Ja tomātus nolemts audzēt neapkurināmās siltumnīcās, tad ieteicamākais sēšanas laiks ir marta beigas vai aprīļa sākums.
Ja tomātus nolemts audzēt neapkurināmās siltumnīcās, tad ieteicamākais sēšanas laiks ir marta beigas vai aprīļa sākums. Tomātus vajadzētu sēt augoša Mēness fāzes pēdējās dienās. Lai novērstu slimības, pašu novāktās tomātsēklas nepieciešams dezinficēt.
Tomātu tāpat kā saldo piparu sēklas karsē +60 grādu temperatūrā apmēram trīs stundas. Pēc tam jādezinficē kālija permanganāta šķīdumā. Tikpat labi var izmantot ķiploku novilkumu, kas ir lielisks dezinfekcijas līdzeklis. Ķiploku šķīdumā tomātu sēklas mērcē vienu stundu, pēc tam iesēj siltā kūdras substrātā. Kastītes novieto siltumā. Vēlamā temperatūra ir +25 grādi. Kad parādījušies pirmie asni, kastīte jāaiznes vēsākā vietā, lai tomātu stādi neizstīdz. Dēstus piķē podiņos.
Varu ieteikt vairāku šķirņu tomātus. Pati izvēlos šķirnes, kam ienākas saldi un miltaini augļi. Ļoti laba ir sen zināmā šķirne ‘Stockdeil’. Miltaini un gaļīgi ir plūmjveida tomātiņi.
Pašlaik ļoti populāra šķirne ‘De Barao’. Augļi atgādina lielas plūmes, tie ir miltaini, ilgi saglabājas svaigi. Man šķiet, ka visgaršīgākie ir tomāti ‘Vērša sirds’. Augļi parasti ļoti lieli, taču šķirne mazražīga.
Dekoratīvi augļi ir šķirnei ‘Lotringas Skaistulis’ – lieli, rievoti, piemēroti svētku galda dekorēšanai. Konservēšanai labāk izvēlēties ķekaru tomātus. Ražīga ir šķirne ‘Rilain’, kā arī dzeltenie tomāti ‘Anna German’.
Stādīšanai ārā iesaku izvēlēties ‘Agati’ un ‘Portugāli’.