Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Vai Bauskas novadā ir plāns, kā rīkoties “X stundā”? Skaidro pašvaldības mērs

Notikumi Ukrainā rada bažas un arī daudz jautājumu. «Bauskas Dzīve» skaidro, kāda ir mūsu novada vadības rīcība krīzes situācijā, kā iedzīvotājiem parūpēties par savu drošību.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Cilvēki jautā, vai pilsētā un novadā ir izstrādāts plāns, kā rīkoties krīzes situācijās. Kā strādā pašvaldības civilās aizsardzības komisija? Vai iedzīvotājiem ir pieejamas pazemes patvertnes? Kā īsti rīkoties tad, ja atskan trauksmes sirēnas un kā notiek evakuācija?

Komisijas katru piektdienu saslēdzas kopā

Vērsāmies pie Bauskas novada domes priekšsēdētāja, kas ir arī civilās aizsardzības komisijas priekšsēdētājs, Aivara Okmaņa.

«Pašvaldībā ir izveidota Bauskas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisija, atsevišķas sēdes nesasaucam, jo katru piektdienu visas valsts civilās aizsardzības komisijas vai vismaz pārstāvji no katras komisijas «saslēdzamies» kopā. Šajās apspriedēs notiek informācijas apmaiņa, tiekam iepazīstināti ar jaunām darbības shēmām, reglamentiem, tādu pasākumu, kas mūsu komisijai uz vietas būtu jālemj, nemaz nav,» skaidro A. Okmanis. Viņš informē, ka otrdien, 8. martā, Bauskas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijai bija mācības – par evakuācijas plāna realizēšanu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Civilās aizsardzības komisijā bez tās priekšsēdētāja strādā vēl deviņas amatpersonas: Zemessardzes 53. kājnieku bataljona komandieris, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Bauskas iecirkņa priekšnieks, Bauskas novada pašvaldības policijas priekšnieks, Reģionālās pašvaldības policijas Iecavas nodaļas priekšnieks, Bauskas novada pašvaldības kapitālsabiedrības SIA «Bauskas slimnīca» valdes loceklis, Valsts vides dienesta Zemgales reģionālās vides pārvaldes speciālists, Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks, Bauskas novada pašvaldības izpilddirektors, komisijas sekretārs ir Bauskas novada pašvaldības iestādes «Bauskas novada administrācija» darba aizsardzības galvenais speciālists.

Ar valsts civilās aizsardzības plānu var iepazīties ŠEIT.

Civilās aizsardzības plāns

«Vēl šogad janvārī dome apstiprināja Bauskas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības plānu, tur aprakstītas darbības, kas paredzētas militāro draudu gadījumā. Mums jāorganizē evakuācija, ja tā būs jāveic, virzieni, kurp evakuēties, nosaka Aizsardzības ministrija,» skaidro domes priekšsēdētājs.

Plāns Bauskas novadam izveidots dažādām krīzes situācijām – plūdiem, ugunsgrēkiem, epidēmijām, radiācijas noplūdes avārijām, terora aktiem, arī darbībai kara, militāra iebrukuma vai to draudu gadījumam. Civilās aizsardzības plāns (CAP), kuru izveidojusi pašvaldība, ir izstrādāts kā rīcības plāns dažādām institūcijām, kurām jāiesaistās ārkārtējo situāciju novēršanā, – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Valsts policija, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, a/s «Sadales tīkli», a/s «Gaso» un daudzi citi dienesti un ministrijas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

CAP ir publicēts Bauskas novada pašvaldības interneta vietnē bauska.lv, tas gan ir uz 114 lappusēm, tādēļ par iedzīvotājiem svarīgāko šeit īsā kopsavilkumā.

Apziņošana un evakuācija

Pirms cilvēku evakuācijas no apdraudētajām vai skartajām teritorijām tiks nodrošināta cilvēku apziņošana. Novada iedzīvotāju, operatīvo dienestu, iestāžu un pašvaldības apziņošana par katastrofas vai uzbrukuma draudiem paredzama, izmantojot visus pieejamos sakaru līdzekļus: mobilo telefonu sakaru tīklus, fiksēto telefonu tīklus, rācijas, radiosakarus, masu medijus (TV, laikraksti, sociālie tīkli) un citus, kas tajā brīdī būs pieejami. Ja ir tik traki, ka nedarbojas sakari un mediji, tad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests rīko apziņošanu, kaut arī ar skaļruņiem, teic A. Okmanis.

