Kāda lasītāja ļoti lūdza publicēt biezpiena tortes recepti. Piedāvāju divus variantus biezpiena tortes pagatavošanai.
Kāda lasītāja ļoti lūdza publicēt biezpiena tortes recepti. Piedāvāju divus variantus biezpiena tortes pagatavošanai.
Nepieciešama tortes forma (apaļa, attaisāma). Tajā vispirms izcep biskvīta ripu: 4 olu dzeltenumus sakuļ ar 4 ēdamkarotēm cukura, pievieno 3 ēdamkarotes kviešu miltu, 1 ēdamkaroti kartupeļu cietes, mīklā iecilā 4 cieti saputotus olu baltumus. Cep uz veidnē ieklāta cepamā papīra, kamēr biskvīts gaiši brūns un, iedurot tajā sērkociņu, kociņš sauss. Veidni attaisa, biskvīta ripu apmet otrādi, cieši piespiež veidnes dibenam, sasmērē ar skābu ievārījumu. 1/2 kg biezpiena divas reizes izmaļ caur gaļas mašīnu, pievieno glāzi cukura (mazliet vanilīna), pusglāzi krējuma un 40 g uzbriedināta, izšķīdināta želatīna. Var pievienot riekstus, rozīnes vai sagrieztu marmelādi. Kad masa sāk sabiezēt, uz biskvīta lej biezpienu, liek ledusskapī, lai saželē. Tortes noformēšanai pagatavo šokolādes glazūru: 100 g sviesta vai margarīna, 100 g kakao, 50 g cukura silda ūdens peldē (katliņu vai krūzīti ieliek bļodā, kurā ieliets ūdens), līdz taukviela izkususi, tad pielej apmēram 2 ēdamkarotes auksta piena, maisa, līdz masa kļūst biezāka un spīdīga. Mazliet atdzesē un pārlej sacietējušai biezpiena tortei, kas izņemta no veidnes un uzlikta uz šķīvja, lai var apsmērēt ar glazūru arī malas.
Otrais variants: uz biskvīta uzlieto saldā biezpiena kārtu ļoti uzmanīgi izlīdzina, lai tā blīvi piekļaujas veidnes malām. Kad tā sacietējusi, uzlej želeju, ko pagatavo no litra jāņogu vai ķiršu sulas, kam pievieno 50 g želatīna un cukuru pēc garšas.