Mūsu rajonā izvēlētas trīs zemnieku saimniecības, no kuru zālāju laukiem divas reizes nedēļā ņems paraugus.
Mūsu rajonā izvēlētas trīs zemnieku saimniecības, no kuru zālāju laukiem divas reizes nedēļā ņems paraugus. Tos izanalizēs laboratorijā un pēc iegūtajiem datiem sniegs ieteikumus par lopbarības sagatavošanas gaitu.
Piešķirts «Phare» programmas finansējums
Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju centra (LLKC) Eiropas Savienības «Phare» programmas speciāliste Antra Grundmane un «Phare» konsultants soms Tomass Jokinens pirmdien, 11. maijā, bija ieradušies Bauskas rajonā. Kopā ar zemnieku saimniecību īpašniekiem tika apskatīti lauki, no kuriem regulāri – pirmdienās un ceturtdienās – ņems zāles paraugus. Antra Grundmane stāstīja, ka no Bauskas rajona uz analīzēm Jaunpilī vedīs kamolzāli, agro un vēlo āboliņu, āboliņa un timotiņa maisījumu. Tā sauktais pļaušanas serviss tiek organizēts tādēļ, lai zemniekus informētu par zālājos veicamajiem darbiem. Operatīvā informācija izskanēs katru trešdienas rītu Latvijas radio 1. programmā lauku ļaudīm domātajā raidījumā pulksten 6.45.
A. Grundmane atzīst, ka Latvijā lopbarības sagādē galvenā kļūda ir pārāk vēlu iesāktā zāles pļauja. Ja to nepagūst izdarīt līdz augu izziedēšanai, tad lopbarība zaudē kvalitāti un atāls aug daudz lēnāk.
«Phare» programmas ietvaros finansē izmaksas par analīzi un degvielu, kas tiek patērēta braukšanai pa saimniecībām un paraugu nogādāšanai uz laboratoriju. Šo darbu apņēmies veikt Bauskas lauksaimniecības konsultāciju birojs. Katrā izbraukumā jāsavāc zāle vienu kvadrātmetru lielā platībā, paraugu ņemšanas vietām jābūt blakus.
«Priedaiņos» – eksperiments ar sauso ieraugu
Rundāles pagastā pie lauksaimniecības zinātņu doktora Ulda Ramaņa šajā vasarā pirmo reizi Latvijā izmēģinās skābbarības gatavošanu ar sauso ieraugu. Mūsu zemniekiem šāda tehnoloģija ir sveša, tādēļ «Priedaiņu» saimnieku interesēja neapgūtais process. A. Grundmane paskaidroja, ka preparāts mūsu valstī vēl nav reģistrēts, taču galvenā tā priekšrocība – tiek labi sašķelta kokšķiedra. Ieraugs noteiktā koncentrācijā jāšķīdina ar ūdeni, lai izsmidzinātu nopļautajā zālē. Ramaņa kungs skābbarības gatavošanai izmantos āboliņu. «Priedaiņos» nav stacionāri iekārtotas lopbarības tvertnes, zāli liks un blietēs tranšejā, kas izklāta ar plēvi, un noslēgumā visu vākumu ietīs plēvē.
Iepriekšējos gados skābbarība likta arī speciālos plastikāta maisos, kuru tilpums ir līdz divām tonnām lopbarības.
LLKC speciāliste A. Grundmane uzsvēra, ka eksperimenta nolūks ir parādīt zemniekiem iespējas, kā var un vajag strādāt. Par sauso ieraugu «Priedaiņu» saimniekam nebūs jāmaksā, jo eksperimenta rezultātus droši paredzēt nevar un risks tomēr pastāv.