Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Viss, kas jums jāzina par ātrvārāmiem katliem

​​

Visiem, kam patīk gatavot gardus ēdienus mājās, ir viena problēma – dažkārt vienkārši nepietiek laika, īpaši, ja tas ir kaut kas izsmalcināts un eksotisks. Nedrīkst aizmirst arī tos cilvēkus, kuriem, nogurušiem atgriežoties mājās no darba, ātri, bet garšīgi jānoēdina izsalkušie mājinieki, un to ir grūti izdarīt, upurējot gardumu par labu ātrumam, un otrādi. Ja tas sāk kļūt par galvassāpēm, ir viena parocīga ierīce, kas var noderēt – ātrvārāmais katls.

 

Kā tas darbojas?

Tā darbojas pēc ļoti vienkārša principa: tvaika spiediens. Šim katlam ir vārsts, kas regulē tvaika spiedienu katlā. Kad tas uzkarst, šķidrums iekšpusē pārvēršas tvaikā, kas palielina spiedienu. Augstajam tvaika spiedienam ir divi efekti:

  • Palieliniet ūdens viršanas temperatūru. Piemēram, gatavojot sautējumus vai sautējot dārzeņus, ēdiens sāk gatavoties, kad ūdens vārīšanās temperatūra ir 100 oC. Spiediena ietekmē šī temperatūra var paaugstināties līdz 121 oC, tādējādi ēdiens gatavojas ātrāk.
  • Produkti absorbē ūdeni. Augstais spiediens atvieglo šķidruma un mitruma iekļūšanu ēdienā, kas palīdz ātrāk pagatavot ēdienu un ātri padarīt mīkstu noteiktas sastāvdaļas, piemēram, cietu gaļu.

Jāatzīmē, ka karstums veicina karamelizāciju, tāpēc daži produkti kļūst brūni pat verdošā šķidrumā. Šādā veidā jūs varat ne tikai atklāt jaunas garšas, bet arī pagatavot karamelizētus augļus un dārzeņus. Katlu var izmantot arī ēdiena gatavošanai:

  • pupiņas,
  • gaļa,
  • lēcas,
  • artišoki,
  • zupas,
  • rīsus,
  • kartupeļu biezeni,
  • makaronus,
  • mērces un daudz ko citu.

Vairākas priekšrocības

Ātrvārāmajam katlam ir vairākas priekšrocības, kas padara tās par lielisku investīciju, īpaši tiem, kuri ir apņēmušies ievērot veselīgu dzīvesveidu. Tātad, kādas priekšrocības tas jums sniedz:

  • Ēdiens tiek pagatavots daudz ātrāk. Salīdzinot ar parasto vārīšanu vai sautēšanu, ātrvārāmajā katlā ēdiens tiek pagatavots 3-5 reizes ātrāk nekā parastajā katlā. Īpaši ērti ir tas, ka varat pievienot arī saldētas sastāvdaļas tieši no saldētavas – tās nav nepieciešams atkausēt.
  • Enerģijas taupīšana. Gatavošana zem spiediena ir daudz efektīvāka nekā citas gatavošanas metodes, jo izmanto tvaiku, kas parasti izkliedējas gaisā. Tas ne tikai saīsina gatavošanas laiku, bet arī ievērojami samazina elektroenerģijas un gāzes patēriņu.
  • Ēdieni šeit ir veselīgāki. Zinātniskie pētījumi ir pierādījuši, ka šajā ierīcē pagatavots ēdiens saglabā savu sākotnējo uzturvērtību, jo ūdens, kas atrodas sastāvdaļās, neļauj iztvaikot visām labvēlīgajām uzturvielām. Turklāt ēdiens saglabā savu dabisko krāsu un garšu.
  • Viegli lietojams. Vienkārši pievienojiet vajadzīgās sastāvdaļas, aprēķiniet, cik ilgs gatavošanas laiks būs nepieciešams, un turpiniet pārējo dienas darbu, kamēr ēdiens gatavojas. Lietošanas laikā spiedtraukam nav nepieciešama papildu apkope.

Kopumā varat baudīt ne tikai veselīgākus, bet arī garšīgākus ēdienus, ilgi negaidot. Ar šo ierīci jums nebūs ilgi jāstrādā virtuvē.

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties ātrvārāmo katlu?

Interneta veikalā var atrast dažāda veida ātrvārāmos katlus. Parasti ir pieejami gan elektriskie, gan vienkāršie, kurus var novietot uz plīts. Lai kādu no tām izvēlētos, ir dažas svarīgas lietas, kas jāņem vērā, lai nodrošinātu, ka tas nepievils:

  • Materiāls. Ātrvārāmie katli parasti ir izgatavoti no nerūsējošā tērauda. Šādi katli vienmērīgāk sadala siltumu. Tā kā nerūsējošais tērauds neoksidējas, trauki saglabā savu pievilcīgo izskatu pat pēc ilgstošas lietošanas.
  • Aizvēršanas mehānisms. Atkarībā no ātrvārāmā katla var aizvērt un noslēgt. To blīvējuma gredzeni ir iedalīti gumiju un silikona gredzenos. Pēdējos parasti iesaka izmantot, jo tie ir izturīgāki un neuzsūc smakas.
  • Tvaiku izplūdes vārsta tips. Šī detaļa ir paredzēta, lai atbrīvotu spiedienu katlā gatavošanas beigās, pirms tiek atvērts vāks. Ja vārsta konstrukcija tvaiku izlaiž caur augšējo daļu, pastāv liels nejaušas applaucēšanās risks, tāpēc ir ieteicams izvēlēties tādu, kas tvaiku izlaiž caur sāniem. Varat arī izvēlēties ātrvārāmo katlu ar īpašu drošības funkciju, kas neļauj atvērt vāku, kamēr spiediens katlā nav pietiekami samazinājies.

Ja nolemjat iegādāties šo ērto ierīci, ātrvārāmo katlu un tā vāku novietojiet atsevišķi un vienkārši uz plīts. Pat labi izskalojot, ja katls tiek turēts aizvērts, tā iekšpusē var uzkrāties nevēlamas smakas, kas var ietekmēt citu gatavoto ēdienu garšu. Pareizi uzturēta ātrvārāmais katls kalpos ļoti ilgi un ļaus jums ikreiz baudīt garšīgu un veselīgu ēdienu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (1)

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.