Bērsteliete Līga Bajāre ir radoša personība – skolo bērnus Pilsrundāles vidusskolā, vadījusi radošo pulciņu un teātri, fantāziju un mākslinieciskās iemaņas pielieto arī maltītes gatavošanā.
Gardumu pušķis
«Pašlaik daba dod visu. Kāda dārzā ir bagātība! Tikai jāiegulda darbs un laiks, un nepieciešama vīrieša roka. Pēc tam tikai domā, kā visu sastūķēt burkās, lai nekas neiet zudībā,» uzskata Līga.
Bērsteliete «Bauskas Dzīvi» sagaida ar bagātīgi klātu galdu. Nogaršot varēja pildītus apaļos un garenos kabačus, eļļā vārītus kabaču ziedus, apviļātus alus mīklā. Līdzīgu uzkodu var pagatavot no kliņģerīšu ziediem un kabaču jaunajām lapām. Tradicionāli recepte asociējas ar sīpolu gredzeniem.
Ēdienu papildina dārzeņu lečo, ko gatavo no lielos gabalos sagrieztiem dārzeņiem. To var pasniegt kā silto vai auksto uzkodu. Ja lečo pielej etiķi un uzkarsē, tad var pildīt burkās un glabāt ziemai, iesaka Līga. Pēc tam lečo ir laba sagatave zupai – pievieno desu, un sanāk garda soļanka, bet varot izvārīt rīsus un ēst tāpat, saimniecei ideju netrūkst.
Līga ēdienam par piedevu izmanto apceptus miniatūra izmēra burkānus, kukurūzu, pākstis ar zirņiem, tomātus un ķiplokus. Kulināre atklāj, ka neko no dārza neizmet. Kad retina burkānus un bietes, dažus centimetrus garos dārzeņus ar visiem lakstiem liek zupās vai arī sasaldē un pagatavo vēlāk. Reiz, braucot ciemos, uztaisījusi oriģinālu pušķi, kurā rotājās diļļu laksti, mazie burkāni, bietes, sīpoli, ķiploki, magones un citi gardumi.
Svētki ikdienā
Ēdienreizes pamatam Līga izmantoja ķirbju dzimtas viengadīgo augu – kabaci. Interneta tīmekļos var atrast, ka kabacis darbojas kā liekā ūdens, holesterīna un vārāmā sāls izvadītājs no organisma, tam nav daudz kaloriju. Mazie kabacīši ir īpaši ar to, ka tajos ir daudz vitamīnu. Dārzenis satur vērtīgas vielas – varu, dzelzi, fosforu, kalciju un magniju, olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus, C, B2, PP vitamīnus. Skolotāja piebilst, ka kabaci var cept arī pankūkās vai marinēt ziemai.
Viesošanās reizē galdu rotāja krāšņas dārzā lasītas gladiolas, dālijas, saulespuķes, bet ēdienu – kliņģerīšu un atraitnīšu ziedi, ko var lietot uzturā, jāņogu un upeņu ķekari, zirņu dīgsti un citi zaļumi. Dekorēšanai Līga parasti izmanto visas ogas un zaļumus, kas atrodami dārzā. Līga atgādina, ka dārzeņus svarīgi kārtīgi nomazgāt, puravi jāpārgriež uz pusēm, jo bieži smiltis ir paslēpušās starp lapām, savukārt ziedi un ogas pirms tam jāmērcē ūdenī, lai pazustu netīrumi un kukaiņi. Par neatņemamu piedevu Līga uzskata citronu, ar kura sulu pārlej ēdienu. Tas piedod svaigumu, patīkamu aromātu, un ēdiens nav pliekans, uzskata kulināre.
Bērstelietei ēdiens top kā māk-slas darbs. «Būdama radošs cilvēks, klasiskām lietām pievienoju dažādus knifiņus vai garšvielas. Svarīgi ir visu estētiski noformēt,» stāsta Līga. Viņai mājās aug divas meitas – Eva un Zane, kuras mācās, kā no vienkāršiem dārza labumiem pagatavot interesantus ēdienus. Meitenes bieži iesaistās dekorēšanas darbos – loka salvetes, taisa galda kartes, izliek sveces. «Gatavojam sev, paši radām svētkus ikdienišķās situācijās,» spriež Līga, piebilstot, ka restorānos bieži nesanāk ēst, tāpēc, lai neiestātos rutīna virtuvē, notiek eksperimenti.
Dzīves aicinājums
Līgai rutīna netīk arī ikdienas gaitās. Pašlaik notiek gatavošanās jaunajam mācību gadam. Tiek iekārtota klase, vēl jāsagatavo kas interesants audzināmajai Pilsrundāles vidusskolas 3.b klasei, atzīst skolotāja. «Es darbā neskaitu minūtes. Man patīk, ja gūstu prieku no padarītā, apmierināti ir arī bērni un vecāki,» piebilst Līga. Viņa iesaistījusies «e-twinning» programmā, kas dažādos uzdevumos apvieno izglītības iestādes Eiropā, ar klasi rod iespējas startēt dažādos konkursos, lai «katrs bērns var aiznest mājās atzinības rakstu vai diplomu». Ir arī eksperimenti un projekti, piemēram, kartupeļu audzēšana klasē.