Papildus iedzīvotāju apziņošanai tiks izmantotas sirēnas. Tāda ir Bauskā – uz Bauskas 2. vidusskolas jumta Dārza ielā 9, te gan jābilst, ka Bauskā izvietojuma un reljefa dēļ sirēnu iespējams dzirdēt tikai daļā no pilsētas (varbūt varētu otru izvietot, piemēram, uz pašvaldības administrācijas ēkas jumta?). Iecavā sirēna atrodas uz pamatskolas jumta Skolas ielā 19.
Evakuācija no skartajām teritorijām atkarībā no katastrofas veida var notikt, izmantojot gan pašvaldības nodrošinātu autotransportu, gan iedzīvotāju privāto transportu. Arī nemotorizēto – velosipēdus, laivas u. c. Pēc apziņošanas, ja ir norādījums, cilvēkiem jādodas uz noteiktajām pulcēšanās vietām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

CAP ir paredzētas arī iedzīvotāju pagaidu izmitināšanas vietas dažādiem neparedzētiem gadījumiem – tās ir visas novada skolas.

Pazemes patvertņu nav

«Bauskas novada teritorijā speciāli izveidotu pazemes patvertņu, bunkuru nav, es domāju, tādu nav arī nekur citur Latvijā. Ja tiešām tāda nepieciešamība būtu, jāizmanto pagrabi, kas ir gandrīz katrā ēkā,» skaidro A. Okmanis.

Kā noskaidroja «Bauskas Dzīve», Ministru kabinets (MK) 2008. gada 28. oktobrī pieņēma lēmumu par atteikšanos no civilās aizsardzības aizsargbūvju (patvertņu) uzturēšanas. Savukārt ar MK 2009. gada 30. aprīļa rīkojumu tika atceltas civilās aizsardzības aizsargbūvju fonda izmantošanas prasības. Līdz ar to īpašnieki varēja lemt par viņu īpašumā esošās būves turpmāko izmantošanu pēc saviem ieskatiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Valsts ugunsdzēsības dienests arī skaidro – kā uzskatāmi redzams Ukrainas iedzīvotāju gadījumā, uzlidojuma laikā patvērumam var izmantot arī dzīvojamo māju un citu ēku pagrabus. Latvijā un lielākajās pilsētās gan ēkās, gan daudzdzīvokļu namos pagrabi ir.

Informatīvie bukleti

Kāds «Bauskas Dzīves» lasītājs, ievērojot norādes bukletā «72 stundas» par rīcību krīzes situācijās, esot iekārtojis un sapakojis ārkārtas gadījumu somu, nolicis to skapī un uzreiz juties mierīgāk un drošāk. Cilvēki laikraksta redakcijā interesējas par šiem Aizsardzības ministrijas izdotiem bukletiem, jo tajos kodolīgi un skaidri pateikts, kā draudiem sagatavoties, tie esot iedalīti arī pašvaldībām. Kāda baušķeniece mēģinājusi no pašvaldības tādu iegūt, nav izdevies, prasījusi klientu apkalpošanas centrā izdrukāt, tas darīts pēc garas runāšanas un nelabprāt.

Otrdien, 8. martā, Zemessardzes 53.kājnieku bataljona pārstāves apmeklēja Bauskas Centrālo bibliotēku, kur nogādāja bukletus un informatīvos materiālus par to “Kā rīkoties krīzes gadījumā”. Foto: no albuma.

«Jā, mums pašvaldībai tagad tika iedalīti deviņi bukleti. Jāzina, ka tie izdoti 2020. gadā, kopš tā laika to daudz nav saglabājies. Bet bukleta elektroniskā versija ir pieejama pašvaldības interneta vietnē bauska.lv. Bija saruna ar Valsts un pašvaldības vienotā klientu apkalpošanas centra vadītāju, dots norādījums šos bukletus iedzīvotājiem izdrukāt, ja kāds vēršas ar šādu lūgumu,» apliecina domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis. Tāpat buklets pieejams bibliotēkās, lasāms interneta vietnē www.sargs.lv.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Bukletu lasi ŠEIT.

