Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Bauskas novadā kūtri uz parakstīšanos; ļaudis nemaz nezina, par ko jāparakstās

Parakstu vākšanā tautas nobalsošanas ierosināšanai par grozījumu Likumā par ostām atcelšanu no 10. līdz 29.martam ir piedalījušies 3864 vēlētāji, kas ir 2,5% no tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešamā vēlētāju skaita. Bauskas novadā līdz 30. martam parakstījušās 67 personas, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija. Parakstu vākšana turpināsies līdz 8. aprīlim.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sarežģīta un specifiska tēma

Trešdienas rītā parakstu vākšanas vietā Iecavā «Bauskas Dzīve» ir vienīgie interesenti. Bibliotekāre Līga Gūtmane pastāsta, ka iedzīvotāju atsaucība uz parakstīšanos ir ļoti maza. «Cilvēki ir diezgan pasīvi,» atzīst L. Gūtmane, «mans viedoklis ir tāds, ka ir ļoti maz informācijas un ļaudis nemaz nezina, par ko jāparakstās.» Viņa stāsta, ka pašlaik ir citas aktuālākas tēmas, piemēram, karš Ukrainā, un iedzīvotājiem par likuma grozījumiem teju nekādas informācijas nav, tāpēc interesentiem mēģina neitrāli paskaidrot, par ko tad īsti parakstīšanās norisinās.

«Cilvēki ir diezgan pasīvi,» atzīst Iecavas bibliotekāre Līga Gūtmane. Foto: Ivars Bogdanovs

«Cilvēki teic, ka viss ir ļoti sarežģīti aprakstīts un paskaidrots,» saka L. Gūtmane, «man šķiet, ka tās nianses ir ļoti specifiskas, kas cilvēkiem ir jāzina, lai vispār saprastu kaut ko.» Iedzīvotāju neziņa un neizpratne par lietas būtību ir iemesls trūcīgajam parakstu skaitam. «Tāds ir viedoklis – ja neesmu pārliecināts, par ko es parakstos, tad labāk neparakstos,» tā L. Gūtmane.Iecavā līdz 30. martam parakstījušies tikai 18 cilvēki.

Ieteikums – organizēt bibliotēkās

Cilvēki ienāk ēkā saņemt sev nepieciešamos pakalpojumus, taču parakstu vākšanas kabinetam tikai uzmet aci un paiet garām. «Te jau arī radās jautājums par līdzekļu izmantošanu, varēja apvienot parakstu vākšanu ar bibliotēkas darbu, sniedzot kaut kādu piemaksu cilvēkam, kurš to papildus dara,» uzskata L. Gūtmane, «bibliotēkās apgrozās daudz cilvēku, tas būtu izdevīgāk valstij. Iecavā vien ir piecas bibliotēkas, tur arī varēja piesaistīt bibliotekārus, kuri ikdienā tur tāpat uzturas.»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņa uzskata, ka visu procesu vajadzēja pārdomāt pirms parakstu vākšanas sākšanas, lai sasniegtu lielāku parakstu skaitu, jo pašlaik izskatās, ka viss organizēts steigā. «Cilvēki no ciemiem speciāli nebrauks uz Iecavu parakstīties,» domās dalās L. Gūtmane, «labāk būtu bijis katrā novada bibliotēkā organizēt parakstu vākšanu, piesaistot kādu no vēlēšanu komisijas.» Parakstu vācēja pastāsta, ka ir pensionāri, kuri ierodas parakstīties, jo izjūt pienākumu pret valsti, taču izpratnes par to tāpat nav.

Vairāk uztrauc Rīgas vai Ventspils pašvaldību

ILVA PAIČA smaidot paziņo, ka Pilsrundāle izceļas, jo te nav parakstījies neviens vēlētājs. FOTO – IVARS BOGDANOVS

Arī Pilsrundāles parakstu vākšanas vietā «Bauskas Dzīve» ir vienīgā apmeklētāja un pēc brīža uzzinām, ka esam arī vienīgie, kuri ieradušies jautājumā par parakstu vākšanu, jo parakstījies līdz trešdienai šeit nav neviens. «Ņemot vērā saspīlēto situāciju, kas tagad ir, cilvēki pat negrib iedziļināties,» stāsta parakstu vācēja Inese Skujiņa, «nav intereses – kur Liepāja, kur Ventspils? Neviens nesaprot, par ko parakstīties.»Parakstu vācēja Ilva Paiča uzskata, ka grozījumi vairāk uztrauc Rīgas vai Ventspils pašvaldības, jo tur pašvaldībām būs mazāka teikšana un paliks mazāk naudas, ja ostas pārņems valsts. «Tā tur arī rakstīts – «..ievērojot nosacījumu, ka valstij pieder ne mazāk kā 60 procenti un Ventspils pašvaldībai – ne vairāk kā 40 procenti kapitāla daļu (akciju)»,» paskaidro I. Paiča, «parakstīties var jebkurš neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas, tāpēc varbūt kādu sagaidīsim.» Tātad tas viens no svarīgiem cīkstiņiem ir par valsts un pašvaldības turpmāku ietekmi uz ostām.

Citas lietas ir aktuālākas

«Mazo atsaucību varu komentēt kā pilsonis un vēlētājs, nevis vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs, jo no savas puses visu esam izdarījuši – visi punkti atbilstoši strādā, un nepieciešamā informācija ir,» iesāk Bauskas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Gailis, «cilvēkiem gluži vienkārši pašlaik ir citas aktualitātes, tas ir mans uzskats, jo – viss kļūst dārgāks, kur pazūd sāls, kas notiek Ukrainā un tā tālāk.» J. Gailis atzīst, ka cilvēkiem ir stipri jāiedziļinās, lai izprastu grozījumus likumā. «Pašlaik visvairāk parakstu ir tieši Bauskā, uz trešdienu – 25 paraksti,» atklāj J. Gailis, «prognoze viennozīmīgi ir tāda, ka paraksti netiks savākti. Ja dala uz visām vietām, tad Bauskai ir nepieciešams savākt 3200 parakstus jeb 10% no vēlētāju kopskaita, kas Bauskā ir 32 tūkstoši vēlētāju.» J. Gailis informē «Bauskas Dzīvi» par parakstījušos skaitu līdz trešdienai Bauskas novada parakstu vākšanas vietās – Rundālē – 0, Bauskā – 25, Iecavā –18, Vecumniekos – 7 un Skaistkalnē – 17.Līdz 30. martam Bauskas novadā parakstījušās 67 personas, bet kopumā Latvijā savākti 3864 paraksti, kuru skaitā ir arī septiņi paraksti no Zviedrijā (1), Īrijā (1), Spānijā (1) un Lielbritānijā (4) dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (2)

  1. Jums līdz cilvēkiem spēka nepietiek atbraukt un šo svarīgo informāciju izklāstīt vienkāršā un saprotamā valodā!? Glupi smaidīt un sēdēt aiz galda parakstu vākšanas centros tas laikam ir maksimums! Un tad gausties, ka nenāk parakstīties. Esat aizmirsuši par komunikāciju ar cilvēkiem! Un nevajag tagad komentēt, ka nevienam ar karoti mutē nelies, katram pašam jāsaprot, utt.
    Skotos, ka tagad daudzām iestādēm ir modes lieta piespraust lapeli pie “staba” un lieta darīta, informācija iedota…

    10
    2
  2. Ziņās taču paziņoja par šīs klaunādes fiasko.Iztērēja 800 000 tūkstošus kaķim zem astes.

    7
    1
Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.