Lielākā daļa jeb 68% Latvijas iedzīvotāju svinēs valsts svētkus un
galdā liks tradicionālus ēdienus, liecina mazumtirgotāja “top!” veiktā
iedzīvotāju aptauja.
Vairāk nekā trešdaļa jeb 39% aptaujāto norādījuši, ka svētku galds
nav iedomājams bez kartupeļiem un dārzeņiem. Biežāk tos galdā liks
iedzīvotāji Vidzemē – 54% un Zemgalē – 61%. Kā neatņemama sastāvdaļa ir
arī gaļa, ko atzinusi vairāk nekā puse aptaujāto svinētāju. Svētkos tiks
sarūpēts cepetis – 21%, karbonādes – 19%, kotletes – 8%, tostarp arī
zivju ēdieni – 9%.
Piektdaļa svētku svinētāju galdā liks arī plātsmaizi un pīrāgus.
Salīdzinot rezultātus reģionos, to visbiežāk darīs Kurzemē un Zemgalē.
Latgalē īpaši tiek atzīmēts, ka maltīti papildinās arī rudzu maize.
Savukārt svētku torti biežāk galdā liks Kurzemē – 36% un Zemgalē – 41%.
Veikalu tīkla “top!” mārketinga vadītāja Ilze Priedīte norāda, ka
iedzīvotāji svētku galdam iegādājas “top!” konditorejas izstrādājumus,
speķa pīrādziņus, gaļas un piena produktus, kā arī dārzeņus.
Svētkus aptaujātie svinēs kā mājās, tā arī ārpus tām. Lielākā daļa svinībām plāno tērēt no 11 līdz 20 eiro.
Aptaujā, kas veikta šī gada novembrī interneta vidē, piedalījās 502
respondenti, vecumā no 20 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās
un lauku teritorijās.