Ja sēņotājam nav visai labi veicies un tradicionālajai sēņu mērcei izejvielu par maz, salasītais noderēs zupai.
Ja sēņotājam nav visai labi veicies un tradicionālajai sēņu mērcei izejvielu par maz, salasītais noderēs zupai.
Dārzeņu zupa ar sēnēm
Pāris prāvu sauju svaigu gaileņu vai citu iepriekš novārītu meža sēņu padara garšīgāku dārzeņu zupu. Burkānus, kartupeļus, sīpolu vai puravu liek vārīties, kamēr mīksti. Nokāš un tajā pašā virumā liek vārīties ap 400 g sēņu (iepriekš tās var arī apcept kopā ar sīpoliem). Pēc tam liek zupā izvārītos dārzeņus. Ēdamkarotei kviešu miltu pamazām pievieno skābu krējumu, sāli, ūdeni, lai nav kunkuļu, uztumē. Pievieno zaļumus.
Kartupeļu zupa ar sēnēm
200 g žāvētas cūkas gaļas sagriež un katlā apcep kopā ar 300 g sēņu un sīpoliem, pielej pusotru litru ūdens, pievieno četrus lielus, sagrieztus kartupeļus. Vāra, kamēr tie mīksti, gandrīz izjukuši. Tad pieliek sāli, zaļumus, ēd, pievienojot skābo krējumu.
Jaunlopa gaļas mērce ar sēnēm
Gaļu sagriež gabaliņos kā stroganovam, apcep kopā ar sīpoliem, 2 glāzēm svaigu gaileņu. Pievieno sāli, piparus, sautē, kamēr gaļa mīksta un sēnes gatavas. Nedaudz uztumē, pievienojot saldu krējumu. Ēd ar kartupeļu biezeni.