Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Iecavas nama kāpņutelpā naktīs uzturas bezpajumtnieks; pašvaldības policija kūtra uz palīdzību

Šonedēļ Iecavas, Rīgas ielas 15 nama iedzīvotājiem galvassāpes sagādāja bezpajumtnieks, kurš nakšņo daudzīvokļu mājas kāpņu telpā. Iecavniece Ligita stāsta, ka nedēļas sākumā nelūgto viesi piefiksējusi pusseptiņos no rīta un lūgusi atstāt telpas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Viņš runāja pretī un norādīja, ka nav kur palikt. Es teicu, lai iet uz poliklīniku vai arī uz policiju un prasa, lai ielaiž kabinetā sasildīties. Arī kaimiņiene viņu bija dzinusi ārā, bet viņš stīvējies pretī. Nākamajā rītā bomzis atkal bija priekšā, turklāt sēdēja uz palodzes un smēķēja. Turpat blakus viņam reklāmas bukleti, ja nu izdomā sakurt uguni un pasildīties, jo no ārdurvīm tomēr nāk vēsums iekšā, uzskatu, ka apdraudēti visi mājas iedzīvotāji, jo līdz ugunsgrēkam tikai viens solis,” situāciju apraksta iecavniece. Viņa norāda, ka ziņojusi par notikušo pašvaldības policijai, taču atsaucība nav sagaidīta.

“Pašvaldības policijā dispečere, kas pieņem ziņojumus, nosolījās nodot ziņu, taču tā arī kāpņu telpu likumsargi neapsekoja un nekas netika izdarīts, lai šo bezpajumtnieku no turienes dabūtu ārā. Otrajā reizē zvanot,  atbildēja, ka likumsargiem esot daudz darba, jo ciemats ir liels. Tāpat norādīja, lai ziņo, kad viņš tiešām tur uzturas, tad viņi brauks. Sanāk, ka iedzīvotājiem pašiem jāvaktē, un tad tikai kungi atļausies reaģēt.  Vai tiešām Iecava ir tik liela, ka to nevar izbraukāt? Vai patiesi ir grūti ap 4 vai 5 naktī ierasties, kad šis cilvēks ir klātesošs? Torīt speciāli aizgāju pārliecināties, vai tiešām neviens pašvaldības policijā nav uz vietas. Gaisma logos bija, automašīna stāvēja, tātad likumsargi bija iekšā un nekur nebija kustējušies,” stāsta iecavniece.

Rīgas ielas 15 kāpņu telpa. Pēdējos divus rītus bezpajumtnieks nav redzēts. Vai ir ātrāk aizgājis, vai arī ir siltāks laiks palicis, vai arī atradis citu vietu, kur uzturēties. Foto: www.bauskasdzive.lv

Viņa atklāja, ka kāpņu telpa nav slēdzama, tālākajām gan ir saliktas koda atslēgas un iekļūt ir sarežģītāk. Vasarā bezpajumtniekus varot redzēt guļam pie atkritumu konteineriem, kur cilvēki iznesuši izmešanai matračus vai dīvānus. Bomži iecienījuši arī upes malu, tur bieži gulšņājot vīrietis un sieviete, bezpajumtnieki mēdzot uzturēties arī dārza mājiņās. Šajā nedēļā kādā izcēlies ugunsgrēks, iecavniece pieļauj, ka, iespējams, kāds bezpajumtnieks lielajā salā bija atradis patvērumu, un neuzmanīga rīcība ar uguni novedusi pie ugunsnelaimes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Veikalu “Maxima” atver pulksten septiņos un tā ir viena no vietām, kur šādi tipāži regulāri uzturas. Viena no kaimiņienēm zināja arī šim mūsu nelūgtajam viesim uzvārdu un teica, ka policijai arī vīrietis nav svešs. Taču tas nenozīmē, ka šī problēma tiek risināta,” tā iecavniece.

Bauskas novada pašvaldībā paskaidroja, ka Bauskas novada pašvaldības policijas Iecavas nodaļā ( BNPP Iecavas nodaļa) 9. janvārī pēc pulksten 6 saņemta informācija par bezpajumtnieku Rīgas ielas 15 pirmajā kāpņu telpā, Iecavā. BNPP Iecavas nodaļas darbinieki apsekoja minēto adresi, taču bezpajumtnieku nekonstatēja. Policijā norādīja, ka laika posmā no 9. janvāra līdz 11. janvārim minētā adrese tika apsekota  vairākkārt un dažādos laikos, taču nepiederošā persona konkrētajā vietā netika sastapta.

