Rundāles pagasta «Priedaiņos» piektdien varēja vērot, kā tiek gatavota skābbarība ar dabīgo ieraugu.
Rundāles pagasta «Priedaiņos» piektdien varēja vērot, kā tiek gatavota skābbarība ar dabīgo ieraugu. Netradicionālā tehnoloģija rajonā tiek izmēģināta pirmoreiz un izdevīga zemniekiem, kas iebilst pret ķīmiju un atbalsta bioloģisko lauksaimniecību.
Šādu uzskatu «Bauskas Dzīvei» pauda Bauskas lauksaimniecības konsultāciju biroja vadītāja Eleonora Maisaka. Viņa kopā ar «Kemira Agro» pārstāvjiem apmeklēja semināru.
«Priedaiņos» skābbarību gatavo jau vairākus gadus – uz līdzena lauka sagatavoto masu, ietinot plēvē. Šogad saimniecībā pirmo reizi daļa skābbarības tiek gatavota, pievienojot bioloģisko ieraugu. Vienīgā atšķirība no tradicionālā konservēšanas veida – zaļajā masā tiek iesmidzināts ierauga šķīdums, kas satur pienskābes kultūras, fermentus, kuri labi sašķeļ kokšķiedras, nodrošina labvēlīgu vidi skābbarības uzglabāšanai. Sausā ierauga deva, kas jāšķīdina ūdenī un paredzēta 40 tonnām (15 gramu uz tonnu) zaļās masas, maksā 90 latu. Ierauga iegāde šoreiz notika par «PHARE» fonda līdzekļiem.
Priedaiņu māju saimniekam, lauksaimniecības zinātņu doktoram Uldim Ramanim, ir zinātniska iecere – tiek sagatavoti divi maisi, katrā pa divām tonnām skābbarības.
Vienā maisā tā, kurai pievienots konservants, otrā – skābbarība ar bioloģisko ieraugu. Pēc tam pāris govju visu sezonu – 210 dienu – baro ar vienu, vēl divas – ar otru «marku», salīdzinot piena kvalitāti.
«Kamēr ierauga tehnoloģija nav pārbaudīta, nav pierādījumu un secinājumu par tā priekšrocībām, un tradicionālais konservants ir izdevīgāks. Lai strādātu ar bioloģisko ieraugu, ir vajadzīgas papildu zināšanas,» stāsta E. Maisaka.
Savukārt U. Ramanis ir pārliecināts, ka pareizi sagatavota skābbarība vidējās zemnieku saimniecībās ir liels atspaids – nav jāaudzē bietes, nav jāuztraucas par sausā siena sarūpēšanu.