14. novembris ir Pasaules diabēta diena, kad visi tie, kam šī organisma īpatnība likusi mainīt dzīvesveidu, mēģina būt kopā.
14. novembris ir Pasaules diabēta diena, kad visi tie, kam šī organisma īpatnība likusi mainīt dzīvesveidu, mēģina būt kopā.
Šai dienai baušķeniece Elga Rituma, kura ir sabiedriskās organizācijas «Es un diabēts» vadītāja, ceps burkānu kēksu jeb kūku. Recepti viņa nolūkojusi vienā no 1999. gada žurnāliem «Veselība, Sveiks un Vesels». Šis kārums ir ļoti veselīgs.
Torti varot pagatavot nepilnas stundas laikā, tā jācep 45 minūtes, cepeškrāsns iepriekš jāuzkarsē.
Nepieciešamie produkti: 300 g burkānu, 50 g miltu, viena tējkarote cepamā pulvera, 90 g maltu mandeļu bez miziņas, 100 g lazdu riekstu, 50 g saberztu sausiņu, 4 olas (dzeltenumi jāatdala no baltumiem), 150 g fruktozes, 10 ml ķiršu sulas, sāls, šķipsniņa kanēļa, tikpat maltu krustnagliņu, diētiskais margarīns veidnes ieziešanai. Mandeles, rieksti vai grauzdētas saulpuķu sēklas tortes dekorēšanai.
Burkānus nomazgā, notīra un smalki sarīvē. Miltiem piejauc cepamo pulveri, maltas mandeles, riekstus, sausiņus.
Olu dzeltenumus sakuļ ar 100 g fruktozes, ķiršu sulai pievieno garšvielas. Masā uzmanīgi iejauc miltus ar riekstiem un burkānus.
Olu baltumus kopā ar atlikušo fruktozi saputo cietus un iecilā mīklā.
Cepamo formu ieziež ar margarīnu un tajā lej mīklu. Cep cepeškrāsnī 45 minūtes, kamēr, iedurot sērkociņu, biskvīts ir sauss un viegls. Izgāž no veidnes, dekorē ar riekstiņiem.