“Pamanot bezpajumtnieku daudzdzīvokļu māju koplietošanas telpās, aicinām iedzīvotājus uzreiz zvanīt Bauskas novada pašvaldības policijai uz tālr. 20278188, vai uz vienoto ārkārtējo notikumu tālr. 112. Pašvaldības policija notikuma vietā izvērtē situāciju un, pastāvot likumā “Par policiju” 12.panta pirmās daļas 9.punkta noteiktiem apstākļiem, proti, personas, kuras alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas rezultātā zaudējušas spēju patstāvīgi pārvietoties vai orientēties vai var nodarīt kaitējumu apkārtējiem vai pašas sev, nogādā iestādēs, kas sniedz atskurbšanas pakalpojumus, ārstniecības iestādēs vai mājoklī,” skaidro pašvaldības policijā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vienlaikus BNPP Iecavas nodaļa apliecināja, ka vienmēr izbrauc uz saņemtajiem izsaukumiem un apseko adreses un solīja pastiprināti turpmāk uzraudzīt Rīgas ielas 15 kāpņu telpas.

Bauskas novada sociālajā dienestā pavēstīja, ka Bauskas novada pašvaldības policija bezpajumtniekus ved uz patversmi “Gaiziņš” Rīgā. Ja sociālajam dienestam tiek sniegta informācija par kādu bezpajumtnieku, tad sociālais darbinieks veic sociālo darbu ar personu un noskaidro, kur klientam pēdējā deklarētā dzīvesvieta, vai ir personas apliecinoši dokumenti, ja nav, tad var palīdzēt ar dokumentu kārtošanu. Ja ir dokumenti, tad var kārtot trūcīgas vai  maznodrošinātas personas statusu, kā arī piešķirt atbilstošu sociālo palīdzību. Tāpat sociālais darbinieks var palīdzēt veselības problēmas risināšanā.

Konkrētajā gadījumā Iecavā sociālais darbinieks brauks apsekot bezpajumtnieku norādītajā adresē kopā ar pašvaldības policiju un risinās gadījumu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (16)

  1. Pašvaldības policijas darbiniekiem pašiem ir jāizguļas. Tak nevazāsies pa nakti apkārt, vēl būtu uz Rīgas patversmi jābrauc, kur tāda izšķērdība!

    17
    4
  2. neviens vēl savu mūžu nav nodzīvojis… Primārais valstī ir katrā pašvaldībā savu policiju, lai pašiem droši un arī paziņas, radi vai vienkārši draugi pašvaldības apgādībā. Tikai tiem dzīves pabērniem, vismaz no Bauskas novada paredzēts viens ceļš- uz atskurbtuvi vai patversmi Rīgā, un pēc tam, bez santīma kabatā atkal uz ielas. Redzams, patreiz novadam ar naudu švaki, jo benzīns dārgs un tādu gabalu pa apledojušu šoseju līdz Rīgai turp atpakaļ veikt arī negribas. Lai tad paliek kā bijis- cilvēki kāpņutelpās, pagrabos, šķūnīšos, bet mums ne patversmei, ne arī zupas virtuvei naudas nav, ir vien miljoni deinstitucionalizācijas projektiem. Vien pagaidām cilvēki skaitāmies mēs visi, varbūt….

    27
    5
  3. Kārtējais Bdz murgojums balstoties uz vienas Iecavas klačas teiktā…ir divas puses, ja kas…

    8
    8
  4. No iecavas līdz Rīgas patversmei jau nav tālu (kādi 45km). Lūk, ja jāved no Bauskas, tad gan tālu jābrauc.

    10
    1
  5. Un ja nav paģikā,izsludināt meklēšanā…ha ha ha..Cilvēki attopieties par kādiem badiem sūdzaties. Nē,vēl katrā pagikā pa policim jaieliek, idiotisms, durvju kodu liekat, ne šeit apšaubīgajā lapelē sūdzaties.

    15
    5
  6. jā, atkal dažām babuļām ir ko kladzināt, un tik vērot, kas notiek, tak nemat slotas katu rokā un triecat laukā, un sakartojiet savu sledzeni pie podjezda. nevis te kladzinat lapelē, un gaidat, ka visi citi izdaris ko jusu vietā.

    8
    6
  7. ja kāds ar jums līdzīgu domāšanu ar mietu izdauzītu jums visus zobus un bezsamaņā atstātu guļot, bet pārējie mierīgi ietu garām, domādami jūsu domas- tas jau piedzēries bomzis, tas taču vairs nav cilvēks…. Diez, kāda tad ažiotāža tepat BDZ portālā saceltos no jūsu draugiem un atbalstītājiem, kā arī tiem, kas skaitās daudzajos sociālā dienesta štata vienībās?

    3
    2
  8. a tas degradējies cilvēks ir gājis uz sociālo dienestu pēc trūkumpakas vai citām vajadzībām? Uzpeldējis nez no kurienes un tagad visiem jāskrien glābt!

  9. un tie 16 deinstitucionalizējamie ir gājuši pie attiecīgajiem pašvaldības dienestiem, lai uz viņu vārda piešķirtu, jeb pareizāk sakot “apgūtu” tos miljonus valsts, ES un pašvaldības līdzēkļu?

    1
    1
  10. ir tadas socialas darbinieces kas paku un palīdzību piešķir pēc acīm, citreiz iedod kaut ko citreiz ne. Un ziniet pašas aiznes mājās norīt tās pakas. Prasās pēc audita šitām iesēdējušajām piepēm.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.