Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

FOTO: Skaistkalnē ar pirmo māla apdedzināšanu atklāts keramikas ceplis

Mēmeles upes krastā Skaistkalnē, aiz pagastmājas, svētdien, 20. oktobrī, pirmo reizi kurināts un līdz ar to atklāts keramikas ceplis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Skaistkalnes mālotāju pulciņa «Skanda» vadītāja keramiķe Dace Balckare «Bauskas Dzīvei» stāsta, ka ideju par cepļa izveidi Skaistkalnē radījusi aktīvā māla priekšmetu veidošana, bet dedzināšanai tie bija jāved uz Kurmenes cepli, kas bijis apgrūtinoši galvenokārt sliktā ceļa dēļ. Tā izlēmuši, ka ceplis nepieciešams arī Skaistkalnē.

Keramiķe D. Balckare kopā ar mālotājiem Bauskas novada pašvaldības konkursā «Iedzīvotāji veido savu vidi» iesniedza projektu «Keramikas mākslas skulptūras izveide Kurmenes muižas skulptūru parkam un melnās keramikas cepļa izveide Skaistkalnē», kas apstiprināts šī gada maijā. Projekta līdzfinansējumu nodrošināja mālošanas un aušanas pulciņa dalībnieki, pārdodot vietējos tirdziņos gan savus māla, gan austos darbus un ienākumus ziedojot cepļa izveidei Skaistkalnē.

Cepļa atklāšanas uzrunā skaistkalniete Laima Indriķe atklāja, ka pirmā iecere veidot mālotāju pulciņu radusies pēc Lauku atbalsta dienesta projektu kontroles vizītes Skaistkalnē, kad jautājuši, kāpēc neraksta projektus interešu izglītības mācībām. Tā nu L. Indriķe uzrakstījusi pirmo projektu, un saņemts atbalsts gan mezglošanas, gan keramikas pulciņam. Kā pasniedzēja ieteikta keramiķe D. Balckare, kura darbojās ar mālotājiem Kurmenē, kā arī organizēja mālošanas plenērus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kurmenes ceplis tapis pēc Bruknas cepļa parauga priestera Andreja Mediņa un Podnieku skolas dibinātāja Ēvalda Vasiļevska sadarbībā. Ceplis Kurmenē tapa kopā ar muižas atjaunošanu, to būvēja Podnieku skolas meistars Ilmārs Vecelis. Viņš šovasar augustā uzbūvēja cepli arī Skaistkalnē. Tas mūrēts Kanepenes svētku laikā, tāpēc ceplim dots vārds Kaņepīts.

Foto: Valda Akmentiņa

Pašlaik dažādi māla darinājumi – trauki, svečturi, rotaslietas, dekori – top gan Skaistkalnes, gan Kurmenes mālotāju pulciņos. Nodarbības notiek katru nedēļu pirmdienās Kurmenē un trešdienās Skaistkalnē no 16 līdz 20. Reizi divos mēnešos kurina keramikas cepli, lai darbi neiekrātos un visus varētu apdedzināt. Lielāks keramiķu pasākums nedēļas garumā notiek augusta beigās Kurmenē. Šogad plenērs «Samālosim Kurmenē» notika jau piekto gadu. Tajā sabrauc mālot gan vietējie, gan tālāki viesi. Daudzi plenēra dalībnieki padarījuši keramiku ne tikai par hobiju, bet par pamatnodarbošanos.

No māla pikas līdz gatavam priekšmetam ir ilgs ceļš. Kad māla darbi izveidoti, tos apstrādā, pulē un žāvē. Kad priekšmetu sakrājies pietiekami daudz, tos saliek ceplī un kurina.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

D. Balckare stāsta, ka izžuvis māla trauks var diezgan ilgi gaidīt, līdz to liek ceplī. Skaistkalnes ceplī likti darbiņi gan no Kurmenes pulciņa un plenēra, gan skaistkalniešu darinājumi, kas iekrājušies no septembra.

Foto: Valda Akmentiņa

Piektdien, 18. oktobrī, ceplis izsildīts, un vakarā D. Balckare ar palīgiem sakrāva tajā māla priekšmetus, pamīšus liekot mazākos un lielākos, lai krāvums būtu vienmērīgs. Sestdien, 19. oktobrī, sešos no rīta sākta cepļa kurināšana, nepārtraukti piemetot malku, lai sasniegtu 1000 grādu temperatūru. Kurināšana noritēja līdz pat sešiem vakarā un beidzās ar svēpēšanu.

Svēpēšanas process ir šāds – kad ceplī ir sasniegta vajadzīgā temperatūra, ceplim ļauj nedaudz atdzist, aizmūrē augšu, tad karstā cepļa kurtuvē samet bērza malku un aizmūrē arī to. Malkas degšanai turpinoties bez skābekļa piekļuves, to izvelk no māla, un rezultātā trauku un citi priekšmeti kļūst melni sudraboti. Aizmūrēts ceplis paliek vēl 12 stundas, kamēr notiek redukcija un tas lēnām atdziest.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Svētdien, 20. oktobrī, uz cepļa atklāšanu bija sanākuši mālotāji, kas gaidīja darba galarezultātu, kā arī viņu draugi. D. Balckare svinīgi pārgrieza atklāšanas lentu, un varēja izņemt darbus. No lielā darinājumu skaita tikai daži bija ieplīsuši. Pēc izņemšanas māla lietas rūpīgi noslaucīja un novietoja apskatei izstādē. Pēc tam amatiermeistari darinājumus varēs vest mājās.

Pasākuma muzikālo pavadījumu nodrošināja Ilona Bogomola, kura «Bauskas Dzīvei» pastāstīja, ka šovasar piedalījusies mālošanas plenērā Kurmenē un tagad var saņemt savus gatavos darbus. Viņa teic, ka tie noder ikdienā vai kā dāvanas draugiem.

Atklāšanas sarīkojumu noslēdza cienasts, darbu apskate un saviesīgas sarunas. Nākamā cepļa kurināšana paredzēta novembrī. Informācija būs pieejama Facebook kontā «Mālo mālo».

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Teksts: Valda Akmentiņa

Foto: Valda Akmentiņa

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.