Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Ābolsulas sezona sākusies

Novadā pašlaik vismaz divās vietās neapēdamo un ievārījumos nesavārāmo ābolu ražu var pārvērst sulā: uzņēmumā «Sangas» Mūsas ciemā, Centra ielā 19, un «Ābolu māja» Codes pagasta Elektriķos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Cenas pakalpojumam iepriekšējo gadu līmenī: trīs litri sulas parastajā caurspīdīgajā iepakojumā (nav tik ērti lietojams bez īpaša statīva) – 2,2 eiro, tāda paša tilpuma stāvpakā – 2,9 līdz trīs eiro. Savukārt piecu litru iepakojumi attiecīgi izmaksās 2,8 un 3,5 eiro.

Ābolus sulai vajadzēs salasīt vismaz pāris lielos maisus (aptuveni 60 kg). Tāpat sulu spiedēji aicina nevest bojātus un ļoti netīrus augļus – tā teikt, salasījām visu, kas bija sakritis zem ābelēm. Šādus ābolus labāk atstāt kompostkaudzei, bet sulai izvēlēties augļus bez puvumiem, zāles un dubļiem. Pašiem jau vien sula pēc tam būs jādzer.

«Sangās» pēc klienta vēlmēm saspiedīs arī jaukto sulu, kam var noderēt ļoti dažādi augļi un ogas. Tās var būt vīnogas, pīlādži, aronijas (var lasīt ar visiem ķekariem), cidonijas, bumbieri. Tāpat, lai sula sanāktu maigāka, var atvest arī sagrieztus ķirbjus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Uzņēmuma «Ābolis» saimnieks Kārlis Ulmanis šogad sulu spiedīs tikai no saviem āboliem, taču viņam ir ieteikums jaukto sulu tīkotājiem. Vai tas būtu bumbieris, ķirbis, biete vai kas cits tikpat salds, to nevajadzētu pievienot vairāk kā 20%. Virknei dārzeņu un augļu ir pārāk maz skābuma, kas ievērojami saīsina sulas uzglabāšanas laiku. Kārlis min arī piemēru – burkānu sula pat pasterizēta glabājas vien dažas dienas. Arī izvēloties ābolu šķirnes, nevajadzētu uzlasīt vien tos pašus saldākos. Tāpat sulai nederēs jau pārgatavojušies vasaras āboli, jo no tiem putra vien var sanākt.

Uzņēmumos atklāja, ka piegādāto ābolu daudzums katru dienu esot mainīgs. «Sangās» līdz šim lielākais vienam klientam izspiesto sulu daudzums bijis 300 litri, kas neesot nemaz tik daudz, ja kuplāka ģimene to draudzīgi sadala. Turklāt sula tiek pasterizēta un var glabāties ilgāku laiku.

Abi uzņēmumi augļus sulu spiešanai pieņem katru dienu no aptuveni 10 līdz 19, taču vienmēr drošāk pirms tam piezvanīt.

Foto no “Bauskas Dzīves” arhīva.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.