Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Aicina ar ziedojumiem atbalstīt bibliotēkas izveidi Svitenes pilī

«Ir dzimis sapnis izveidot bibliotēku Svitenes pilī, lai atdzīvinātu tās vēsturisko garu un padarītu to pieejamu ikvienam lasīšanas un vēsturiskās kultūrtelpas entuziastam,» tā ar aicinājumu ziedot līdzekļus un grāmatas cilvēkus uzrunā jauniešu organizācija «Mums pieder pasaule» un Svitenes muiža.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Biedrības valdes locekle Vita Reinfelde atklāj bibliotēkas idejas dzimšanu.

Organizācijā pašlaik viesojas Eiropas solidaritātes korpusa brīvprātīgās – Oznura no Turcijas un Adele no Igaunijas. Abas jaunietes iepazīstinātas ar pili. Viņas pamanījušas, ka vairākās telpās ir grāmatas, taču nav piemērotas vietas, kur tās varētu pašķirstīt un palasīt. Radusies ideja muižas kungu mājā ierīkot bibliotēkas telpu. Tā izstāstīta Svitenes muižas kompleksa apsaimniekotājai Sandrai Kerēvicai, kura to pilnībā atbalstījusi, jo tā varētu apdzīvot vēl vienu no pils daudzajām telpām.

Bibliotēku nolemts ierīkot vēsturiskās ēkas 205. kabinetā, kur skolas laikā bija ģeogrāfijas klase. Jau sākti sagatavošanās darbi: demontēti vecie plaukti, telpa tiks uzposta, atbrīvota no liekajām skolas laika mēbelēm, piekārti aizkari. Pilī ir pāris lielu, grāmatu izvietošanai piemērotu skapju. Telpā ir daudz mākslas skolas audzēkņu darbu, no kuriem liela daļa te arī paliks, lai padarītu interjeru krāšņāku.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

«Remontu gan pašlaik neplānojam, jo tas kompleksi būs saistīts ar visas ēkas restaurācijas procesu,» piebilst S. Kerēvica.

LĪDZ ZIEMASSVĒTKIEM bijušo ğeogrāfijas klasi cer pārveidot par omulīgu bibliotēku. FOTO – KRISTĪNE SĒNELE

Taču tas netraucē bijušo klasi ar visu vēsturisko uzslāņojumu padarīt omulīgāku apmeklētājiem, kam nepieciešamas atbilstošas mēbeles. Tieši to iegādei lūgts ziedotāju atbalsts. Iecerēts telpā izvietot astoņus antīkus krēslus, divus galdus, paklāju un lustru, kas atbilstu pils 19. gadsimta bīdermeijera stilam. Kopējā nepieciešamā summa esot vismaz 2500 eiro.

«Gribam šo telpu skaisti iekārtot, lai apmeklētājs var mierīgi apsēsties mājīgā gaisotnē, padzert tēju vai kafiju un pašķirstīt grāmatas,» iecerēto atmosfēru raksturo S. Kerēvica. Telpā ir krāsns, kas aukstajā laikā bibliotēkai varētu piešķirt papildu mājīgumu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

V. Reinfelde atklāja, ka jau drīz pēc aicinājuma publicēšanas sociālajos tīklos atsaukušies pirmie ziedotāji.

Jau pašlaik Svitenes pilī ir gana daudz grāmatu par mākslu un vēsturi, kuras reiz dāvinājis Rundāles pils muzejs. Tomēr bibliotēkas ierīkotāji priecāsies arī par lasāmvielas ziedojumiem. Ja mājās grāmatplauktā jau ilgāku laiku putekļus krāj kāda grāmata par mākslu, vēsturi, kultūru un dabu jebkurā valodā, to var uzdāvināt topošajai bibliotēkai.