Viena no pulcēšanās vietām Bauskā ir lielveikala “Rimi” laukums. Foto: Ivars Bogdanovs

Evakuējamo pulcēšanās vietas novadā
Bauskas pilsētas teritorijā evakuējamo pulcēšanas vietas:
– laukums pie «Rimi» veikala Pionieru ielā 2 Bauskā;
– Bauskas pilsētas Rātslaukums;
– Bauskas pilsētas stadions Pilskalna ielā 26;
– Bauskas 2. vidusskolas stadions Dārza ielā 9.
Iecavas pilsētā:
– Iecavas autoostas laukums E. Virzas ielā 24;
– vidusskolas stadions Skolas ielā 19 Iecavā;
Vecumnieku ciema teritorijā:
– laukums pie Vecumnieku apvienības pārvaldes ēkas Rīgas ielā 29;
– Vecumnieku tautas nams Rīgas ielā 5.

Vecumnieku apvienības pagastos:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

-pie attiecīgo pagastu nodaļu administratīvajām ēkām vai atkarībā no apdraudējuma vietas un rakstura.
Pilsrundāles ciema teritorijā:
– laukums pie Rundāles apvienības pārvaldes ēkas Pilsrundālē 1.

Rundāles apvienības pagastos:
• pie attiecīgo pagastu nodaļu administratīvajām ēkām vai atkarībā no apdraudējuma vietas un rakstura.

Nepieciešamības gadījumā var tikt izveidoti papildu evakuācijas punkti, par ko nekavējoties jāinformē iedzīvotāji.

Avots: Bauskas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības plāns.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (10)

  1. pašlaik galvenais esot iepazīties ar jaunajām darbības shēmām. Vai tad tās jau sen nav skaidras vismaz lielai daļai novada iedzīvotāju, ja nu pašiem shēmotājiem vēl kas neskaidrs, kur vēl ko iespējams ieshēmot?

    5
    3
  2. Pa lielam te parādīts, ka pašvaldībai pat nav nekāda komunikācijas plāna, ja pat savā vietnē nevar paskaidrot, ko darīt un kā rīkoties vietējā situācijā. Var nogrūst uz abstrakto valsts bukletu un sakārtot mugursomu ar vajadzīgo,bet kur tad mazajā pagastā mukt īsti nav skaidrs. Vai ir kādi elektrības ģeneratori uz dīzeli, ja pazūd elektrība? Kā ir ar ūdensapgādi, vai ir no kurienes pievest dzeramo ūdeni? Jā, un precīzs jautājums uz kurieni tad evakuēs – Uz Ukrainu 🙂

    23
    2
  3. Un te jau rakstā ir attēls ar maģistrālo gāzes vadu. Tas šķērso Bauskas novada teritoriju un ir straqtēģisks, kā tad to šeit apsargās? Tāpat kā naftas vadu Polocka Ventspils?

    6
    2
  4. Mani šokēja Okmaņa teiktais,ka nav jautājumu ,kas pašvaldībai uz vietas jārisina. Kauns!!Viņam vajadzētu atkāpties

    18
    2
  5. Nu Okmanis droši vien gaidīs, kad valsts atsūtīs, neko no savas puses te neviens nedarīs. Tāda švaka mums tā aizsardzība, ar baltiem diegiem šūta. Cita starpā to somu es sakrāmēju, diezgan pasmaga, tālu jau ar tādu, ja kājām neaizdosies. Jācer, ka tomēr nevajadzēs neko doties. Vispār gribēju jau uzelpot Covid beidzās, bet te iesākās karš, jāmin kas būs nākamais – dabas kataklizma un zeme pazudīs no visuma kartes?

    7
    2
  6. Švaks plāns. Vāja komisija diemžēl, it kā padzīvojuši cilvēki, pat savulaik izgājuši civilo aizsardzības mācību. Bet še tev Anniņ, apsedzies. Plāns kā 5 klases skolniekam, nobastot stundas un kā palikt nepieķertam

    7
    1
  7. Švaks plāns švakas vietas kur pulcēties kā lai tiek kas dzīvo ne izbraucams ceļos vecie ļaudis, par tiem noteikt neesat domājuši. Žēl

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.