Kad Viesturu pagasta Bērstelē skola nebija pārtapusi par bērnudārzu, Līga strādāja par sākumskolas skolotāju, bērniem vadīja teātri un radošo pulciņu, kur lietotiem produktiem tika piešķirta otrā elpa. Bērsteliete atklāj – karjeras testos noteikts, ka viņai piemērota ir aktiermāksla vai pedagoģija. Saskarsme bijusi ar abiem, bet līdz tam apgūtas arī citas noderīgas prasmes. Mālpils tehnikumā viņa mācījās par audēju, lauku mājas saimnieci, pavāra palīgu, gads aizvadīts Kultūras koledžā, un tad skolotājas arods apgūts Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā.
Profesijas izvēli Līga nav nožēlojusi, tas ir viņas aicinājums, arī mīlestība pret pavārmākslu bijusi vienmēr. Taču par maizes darbu to neizvēlētos, jo fiziski tas ir pārāk grūts.
Līgas iecienītās receptes ar kabačiem
Rudens lečo
Divus sīpolus sagriež salmiņos un apcep eļļā gaiši brūnus. Pievieno četrus ripiņās sagrieztus burkānus. Kad burkāni apcepušies, pieliek salmiņos sagrieztas divas paprikas, četras ķiploku daiviņas un ceturto daļu no purava. Pēc piecām minūtēm pievieno šķēlēs sagrieztus divus nelielus kabačus un apcep. Pieber izvārītas sviesta pupiņas ar visām pākstīm. Sasmalcina un ber zaļumus – dilles, pētersīļus un lupstājus. Beigās pievieno burciņu «Spilvas» tomātu mērces, sāli un nedaudz piparu.
Pildīti kabači
Pildījumam izvāra vienu paciņu tvaicēto rīsu un noliek malā. Sasmalcina divus sīpolus un apcep eļļā brūnus, pieliek sarīvētus četrus burkānus. Apcep. Pievieno sasmalcinātu ceturtdaļu purava un divas ķiploku daiviņas. Sagriež strēmelītēs 300 gramus žāvētas vistas gaļu. Visu pieliek masai uz pannas. Ber sasmalcinātus zaļumus un tvaicētos rīsus, sāli un piparus. Kārtīgi visu samaisa. Masai jābūt pikantai. Pēc tam pildījumu atdzesē un pievieno trīs sakultas olas.
Divus mazus garenos un trīs mazus apaļos kabačus nomazgā, pārgriež uz pusēm un izņem viduci. Izveido laiviņas. Kabačus apsmērē ar eļļu un nedaudz uzber sāli. Liek uz cepešpannas, kas noklāta ar cepampapīru. Kabačus pilda ar sagatavoto masu. Cep 30 minūtes 180 grādos. Piecas minūtes pirms izņemšanas pārkaisa ar sarīvētu sieru. Pasniedz karstus. Dekorē ar zaļumiem, ziediem un ogām.
Pildīti kabaču ziedi
Pildījumu gatavo no tvaicētiem rīsiem un žāvētas vistas kā iepriekšējā receptē. Dārzā noplūc kabačus, kas nav izauguši garāki par pieciem centimetriem un kuriem saglabājies zieds. Ziedu paver vaļā, tajā ar karoti ieliek iepriekš sagatavoto pildījumu, pēc tam to aizver.
Kabačus apviļā alus mīklā, ko pagatavo no divām olām, glāzes miltu, pusglāzes alus un sāls. Dārzeņus cep eļļā. Līdzīgu uzkodu var pagatavot no kliņģerīšu ziediem un jaunajām kabaču lapām.
Kabaču pankūkas
Kabaci nomizo, sarīvē ar rupju rīvi, nedaudz nospiež sulu. Kabaču masai pielej trešdaļu piena pakas, pieliek sasmalcinātas trīs ķiploku daiviņas, sāli, iemaisa pusglāzi miltu. Izveido pabiezu mīklu. Cep pankūkas no abām pusēm, pasniedz ar skābo krējumu.
Marinēti kabači
Konservēšanai vislabāk der jauni un nepārauguši kabači, kuriem nav jāizgriež sēklotne. Ja kabači ir lieli, tie jāmizo, jāizgriež mīkstais vidus.
Nomizotus kabačus sagriež ripiņās vai gabaliņos un liek burkās. Uzvāra marinādi. Tai nepieciešams litrs ūdens, divas ēdamkarotes etiķa (9 %), divas ēdamkarotes cukura, pusotra līdz divas ēdamkarotes sāls un pustējkarote smaržīgo piparu, lauru lapa. Marinādi verdošu pārlej pār kabačiem. Burkām uzliek vāciņus, pasterizē litra burku piecas līdz astoņas minūtes 80 grādos. Aizvāko un uz brīdi noliek uz vāciņa.
Ja gribas daudzveidīgāku garšu, burkās var likt zaļumus, piemēram, dilles, lupstājus, pētersīļus.

