Jāņu ēdienkarte savā ziņā ir skopa un vienmuļa. Ne velti Silmaču Rūdis «Skroderdienās» saka: «Kas nu šovakar par vakariņām, ka tikai siers un alus!».
Jāņu ēdienkarte savā ziņā ir skopa un vienmuļa. Ne velti Silmaču Rūdis «Skroderdienās» saka: «Kas nu šovakar par vakariņām, ka tikai siers un alus!» Savukārt dzejniece Māra Zālīte sacījusi, ka Jāņusiers nemaz neesot ēdiens, bet gan filozofija.
Jāņos mielojas ar liesajiem sieriem – «Ķimeņu», «Līgo», «Iecavas», «Jāņu», «Mālpils», «Made», «Talsu ritulis», tos var ēst, nebaidoties no «smagajiem» piena taukiem. Siers ir arī lielisks kalcija un fosfora avots.
Ielikti plastikāta maisiņā, liesie sieri ledusskapī jau pēc pāris dienām sapelē un sasmok. Tāpēc tos ieteicams vispirms dienu glabāt ledusskapī neietītus, lai mazliet apkalst, pēc tam ietin pergamenta papīrā, tad tie labi glabājas pat pāris nedēļu.
Bauskas veikalos sieru izvēle ir liela. Varbūt kādam ķimeņu siers negaršo, bet svētkos tomēr gribas ko īpašu, tad var Jāņu cienastam nopirkt citu sieru – ar dažādām garšvielām.