēķini liecina, ka viens cilvēks gadā patērē četras burciņas konservēto zirnīšu. «Ja šo daudzumu reizina ar Latvijas iedzīvotāju kopējo skaitu, tad iznāk, ka pašu ražotās produkcijas nepietiek,» rēķina Ieva Dūmiņa. Zaļo zirnīšu pārstrādi veic tikai divos uzņēmumos – SIA « Kronis» Bauskas pārtikas cehā un Sabiles augļu un dārzeņu pārstrādes kombinātā.
Konservēšanai izmanto tikai augstākā labuma un pirmās šķiras zirnīšus. Trešā kategorija – zupas zirņi – ir pārāk cieti, lai tos varētu pārstrādāt.
Produkciju zemnieki piegādā nokultu un iztīrītu, bet, kā uzsvēra Ieva Dūmiņa, pārstrādes tehnoloģiskajā procesā pats svarīgākais ir tīrība, tādēļ pirms konservēšanas paredzēts speciāls attīrīšanas cikls. Vispirms zirnīšus saber ar ūdeni pildītā baseinā, no kurienes pa speciālu cauruli tie kopā ar ūdeni nokļūst attīrīšanas iekārtā. Pēc tam transportieris zirņus nogādā blanšētājā. Blanšētos zirņus atdzesē auksta ūdens peldē, lai tīrīšanas procesu turpinātu atkal. Cikla noslēgumā uz transportiera lentes strādnieces veic «inspekciju». Tad zirnīši nokļūst dozētājā, kas katrā puslitra burciņā ieber tieši 330 gramu produkcijas. Pārstrādes nākamajā posmā burkās pilda marinādi, kuras sastāvā ir ūdens, cukurs un sāls. Šogad SIA «Kronis» nopirka jaunu vākošanas iekārtu, kas paredzēta burkām ar skrūvējamiem vāciņiem. Līdztekus tam izmanto arī vākošanas veco ierīci.
Pārstrādes tehnoloģiskie noteikumi paredz gatavo produkciju pēc sterilizēšanas 15 dienu glabāt noliktavā. Šajā laikā konservēto zirnīšu atsevišķiem paraugiem tiek veikta mikrobioloģiskā analīze. Jaunās ražas konservu pirmās kravas patērētāji saņems 5. augustā. Prognozē, ka zirņu pārstrāde turpināsies līdz augusta beigām.

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.