V. Reinfelde cer, ka līdz Ziemassvētkiem ieceri kaut vai daļēji izdosies īstenot. Pat ja kāda krēsla vēl trūks, vēlme ir, lai idejas autores, kamēr viņas vēl viesojas Latvijā, redz tās piepildījumu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kamēr bibliotēka top, ir vēl viens iemesls apciemot Svitenes pili – kopš šīs vasaras apmeklētājiem ir iespēja iziet uz parādes balkona. Tādas iespējas, kā atceras S. Kerēvica, nav bijis pat tad, kad viņa mācījusies šajā skolā. 

UZZIŅAI

ZIEDOT bibliotēkas izveidei var vietnē https://mumspiederpasaule.com/ziedot/ar mērķi – Svitenes pils bibliotēkai, vai biedrībai «Mums pieder pasaule», konts Nr. LV75HABA0551032468156 «Swedbank» ar mērķi: Svitenes pils bibliotēkai.

Foto: KAMĒR BIBLIOTĒKA TOP, Svitenes muižas kompleksa apsaimniekotāja Sandra Kerēvica aicina izmantot iespēju – apskatīt apkārtni no pils balkona, kas šovasar atvērts pēc ilgiem gadiem. Foto: Kristīne Sēnele

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (12)

  1. Neko tik stulbu sen nebiju lasījusi. Nevaru iedomāties nevienu, kas tajā pusgadu mežonīgi aukstajā mājā vēlētos kaut uz minūti “mierīgi apsēsties” un šķirstīt kaut kādas apgrauztas padomju laiku grāmatas. Un to visu vēl garnēs bezgaumīgas zofas no kaut kādiem zviedru humpalu veikaliem.

    18
    7
  2. Labāk parūpējieties par pils apkārtnes sakopšanu! Visu vasaru tā netika kopta. Kauns darbiniecei!

    12
    2
  3. Kaut kāds absurds! Kas tur ies lasīt vai pat apskatīt tās grāmatas? Pagastā ir laba bibliotēka,bet pat tur apmeklētāju nav daudz. Neizniekojiet laiku un naudu!

    17
  4. Es braukšu uz pili ar savu ciskudrilli un ņemšu līdzi seģene ar ko apsegties-drēgnajās,pils telpās!Tieši vecas grāmatas ir mana kaislība!

    2
    2
  5. VISPIRMS vajadzēja remontu!!! Sadāvinās grāmatas (ui, baidieties no tās masas), kuras būs kaut kur jāliek, kad sāksies īstais remonts. Absurds!! Tie jaunie taču paši nesaprot, ko ar grāmatām dara. Kāda lasīšana!?

  6. Nezināju, kas ir pils apsaimniekotāja. Tāpēc jau laikam Tautas namā 5 mēnešus nav neviena pasākuma (izņemot pensionāru balli). Gribētos kādu koncertiņu vai tikšanos. Vairāki amati reizē nekur neder.

  7. 1)Katram mums ir sava galva uz pleciem. Ne Turcijas, ne Igaunijas divām meitenēm mums padomus dot”
    2)Ja viņas arī dod padomus, tad kur teikts, ka tie nekavējoties jāņem vērā.
    3)Šoreiz gan vietējās divas aktīvistes ir pārsteigušās ar aicinājumiem, jo bibliotēku visapkārt ir pilns.

  8. Cik var ņemties, bibliotēkas, dārzi, sētas, estrādes. Bļin, brauciet uz Netherlandi skatīt kā ražošana jātaisa. Cik ilgi būsim rašas pažobele. Nožēlojams stūris

    4
    0
  9. Netherlandieši neprot sveces liet ar rokām, pieaudzēt nagus, kas ir galvenās Latvijas industrijas.Paskaties LIA katalogā ar Latvijas jaunuzņēmumiem, būsi mēms no Latvijas āfrikānisma.

  10. Jau rīt kapāšu uz Sviteni. Tāda iespēja – iziet uz balkona. Jāizmanto, kamēr vēl nav nogāzies…

    1
    1
Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.